Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Álvideókat készít a mesterséges intelligencia

2017. december 12. - ferenck

A Nvidia októberben mutatott be egy soha nem létezett személyekről zavaróan élethű képeket generáló mesterséges intelligenciát. A techcég most továbbment, legújabb MI-jük ugyanis álvideókat hoz létre.

Meglepően jól dolgozik, nappalt éjszakára, telet nyárra, házimacskát gepárdra és vice versa változtat. Szintén figyelemreméltó, hogy eredményeit sokkal kevesebb gyakorlással éri el, mint a meglévő hasonló rendszerek.

fake.jpg

Az arcgenerátorhoz hasonlóan, a képfordító MI szintén „generatív ellenséges hálózatot” (generative adversarial network, GAN) használ. Az algoritmusban két idegháló dolgozik együtt, de egymás ellen. Az egyik képet vagy videót generál, a másik „megkritizálja” a munkáját.

Egy GAN hatékony működéséhez általában sok felcímkézett adat kell, hogy megtanuljon belőlük saját adatot készíteni. Például, a rendszernek képpárokat kell látnia egy utcáról hóval és hó nélkül ahhoz, hogy aztán magától alkosson mindkettőről képet.

A Nvidia új képfordító MI-jének viszont nem kell látnia, hogyan néz ki a hó borította utca, mert el tudja képzelni.

fake2.jpg

Ming-Yu Liu, az egyik fejlesztő a rendszer konkrét hasznosításáról semmit nem árult el, viszont több izgalmas alkalmazási lehetőséget villantott fel.

„Kaliforniában például ritkán esik az eső, és természetesen szeretnénk, ha önvezető autóink esőben is szabályosan működnének. Ezzel a módszerrel a napsütötte kaliforniai vezetési jelenetsorok esősekké alakíthatók át, és önvezető járműveink gyakorolhatnak rajtuk” – magyarázza.

Az MI a nagyon praktikus alkalmazások mellett más célokra is használható: képzeljük el, hogy házat akarunk vásárolni, és a szokásos tavaszi-nyári háttér után megnézzük, hogyan mutat ősszel vagy télen a kiszemelt épület. Esetleg szabadtéri esküvőt is megcsodálhatunk őszi esőben…

Fantáziánkat nem kell különösebben elereszteni ahhoz, hogy a technológia árnyoldalait is észrevegyük. Ha széles körben elterjed, még kevésbé bízunk meg a hírekben, videókban, és végül csak a saját szemünkkel látottakat hisszük el. De nemcsak mi, hanem a bíróságok sem biztos, hogy elfogadják a videókat, az álhírek pedig még kevésbé lesznek különböztethetők meg az igaziaktól.

Az Nvidia MI képességei egyelőre azonban csak néhány alkalmazásra korlátozódnak, és amíg nem kerül a fogyasztók kezébe, nem tudhatjuk, milyen társadalmi hatásai lesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2513470297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása