Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Globális együttműködés keretében fejlesztik a jövő mesterséges organizmusait

2017. november 20. - ferenck

November 17-én Zürichben Pascal Kaufmann elnök bejelentette a Mindfire alapítványt és az alapítvány ambiciózus célját, az „agy dekódolását” – az elmét működtető szabálysor megértését –, amellyel „igazi” mesterséges intelligencia fejlesztését kívánják előremozdítani.

Tényleges MI csak az embert az örökké változó környezetben navigáló természetes eszköz, a viselkedés, érzelmek és tudatosság eredőjének tekinthető intelligencia megértésével érhető el – véli az idegtudós Kaufmann. Ezeket a kritikus tényezőket mindenképpen figyelembe veszik a fejlesztések során.

mindfire0.jpg

Az ember és a gép közötti egyik kulcsfontosságú különbséget a teljesítmény (speciális feladat kivitelezése) és a kompetencia (az elemek fogalmi megértése a speciális feladaton kívül is) kérdésében látja: ránk mindkettő, a mai MI-rendszerekre csak az első érvényes. Egy MI felismer egy cipőt és az elsőszámú rendeltetését is. Azt viszont már nem érti, hogy a közvetlen kontextuson kívül mit jelent.

A jövő gépi intelligenciájának mindkét képességgel rendelkeznie kell.

A multidiszciplináris Mindfire célja, hogy a világ legjobb elméit gyűjtse egybe és közösen dolgozzanak az emberi szintű intelligenciával és tudatossággal rendelkező MI-n, amely csak az agyműködés megértésével érhető el.

mindfire.jpg

Kaufmann nem ért egyet egyes MI-kutatók álláspontjával, mely szerint az agy mély ideghálóra hasonlít. Szerinte inkább egy hangyakolóniára, és az együttműködő sejteket a kód irányítja. A „mesterséges intelligencia” kifejezést idejétmúltnak tartja, a kivitelezendő cél komplexitását jobban leírja a „mesterséges organizmus” (artificial organism, AO).

„Az intelligencia nemcsak az agyban van, hanem a test és az agy interakciója. Ilyet igyekszünk létrehozni, és ezért beszélünk mesterséges organizmusról” – magyarázza, hangsúlyozva az intellektuális, a fizikai és az érzelmi aspektus egyesítését.

Az igazi MI-t (amely nagyjából a szakirodalomban használt általános vagy „erős” MI-nek felel meg) a Homo sapiensnek a tüzet elhozó Prométheuszhoz hasonlítja. Ha megvalósul, új fejezet kezdődik az emberiség történetében.

Az alapítvány sem céghez, sem kormányhoz nem tartozik, munkájuk nyílt forrású lesz, a szellemi tulajdonjog a kreatív résztvevőket illeti meg, azt, akié az ötlet.

„Öt blokklánc formátumot használunk, amelyekkel pontosan látjuk, hogy ki mit mondott, és mivel az ötletek az eredetig követhetők vissza, tudjuk, kit illet meg az elismerés” – fejtegeti Kaufmann, aki ezzel a lépéssel teljesen biztosra megy, és azt akarja elérni, hogy kormányok és cégek véletlenül se próbáljanak majd igényt tartani egyes Mindfire-megoldások szellemi tulajdonjogára.  

A következő lépés a Davosban 2018. május 14. és 18. között sorra kerülő Mission-1 konferenciasorozat lesz. Ott tervezik lerakni az alapokat, bemutatni a platformot, amelyre épülnek majd az algoritmusok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7013311875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása