Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az amerikaiak fele akarja és MI-cégekkel fizettetné ki az általános alapjövedelmet

2018. február 15. - ferenck

Az amerikaiak más országok lakosaihoz hasonlóan értelemszerűen kíváncsiak, hogy az automatizáció hogyan érinti a munkájukat. Úgy tűnik, az egyre pontosabb és hatékonyabb robotok, mesterségesintelligencia-programok idővel nagyon sok területen ugyanolyan szintű vagy jobb munkát végeznek, mint az ember.

Számos prognózisban tömeges munkanélküliségről írnak, mások figyelembe veszik a technológiaváltásokkal generálódó új állásokat is. Szakértők vitáznak a kezelési módokról, és a közvélemény sem egységes.

universalincome.jpg

A Gallup és az Északnyugati Egyetem által készített idei felmérés alapján az amerikaiak 48 százaléka pozitív megoldásnak látja a feltétel nélküli általános alapjövedelmet (vagy csak általános alapjövedelmet, Universal Basic Income, UBI). A részleteket illetően, a demokraták 65, a republikánusok 28 százaléka támogatja. A magukat „nagyon liberálisnak” tekintők körében 81, a „nagyon konzervatívoknál” 27 százalékos az elfogadottság.

Az elképzelés lényege, hogy foglalkozástól, bevételtől, társadalmi helyzettől stb. függetlenül mindenki pénzügyi alapjuttatásban részesül. Az ötlettel többek között Richard Branson, Elon Musk, Bill Gates és Mark Zuckerberg is egyetért, mások, például John Biden viszont nem. Egyes országokban (Finnország, Skócia stb.) pilotprojektekben már tesztelik is, vagy mihamarabb tervezik tesztelni.

universalincome0.jpg

A politikai beállítottság szerinti megosztottság mellett, az amerikaiak a program finanszírozásában sem egységesek. A megkérdezetteknek csak a 45 százaléka fizetne érte több adót.

A finanszírozás egy másik módjában sokkal nagyobb az egyetértés. A válaszadók 80 százaléka szerint ugyanis a mesterséges intelligencia és más autonóm technológiák előnyeiből profitáló cégeknek kellene fizetniük a UBI-t. Ez az elképzelés Bill Gates gondolatára rímel, aki 2016-ban vetette fel, hogy a robotokat ugyanúgy kéne adóztatni, mint az embereket. És mivel sokan veszítik el a munkájukat az MI-k miatt, és a kormánynak valamilyen módon pótolni kell a kieső adóbevételeket. Logikusnak tűnik, hogy honnan szerezze be a hiányzó pénzt.

Egyesek szerint a robotokat, MI-ket fejlesztő, belőlük profitot termelő cégek megadóztatása lelassítaná az innovációt, mások viszont kivitelezhetőnek látják ezt a megoldást.

A megkérdezettek 76 százaléka „egyetért” vagy „nagyon egyetért” abban, hogy az MI 10 éven belül alapvetően megváltoztatja az emberi munkát és életünket. A hatást illetően 77 százalék „inkább pozitív” vagy „nagyon pozitív.”

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9513649030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása