Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kiterjesztett valósággal belelátnak a testbe az orvosok

2018. január 31. - ferenck

Sokak szerint a kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) egy-két éven belül mainstream lehet. A technológia a fizikai világból teljesen kiszakító virtuális valósággal ellentétben a realitásélményt pluszinformációkkal növeli, és egyre több a konkrét alkalmazás.

A medicinában is sokan próbálkoznak vele. 

A kanadai Alberta Egyetem kutatói által fejlesztett ProjectDR rendszerrel például a sebészi gyakorlat részévé válhat. Az orvosi képek, például CT (számítógépes tomográfiai) szkenek és MRI (Magnetic Resonance Imaging, mágneses rezonanciás-képalkotással készült) adatok az AR jóvoltából közvetlenül a páciens testén jelennek meg, és az illető mozgásával szinkronban „mozognak”, mintha valóban ott lennének.

ar_sebeszet.jpg

Az orvos szike nélkül lát bele a testbe.

„A páciens belső anatómiáját testen belül megmutató rendszert akartunk létrehozni orvosok számára” – jelentette ki Ian Watts, az egyik tervező. (A másik, Michael Fiest Wattshoz hasonlóan szintén a felsőoktatási intézmény PhD-hallgatója.)

A technológia az infravörös kamerákat és testen lévő markereket használó mozgáskövető rendszerből, valamint a képeket megjelenítő projektorból áll. A legnehezebb rész a képek és a páciens mozgásának szinkronizálása volt, Watts szoftvere azonban megoldotta a problémát, a komponensek összehangolásával hihetővé teszi a látványt.

ar_sebeszet1.jpg

„A technológiában az oktatástól a fizikoterápián keresztül a laparoszkópos műtétekig, sőt, műtétek megtervezéséig komoly alkalmazási lehetőségek rejlenek” – magyarázza Watts.

Ha az orvost csak egy testrész érdekli, lehetőségében áll, hogy kizárólag a tüdőt vagy az ereket nézze.

A fejlesztők a rendszer automatikus kalibrálásán és újabb komponensek, többek között mélyérzékelők integrálásán dolgoznak jelenleg. Ezeket követően jön a nagy megmérettetés, kezdődnek a klinikai tesztek, majd a pilottanulmányok, amelyekben a ProjectDR alkalmasságát, felhasználási módjait vizsgálják hátgerinc-masszázs oktatásához, illetve fizikoterápiás eljárásokhoz.

A tesztek és a tanulmányok után a fejlesztők és az egyetem valódi sebészi környezetben akarnak pilotprojekteket kivitelezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7913618004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása