Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Robotasszisztens a Toyotától

2017. november 29. - ferenck

Gyakran merül fel technológiai körökben, hogy merre vezet a távirányított, telejelenlét-vezérelt humanoid robotok jövője?

Humanoid robotok fejlesztésében köztudottan Japán jár az élen, így az sem meglepő, hogy legutoljára a szigetország egyik meghatározó fogyasztói elektronika és telekom óriása, a Toyota villantott fel valamit ebből a jövőből. A cég november 20-án mutatta le T-HR3 névre hallgató legújabb humanoid robotját, amely a sajtótájékoztató szerint „fejlődés az előző generáció hangszeren játszó gépéhez képest.”

toyota.jpg

A harmadik generációt jelentő T-HR3-at azért fejlesztették (a Toyota Partnerrobot Részlegén), hogy az ember biztonságát, „egyedi mobilitás-szükségleteit” segítse, legyen szó otthoni munkáról, veszélyes vagy távoli helyeken, sőt, akár a világűrben végzett tevékenységről.

A gép a Toyota „mestermanőverező rendszerét” használja, amellyel az ember távolról is képes vezérelni a robotot. A felhasználó által viselt, kapcsolódó exoskeletonon (robotikus vázon) lévő HTC Vive virtuálisvalóság-sisakkal az operátor teljes 3D-ben ugyanazt látja, amit T-HR3 lát. A robot 29 testrészét a páncéljába szerelt motoros fogaskerekek és érzékelők irányítják, lehetővé téve, hogy „gördülékeny és szinkronizált” legyen a humán operátorral való együttműködés.

toyota0.jpg

A Toyota nem az első cég, amely virtuálisvalóság-technológiát ágyaz az embert otthon és munkahelyen egyaránt támogató robotikus rendszerbe. A VR-eszközök egy ideje bőven túlmutatnak korai játékalkalmazásaikon, és értelemszerűen ugyan egyre több játékfejlesztő dolgozik VR-re, a technológia más területeken is megjelent, és lassan beszivárgott az iparba is.

A Ford autótervezésnél kezdte el használni a Microsoft egyszerre kiterjesztett és virtuális, azaz AR és VR, kevert valóság (mixed reality) HoloLens headsetjét. A Google-anyacég Alphabet újrakalibrálja, munkahelyi használatra dolgozza át a 2015-ben leállított – sikertelen – Glass Projektet, a cég kiterjesztettvalóság-szemüvegét.

A két kiragadott példánál természetesen hosszabb sort a Toyota folytatta, amely a napokban (november 29-től december 2-ig) zajló Nemzetközi Robotfesztivál 2017-en újabb bemutatót tart T-HR3-ról.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6813402979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása