Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

2023-ig a világ leggyorsabb szuperszámítógépét építené fel az EU

2018. január 17. - ferenck

1 milliárd eurós projektet indított az EU, hogy 2023-ig felépítse a világ leggyorsabb, exaszintű, másodpercenként 1 trillió (1000000000000000000) művelet elvégzésére képes szuperszámítógépét. A gép ezzel a teljesítménnyel tízszer gyorsabb lenne a mai csúcsmodelleknél.

2019-ben indul a legalább két exaszintű komputert fejlesztő és azokkal kapcsolatos kutatásokat végző, az Európai Bizottság mellett Franciaország, Németország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország, Belgium, Szlovénia, Bulgária, Svájc, Görögország és Horvátország képviselői által irányított EuroHPC szervezet.

eu_szuperkomputer0.jpg

Hatalmas a versengés, mert az Egyesült Államok és Kína is saját stratégiát dolgozott ki a területre, sőt, a távol-keleti ország bejelentette, hogy a következő hónapokban elkészül a világ első exaszintű gépének a prototípusával. Másrészt, hiába van az öreg kontinensen 105 szuperszámítógép, a csúcsteljesítményt évek óta kínai és amerikai komputerek érik el.

A nagyszabású terv pontosan ennek a dominanciának szeretne véget vetni, illetve csökkenteni akarják Európa függőségét az importált technológiáktól, de mindennél fontosabb, hogy a legjobb rendszert építsék fel.

eu_szuperkomputer1.jpg

Szélvészgyors rendszerekre a presztízs mellett sokkal inkább gyakorlati okok miatt mutatkozik egyre erősebb igény. Az időjárástól a DNS-kutatásokig folyamatosan bővülő skálán kell nagyon komoly és komplex számításokat végezni, amelyekre csak szuperszámítógépek, és azokból is a leggyorsabbak képesek.

Ezek a gépek az átlagember életére is kihatnak, mert mindannyian tudni szeretnénk, hogy például mekkora egy földrengés stb. valószínűsége. Márpedig pontosan az ilyen és az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó kérdéseket a szuperkomputerek válaszolnak meg legjobban. 

„Egyetlen európai gép sincs a top10-es listán, pedig 2012-ben még négy is szerepelt rajta” – nyilatkozta Mariya Gabriel, Bulgária digitális megbízottja.

Maga az infrastruktúra is elég hiányos. A számok magukért beszélnek – a világ nagyteljesítményű gépkomponenseinek mindössze 5 százaléka európai. Egyébként nemcsak az EU, hanem az USA sem tud lépést tartani Kínával.

Még egy adat – a leggyorsabb európai (de nem EU-s) számítógép, egy svájci rendszer 12-szer lassabb a világranglistát vezető, Intel-chipek helyett kínai mikroprocesszorokat használó Sunway TaihuLightnál.

Az egyik legnagyobb kihívás egyébként a költséghatékony energiaellátás kivitelezése, mert az exaszintű komputerek elektromosáram-fogyasztása kb. 200 ezer háztartásénak felel meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8413580081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása