Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

MI-vel élesítenék kínai tengeralattjáró-parancsnokok elméjét

2018. február 16. - ferenck

Kína atom-tengeralattjárói felújítását, a vízi járművek számítógépes rendszereinek (velük kompatibilis) mesterséges intelligenciával való megerősítését tervezi. Az MI együttműködne a parancsnokokkal – a döntéstámogató rendszer feladatok végrehajtásában és a legénység pszichés problémáinak kezelésében segítené őket.

 „Egy tengeralattjáróban ugyan óriási a pusztítási potenciál, számítógépes agya viszont nagyon kicsi” – vázolta fel a jelenlegi helyzetet a programban résztvevő egyik kutató.

nuclear_submarine.jpg

Képzeljük el, ha 2-300 embernek hónapokat kell víz alatt, összezárva eltölteni, milyen lelkiállapotba kerülnek ők és a parancsnokok is. Ilyenkor hárulhat nagyon komoly szerep a jármű gépagyának kapacitását megsokszorozó mesterséges intelligenciára.

Úgynevezett konvolúciós ideghálókkal (convolutional neural network, CNN) az MI-rendszer a kínai haditengerészet terebélyesedő megfigyelési hálózatáról érkező, a tengeralattjáró szenzorai által gyűjtött és a személyzet napi interakcióira vonatkozó, összességében óriási adatmennyiséget dolgozna fel. (Ezt az idegháló-típust pont ilyen feladatok abszolválására találták ki.)

nuclear_submarine0.jpg

Az MI-asszisztens harci környezetek, a jármű hangrendszerét befolyásoló tényezők, például az óceán sótartalmának kiértékelésével, percre kész időjárási adatokkal stb. dolgozna alá a parancsnoknak. Szintén komoly segítség, hogy a veszélyt és a potenciális ellenséget hamarabb észreveszi, pontosabb képet alkot róla, mint a humán operátor. Csata közben is képes elemezni egy-egy lépés előnyeit és kockázatait, majd az értékelés alapján döntési javaslatot tesz.

Az egyik legfontosabb prioritás, hogy az MI-nek mindig módjában álljon követni és megérteni a bonyolult és folyamatosan változó vízalatti műveleteket.

Ha a program sikerrel jár, Kína és a technológia számára is mérföldkő lehet. Az atom-tengeralattjárók az 1950-es évek óta szelik az óceánok mélyét, és mindig az egyik legkomplexebb, legkifinomultabb hadieszköznek tartották őket. Egy árulkodó szám: akár 20 év is eltelhet az első tervrajz és a vízre bocsátás között. MI-ben viszont lemaradtak… A gép „gondolkodó” funkcióit emberek látták el eddig, ez lesz az első eset, hogy a mesterséges intelligencia fontos szerephez jut a kényes területen.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2013652714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása