Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Grafén: szupergyors elektronikus eszközök rugalmas anyagból

2017. november 07. - ferenck

A svédországi Chalmers Egyetem kutatói műanyagra szerelt grafén tranzisztorokkal működő, terahertzes frekvenciákat észlelő rugalmas eszközt fejlesztettek. A kategóriájában világelső eszköz óriási lehetőségekkel kecsegtet: a terahertzes technológiák használata immáron rugalmas elektronikát igénylő alkalmazásokra, például vezeték nélküli szenzorhálózatokra és magunkon viselhető technológiákra is kiterjedhet.

A terahertzes sugárzást a csillagászat égi objektumokat a rádióhullámok tartományában vizsgáló ágától a rádiócsillagászattól az orvostudományig számos területen használják. Maga a kifejezés a 100 gigahertz és a 10 terahertz frekvenciák közötti elektromágneses hullámokra vonatkozik. A vezeték nélküli kommunikáció nagyobb sávszélesség iránti igényével és a biztonsági alkalmazásokkal a terahertzes frekvenciákra szánt rendszerek és alkatrészek egyre több kutatás tárgyát képezik.

grafen0.jpg

Sokáig a könnyű súly és az olcsó alkalmazások tűntek a legfőbb kihívásnak. A polimertechnológia fejlődésével azonban megnyíltak a rugalmas elektronika kapui, és flexibilis anyagokból is lehetővé vált magas frekvenciájú egységek fejlesztése.

A Chalmers Egyetem kutatói elsőként hoztak létre ilyen – mechanikusan rugalmas és grafénalapú – egységet, ami azért is egyedi, mert az általában a „jövő anyagaként”, „forradalmi anyagként” leírt, különlegesen áttetsző grafén keményebb a gyémántnál, 200-szor erősebb az acélnál, jobb elektromos vezető a réznél, és rugalmasabb a guminál.

grafen1.jpg

Mivel kivételes elektronikus adottságai és rugalmassága miatt műanyagba és más matériákba is bedolgozható, nagyon fontos szerepet játszhat összekapcsolt valóságunkban, például a hétköznapi tárgyak dolgok interneteként („internet ember nélkül”) ismert egyre terebélyesedő hálózatában. Ezeknek a tárgyaknak az egyik legfontosabb építőeleme lehet.

A különféle alkalmazásokkal kecsegtető detektor szobahőmérsékleten észlel 330 és 500 gigahertz közötti frekvenciájú jeleket. A technika terahertzes tartományban történő képalkotásra (THz kamera), változatos anyagok azonosítására (szenzorok), járművek képérzékelőjeként, vezeték nélküli kommunikációra, de az egészségügyben, például a rák terahertzes hullámokkal való detektálására is használható.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6113194734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása