Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Szenzoradatokból kitalálható a telefon PIN-kódja

2018. január 03. - ferenck

Okostelefonokban lévő szerkentyűk, mint például a gyorsulásmérő, mágnessségmérő, a giroszkóp, a barométer, a hangulatvilágítás-jelző és a helyszenzorok potenciális biztonsági rést jelentenek – derült ki a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) felméréséből.

Azaz a szenzorikus adatok rosszindulatú alkalmazásként való felhasználásával látszatra nagyon biztonságosnak tűnő gépek is megtámadhatók oldalcsatornákon. PIN-kódok, más jelszók és egyéb érzékeny információk tulajdoníthatók el, ráadásul a user viselkedése is megfigyelhető, így a személyes szféra (privacy) is veszélyeztetett.

pinkod0.jpg

Hat különféle érzékelőből kigyűjtött információkat legújabb gépi tanulás, mélytanulás-algoritmusokkal feldolgozva, a kutatók mindössze 3 próbálkozásból 99,3 százalékos sikerrel törtek fel az 50 legelterjedtebb PIN-kódot használó okostelefonokat.

A korábbi legjobb telefon-feltörési ráta 74 százalék volt, tehát az NTU technikája valóban figyelemreméltó, mind a 10 ezer lehetséges négy számjegyű PIN-kódra alkalmazható.

pinkod1.jpg

A telefon megdöntése, az ujjak által blokkolt fény alapján a kutatók szenzorokkal modellezték, hogy milyen számokat nyomott meg a felhasználó. A szenzorok használatához nem kell a user engedélye, és ezek az adatok minden app számára elérhetők.

Androidos telefonokra hat szenzortól adatokat gyűjtő appot telepítettek. Amikor kézben tartjuk a készüléket, és beütjük a kódot, a telefon nagyon másként mozog 1-nél, 5-nél vagy 9-nél stb. 1-nél a jobb hüvelykujj több fényt blokkol, mint a 9-es gombnál.

Az osztályozóalgoritmus három személytől gyűjtött adatokon gyakorolt. Mindhárman véletlenszerű 70 négyjegyű számból álló sort pötyögtek a telefonba. A hozzájuk kapcsolódó szenzorikus reakciókat szintén rögzítették. Az algoritmus a számok megnyomására adott reakciójuk „érzékenység-szintje” alapján súlyozta a szenzorokat. Ugyan mindenki másként üti be a PIN-kódot, de minél több adat gyűlt össze, az algoritmus annál sikeresebben dolgozott.

Rosszindulatú alkalmazások telepítés után nem találják ki azonnal a kódot, gépi tanulással viszont idővel beviteli mintázatokat azonosítanak a többezer felhasználótól gyűjtött adatokban. Támadást csak később, akkor indítanak, amikor a sikerszint lényegesen magasabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8713539259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása