Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Szuperszámítógépek: Kína megint rávert az Egyesült Államokra

2017. november 15. - ferenck

Ötvenedik – „ünnepi” – alkalommal készítette el a TOP500 projekt a világ legnagyobb teljesítményű, nem-elosztott számítógépes rendszereinek listáját. 1993 júniusa óta a telepített installációk és a forgalmazók által beküldött adatok alapján évente két listát hoznak nyilvánosságra.

A mindenkori lista célja, hogy megbízható elemzést adjon a nagyteljesítményű számítástechnika trendjeinek megállapításához, tanulmányozásához és nyomon követéséhez. A rangsorolás alapját a Nagyteljesítményű LINPACK mérce (HPL) teljesítményteszt, a gépek sebességének mérésére használt hivatalosan elfogadott eljárás adja.

szupersz.jpg

A mostaniból kiderül, hogy Kína nemcsak a dobogóról szorította le az amerikaiakat, hanem a listán szereplő gépek számában is, mert 202-143 arányban megelőzte a nagy vetélytársat. Hat hónapja még fordított volt a helyzet: az 500-ból 169 szuperkomputert az USA-ban, 160-at Kínában üzemeltettek. 35-tel Japán a harmadik, Németország a negyedik (20), Franciaország az ötödik (18), az Egyesült Királyság a hatodik (15).

A mostani számok árulkodók: az elmúlt 25 esztendőben soha nem volt ilyen sok kínai és ennyire kevés amerikai gép a listán.

szupersz0.jpg

Az első kettő, az immáron negyedszer első kínai Sunway TaihuLight és Tianhe-2 (Tejút-2) 93,01 és 33,86 petaflopot ért el. Szintén először fordult elő, hogy az első tíz mindegyike átlépte a 10 petaflopot, az 500 rendszer összteljesítménye pedig a korábbi 749-hez képest közel 100 petafloppal, 845-re emelkedett. Egy éve még „csak” 672-nél tartottak… Azonban a közel 100 petaflop sem feledteti el azt a tényt, hogy a relatív növekedés jóval a listatörténeti trend alatt van.

Míg a belépési küszöb júniusban 432 teraflop volt, most már 548. Az előző lista 548 teraflopos rendszere a 370. helyet szerezte meg.

A júniusi 91-gyel összevetve, 102 rendszer használ gyorsítót/társprocesszort (a lebegőpontos számításokat felpörgető matematikai segédprocesszorokat). A 102-ből 86 az Nvidia GPU-ival, 12 az Intel Xeon Phivel, 4 Pezy számításgyorsítóval működik. További 14 szuperszámítógép központi feldolgozóegységként használja a Xeon Phi chipeket.

Ami a környezetbarátságot illeti, a három legzöldebb rendszert nemrég telepítették Japánban. Mindhárom ZettaScaler-2.2 architektúrán és a Pezy SC2 gyorsítóján alapul.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5913276277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása