Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Etikus mesterséges intelligenciák

2017. december 18. - ferenck

Az eredetileg villamosmérnököket tömörítő egyik legrangosabb nemzetközi infokommunikációs szervezet, az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) második vázlatot tett közzé autonóm és intelligens rendszerek etikájáról. Mivel az MI-t már több iparágban alkalmazzák, és jelenléte egyre markánsabb lesz a következő években, a dokumentum hasznos lehet a fejlesztésekhez.

„Célunk, hogy az etikusan összehangolt tervezés kulcsreferenciákként használható ismereteket és ajánlásokat adjon a következő évek gépi értelemhez kapcsolódó tudományához és technológiájához” – fogalmazzák meg állásfoglalásukat.

aiethics.jpg

A világméretű kezdeményezés 13 bizottsága 6 kontinens többszáz technikai és társadalomtudományi szakértőjét gyűjti egy zászló alá. Mindegyik bizottság a fejlesztések egy-egy fontos aspektusára összpontosít: autonóm intelligens rendszerekbe ágyazott etikai értékek, gazdasági és humanitárius szempontok stb.

Az első vázlathoz 8, a másodikhoz további 5 bizottságot alakítottak: érzelmi számítások, szabályozás, klasszikus etika autonóm és intelligens rendszerekben, kevert valóság az infokom technológiákban, jólét.

A közreműködők változatossága miatt (is) bizakodnak, hogy a mesterséges intelligenciákkal együtt dolgozó személyekkel jobban megértetik az erkölcsi és a társadalmi következményeket.

aiethics0.jpg

Arra is törekedtek, hogy sok különféle kultúrát képviseljenek, mert egy robot mozdulatai mást jelenthetnek például Indiában és Brazíliában. Egyes kontextusokban célszerű, ha csevegésbe kezd, másokban viszont nem. Az adott közösség normáitól függ az is, hogy a szemkontaktus udvariasnak minősül, vagy sem. És így tovább.

Ezeket a szempontokat mind-mind figyelembe kell venni, ha globális vevőkörnek, közönségnek fejlesztünk MI-t.

„Nem formális etikai kódot adunk ki, mert csak irányvonalak és nem kemény törvények kidolgozása lehetséges” – nyilatkozta Raja Chatila, a kezdeményezés végrehajtó bizottságának elnöke.

Nemzetközi szervezeteknek és nemzeti kormányoknak egy bizonyos szintig szintén szerepet kell vállalniuk a szabályozásban, de a fejlesztők önszabályozása legalább ennyire fontos.

Az IEEE mindenesetre bizakodik, hogy állásfoglalásuk eléri a várt hatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr713507335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása