Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Szívbetegségeket és tüdőrákot diagnosztizál korai állapotban az MI

2018. január 05. - ferenck

Az oxfordi John Radcliffe Kórház kutatói szkenek alapján szívbetegséget és tüdőrákot diagnosztizáló mesterséges intelligenciákat fejlesztettek. Az MI mindkettőnél sokkal hamarabb kimutatja a bajra utaló jeleket, mintha ember vagy más mai technológia végezne ugyanazt a munkát.

Kardiológusok szkeneken a szívverés üteméből következtetnek a problémára. Statisztikák azonban kimutatták, hogy ötből egyszer még a legjobb orvosok is tévednek. A páciensek ilyenkor vagy hazamennek és otthon éri őket szívroham, vagy feleslegesen műtik meg őket.

diagnozis.jpg

Az Ultromics nevű MI emberi szemmel nehezen vagy nem látható részleteket is észrevesz. Ha rosszat észlel, javaslatot tesz, hogy szerinte az illetőnél szívroham kockázata áll fenn.

Hat kardiológiai rendelőben tesztelték, a tudományos szakfolyóiratokban pozitív kritikákat kapott, fejlesztője, Paul Leeson professzor szerint az adatokból kiderült, hogy az ottani szívspecialistáknál messze jobban teljesített.

„Kardiológusokként el kell fogadnunk, hogy időnként tévedünk. Most viszont lehetőségünkben áll, hogy jobb munkát végezzünk” – magyarázza Leeson.

diagnozis0.jpg

Számszerűsítve: évi 60 ezer szív-szken készül, amelyből 12 ezernek téves a diagnózisa. A felesleges operációk, illetve a rossz diagnózis miatti szívrohamok kezelése 600 millió font pluszköltség. A tesztekből arra következtettek, hogy e költségek a rendszerrel több mint 300 millióval csökkenthetők.

A rendszert Leeson által az utóbbi 7 évben kezelt 1000 páciens adatain tanították. Az adatok között szerepelt, hogy xy-nak valóban volt szívproblémája, vagy sem.

A fejlesztéssel életek menthetők meg, másrészt többmilliárd font takarítható meg. A szívbetegséget kimutató technológia nyártól ingyen hozzáférhető lesz a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatás (NHS) kórházaiban. A kormány egészségügyi „cárja”, Sir John Bell szerint emberéletek mellett az NHS-t is meg fogja menteni.

Egy másik MI-rendszer nagy sejtszerveződéseket, csomókat keres. Mivel az orvosok egyelőre nem tudják megmondani, hogy ártatlan vagy rákossá váló csomókról van szó, a páciensnek még több szkennelésre el kell mennie. A klinikai tesztek viszont kimutatták, hogy az MI megállapítja, melyik ártatlan, többhónapos idegeskedéstől kímélve meg a pácienst.

A rendszert az Optellium startup bevezette a kereskedelmi forgalomba, és a cég tudományos és technológiai főmunkatársa, a manchesteri tesztekre hivatkozó Timor Kadir szerint évente 4 ezernél több tüdőrákos személyt jóval előbb diagnosztizálhatnak vele, és így sokkal nagyobb a túlélési esélyük.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7313548129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása