Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Könnyekből mutatja ki a cukorbetegséget az okos kontaktlencse

2018. február 07. - ferenck

Annak ellenére, hogy az okos kontaktlencse nem nevezhető új technológiának, a legtöbb drága és nagyon törékeny. A belőlük érkező jelek mérésére gyakran használnak méretes, tehát cseppet sem praktikus felszerelést. Mindezek mellett gyengíthetik a látást, sőt sérüléseket is okozhatnak.

A dél-koreai Ulsan Nemzeti Tudományos és Technológiai Intézet és a Sungkyunkwan Egyetem kutatói által fejlesztett új okoslencse viszont mindent megváltoztathat. Nemcsak puhább és a felhasználóbarát szempontoknak is sokkal inkább eleget tesz, mint a többi hasonló szerkezet, hanem kategóriájában elsőként képes mérni a könny cukorszintjét.

okos_lencse.jpg

A kutatók rugalmas és áttetsző nanoszerkezetbe tették a lencséhez szükséges három komponenst: cukorszenzorokat, vezeték nélküli áramátviteli áramkört és kijelzőket. Mivel a kijelzők valósidőben férnek hozzá az érzékelőkkel összegyűjtött adatokhoz, a cukorszintet nem kell külső eszközökkel mérni, mert megjelenik a LED-es kijelzőn. Ha a szint túllépi a küszöbértéket, a LED pixelek kikapcsolnak, és figyelmeztetik a lencse viselőjét.

Az eszközt nyúlon tesztelték, és elégedettek voltak vele, mert végig tudták figyelni az állat cukorszintjét. Bizakodnak, hogy hamarosan embereket is vizsgálhatnak vele, és hogy elterjed. Különösen cukorbetegek számára lenne hasznos, de cukorbetegségre utaló jeleket szintén kimutat, azaz preventív munkát is végez egyben.

okos_lencse0.jpg

A dél-koreai fejlesztés valamikor hétköznapi szabványeszközzé válhat, viselői pedig a kényelmes és könnyen kezelhető monitoring lehetőségekkel kecsegtető eszközzel szó szerint jobban rálátnak saját egészségükre. A technológiával ugyanis nemcsak a cukorszint követhető nyomon. Más biomarkereket szintén figyelhetünk vele: vérnyomást, testhőmérsékletet, koleszterinszintet stb. Orvosunkkal hatékonyabban együtt tudunk működni, bajra utaló jelek gyorsabb észlelésével például stroke-ot vagy szívrohamot előzhetünk meg, de legalábbis időben érzékeljük a kockázatot.

A lencse természetes könnyekkel érintkezik, és így gyógyszeradagolóként is funkcionálhat. Kényelmesen, közvetlenül adagolhat.

Az alkalmazási lehetőségek túlmutatnak a medicinán, az okos szerkezet például virtuális és kiterjesztett valóságban szintén használható. Persze ahhoz nem elég csak nyulakon tesztelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6513634220

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy okos kontaktlencse, mely könnyekből mutatja ki a cukorbetegséget 2018.02.12. 19:58:19

A  A dél-koreai Ulsan Nemzeti Tudományos és Technológiai Intézet és a Sungkyunkwan Egyetem kutatói olyan kontaktlencsét fejlesztettek ki, mely képes mérni a könny cukorszintjét írja a jelenbolajovobe.blog.hu szerzője.  A lencse természetes könnyekke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása