Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

MI Nervánát ígér az Intel

2017. október 24. - ferenck

A „jelen mesterséges intelligenciája”, a gépi tanulás és egyik kitüntetett jelentőségű ága, a mélytanulás (deep learning) szélvésztempóban napjaink legfontosabb számítási munkafolyamatává vált. Az ok logikus: a big data korszakában ugyanis ezekkel a módszerekkel lehet igazán eredményesen jelentéssel bíró tartalmat kivonatolni az adatözönből.

Mély ideghálók (Deep Neural Network, DNN) végzik hangyaszorgalommal és megállás nélkül a munkát. Ilyen hálókra épül napjaink két leghíresebb MI-je, a Google DeepMindja és az IBM Watsonja is. Taníttatásuk és begyakoroltatásuk óriási kihívásnak indult, de ma már egyre jobban és rutinszerűbben abszolválják feladataikat.

intelmicrop0.jpg

A gépi tanulás az MI-fejlesztések motorjává vált.

Az MI pedig egyre fontosabb szerepet tölt be a vállalati munkavégzésben, üzleti tevékenységekben. Mobiltelefonoktól az online szolgáltatásokig rendszerek és termékek mélyén manapság szinte mindig ott lapul valamilyen gépi tanulással pallérozódó mesterséges intelligencia.

A kor követelményeire reagálva, vagy még inkább azok elébe menve, az Intel az újítóknak is a legszűkebb elitjébe tartozik. Több technológiájukkal feszegették már az MI-ben rejlő lehetőségek határait, most pedig egy speciálisan mesterséges ideghálókat futtató mikroprocesszort jelentettek be.

intelmicrop.jpg

A beszédes nevű Nervana Idegháló Processzor (NNP), korábbi kódnevén Lake Crest – a cég elsőgenerációs szilíciumprocesszora ideghálókhoz – elég masszív ahhoz, hogy a mélyben, azaz hierarchiákban, rétegesen munkálkodó hálók intenzív számítási igényeinek megfeleljen.

„Folyamatban van az Intel Nervana NNP több generációjának a fejlesztése. Egyre jobb teljesítményükkel az MI-modellek újminőségű méretezhetőségét kínáljuk. A processzorokkal jó úton járunk a tavaly kitűzött cél, a 2020-ra megszázszorozódó MI-teljesítmény túlszárnyalása felé” – jelentette ki Brian Krzanich, az Intel MI-teljesítményen elsősorban a mélytanulási potenciált értő vezérigazgatója.

A cég terve, hogy partnerei még az év vége előtt kismennyiségben hozzájussanak az egyébként a Nervana Felhőszolgáltatáson is elérhető hardverhez.

Krzanich sem többet, sem kevesebbet nem ígér, mint az MI-alapú számítások forradalmasítását miriádnyi iparágban. Nervana-termékcsaládjukat többek között az egészségügyre, az autóiparra, időjárási szolgáltatásokra és a közösségi médiára tervezik alkalmazni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3313066206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása