Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Energiatakarékos LED-ek és a vezeték nélküli kommunikáció

2017. október 18. - ferenck

Az energiatakarékos fénykibocsátó diódák, rövidebb és ismertebb nevükön a LED-ek a fényminőség romlása és környezetvédelmi előnyeik csökkenése nélkül segíthetik a vezeték nélküli kommunikációt – mutatta ki az Edinburgh Egyetem egyik kutatócsoportja.

Megállapították, hogy a LED-eken keresztüli adattovábbítás és az azzal egyidejű fénygenerálás nem tompítja a fényt és a színét sem változtatja meg. Mi több, a LED-ek pluszenergiát sem fogyasztanak, azaz a két folyamat nincs negatív hatással egymásra.

lifi0.jpg

A kutatást vezető Wasiu Popoola elmondta, hogy ezek a félelmek hátráltatják a jól ismert LED-eket eredeti rendeltetésük mellett adattovábbításra is használó LiFi (Light Fidelity) széleskörű elterjedését.

Az edinburghi csoport kutatási eredményei elháríthatják az akadályokat, és a hagyományos wifi „kisegítésével” a LED-ek eleget tehetnek a vezeték nélküli kommunikáció iránti egyre nagyobb globális igénynek. Popoola és kollégái különösen a fényerő megőrzésének örülnek. Nem csak és nem elsősorban a technikai, hanem a fiziológiai és a lélektani szempontokat is hangsúlyozzák, mert a fényviszonyok köztudottan komoly hatással vannak mind az otthoni, mind a munkahelyi életre, személyek fizikai és mentális jólétére.

A LED-ek egy ideje folyamatosan egyre jobb eladási mutatókat produkálnak, mind gyakrabban használják őket televíziókhoz és más kijelzőkhöz. Régóta ismert tény, hogy mobilról, tabletről, szenzorokról, a dolgok internete (Internet-of-things, IoT) különféle tárgyairól stb. képesek adatot továbbítani, viszont sokan tartottak tőle, hogy ezirányú használatukkal csökkenhet a népszerűségük: drágul a fogyasztás, nem lesznek elég „zöldek.”

lifi.jpg

A félelem azonban alaptalannak bizonyult.

A kutatók „meleg” és „hideg” fényre összpontosítva vizsgáltak két adattovábbító technikát, az emberi szem számára felfoghatatlanul gyors ki-be kapcsolgatást (on-off keying), amelynek során Morse-kódként funkcionálnak, valamint a folyamatos jeladást (continuous signalling). Ez utóbbi lényege, hogy a fény intenzitásának nem érzékelhető megváltoztatásával érik el ugyanazt a célt, az adattovábbítást.

Egyik eljárással sem csökkent meghatározó mértékben a LED-ek fényessége és élettartama, illetve elhanyagolható mértékben módosították csak a diódák által generált hőn.

„Kutatási eredményeink kifejezetten bíztatóak a fényalapú kommunikáció jövőjére nézve” – vonta le a következtetést Popoola.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9713006608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása