Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Interaktív gyalogátkelő

2017. december 06. - ferenck

Képzeljünk el egy, csúcsforgalomban automatikusan működésbe lépő, a járókelőket segítő, csendes órákban viszont eltűnő gyalogátkelőhelyet. Ha közben játszunk az okostelefonon, a veszélyre minket és az autóvezetőket is figyelmeztető minta jelenik meg a földön.

Ez a zebra reagál a gyalogosokra.

A londoni Umbrellium pont ilyen interaktív, a környezetre dinamikusan reagáló gyalogátkelőt tervezett (Starling Crossing). Logikusnak tűnik, hogy a közeljövőben efféle interakciókat folytatunk városi terekkel.

zebra.jpg

„Ha körbenézünk a városokban, azt látjuk, hogy a technológia sokféleképpen kezeli egymáshoz és az urbánus térhez való viszonyunkat. A jól ismert zebrákat viszont évtizedekkel ezelőtt tervezték, és ma már másként használjuk a várost. Érdekes, hogy a zebrákat nem újították meg” – elmélkedik Usman Haque, az Umbrellum alapítója.

Az 1940-es évek Angliájában kidolgozott gyalogátkelőket mindenki ismeri. Az új fejlesztés a 23x7.5 méteres vízhatlan LED-lámpákból álló, az útba ágyazott hálózat jóvoltából meghagyja a zebra-mintát, viszont kívánság szerint alaprajzát, méretét, sőt, a színét is képes megváltoztatni.

A reagáló (responsive) felület az út kivilágításával védi, figyelmezteti a veszélyre, és irányítja biztonságosan a gyalogosokat a túloldalra.

zebra0.jpg

A két szemközti oldalon, az egymástól legtávolabbi két ponton két kamera másodpercenként 25 képet készít az útról. A rendszer feldolgozza a fotókat, különbséget tesz gyalogosok, biciklisek és autók között. Osztályozórendszere ugyanis megtanulta, hogyan néznek ki különböző nézőpontokból személyek, kerékpárok és járművek.

Ezen információk alapján hozza meg döntéseit. Arra is figyelmeztet, ha az autó lámpája miatt rosszabbul látunk, ha pedig idősebb személyt észlel, hosszabb ideig világítja ki a zebrát.

A rendszer működésének egyik alapelve a folyamatos tanulás.

„Ha mindig rossz helyen megyünk át, közelebb viszi ehhez a helyhez a zebrát, hogy biztonságosabb legyen az átkelés” – magyarázza Haque.

A prototípust egy dél-londoni utcán tesztelték októberben, egy hónapig. A felhasználói visszajelzések pozitívak voltak. A cégnek most ki kell dolgoznia, hogy az okos gyalogátkelőt hogyan alkalmazzák világszerte.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2613442443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása