Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Emberközpontú mesterséges intelligenciát akar a Google

2017. október 17. - ferenck

A Google évek óta dolgozik mesterségesintelligencia-megoldásokon, termékpalettáján egyre markánsabb a technológia jelenléte: Sirihez és Cortonához hasonló személyi asszisztenst integrál telefonjaiba (Google Assistant), MI segíti a keresőmotorral állás után kutakodókat, és a Google Home okoshangszóróban is gépi értelem munkálkodik. Ezek az intelligenciák egyelőre korlátozottak, de idővel – elvileg – megközelíthetik az interakciós partner szintjét.

Ahhoz viszont sokkal emberszerűbbnek kell lenniük, mert csak úgy válhatnak valóban hasznos partnereinkké – véli Fei-Fei Li, a Google Cloud mainál emberközpontúbb MI-fejlesztésekre összpontosító főmérnöke (aki egyben a Stanford MI és Látás Labor igazgatója is).

googlemi0.jpg

A mintafelismerést tartja a jelenlegi MI-kutatás legnagyobb sikerének, de ki is hangsúlyozza, hogy erősen feladatközpontú tevékenységről van szó, és hiányzik az emberre jellemző rugalmas tanulás, ráadásul az algoritmusok és programok a kontextust sem értik. Ezek nélkül viszont nem javulnak a gépek kommunikációs és együttműködést célzó képességei.

Egyes fejlesztések talán nem véletlenül pont ebbe az irányba mutatnak. A Google gobajnokokat agyonverő AlphaGo programjáról ismert londoni leányvállalata, a DeepMind júniusban jelentette be, hogy képzelőerővel rendelkező, emberi beavatkozás nélkül a jövőre tervező és döntéseket hozó mesterséges intelligenciát fejlesztenek. Október elején pedig arról beszéltek, hogy MI-jük élethű szintetikus beszédre képes.

Közben a már rég nem csak keresőóriás bemutatta MI-fotósát, a Google Clips kamerát is.

googlemi.jpg

Családi portrét akarunk készíteni, de nehezen vagy egyáltalán nem érjük el a gépet, esetleg elégedetlenek vagyunk a beállításokkal? Semmi gond, mert a Clips az általa ideálisnak vélt pillanatban magától megteszi helyettünk.

A fejlesztések iránya bíztató, de még nagyon távol vagyunk az általános gépi értelemtől.

Li egyetért a DeepMind kutatóival: a magasabb szint eléréséhez bonyolultabb viselkedésformák kidolgozása mellett az MI-nek a jövőre is kell gondolnia. Ezért kell értenie a mindenkori kontextust, ezért legyen képes kiemelni a lényeget és következtetni belőle.

A kutatónő továbbmegy: az MI-nek ugyanolyan változatosnak kell lennie, mint amilyenek mi, emberek vagyunk. Tanulmányok kimutatták, hogy különféle területekről érkező fejlesztőkből álló csapatok kreatívabb, innovatívabb és elfogulatlanabb megoldásokkal állnak elő.

A világot radikálisan megváltoztató technológiáknak, mint az MI, az egész emberiséget kell képviselniük, mert ezt várjuk el tőlük – vonja le a következtetést Li.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6812993306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása