Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

MI olvassa el helyettünk az adatvédelmi szabályzatot

2018. február 22. - ferenck

„Elolvastam és tudomásul vettem” – fejeződnek a hosszú és általában dodonai jogásznyelven írt adatvédelmi szabályzatok, fogyasztói beleegyező nyilatkozatok, majd annak rendje és módja szerint rákattintunk, hogy igen. Csakhogy általában el sem olvassuk, de még ha próbálkozunk is vele egy darabig, jó eséllyel, alig értünk belőle valamit.

Felmérések alapján a felhasználóknak csak a 20 százaléka olvassa tényleg el, és persze közülük sem érti meg mindenki az online adatvédelmi szabályzatokat. A többiek rendszeresen hazudnak.

adatvedelem.jpg

Az ilyen szövegek feldolgozása tipikusan gépitanulás-alapú mesterséges intelligenciáknak való feladat.

A Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL), a Wisconsin Egyetem és a Michigan Egyetem kutatói közösen tanulmányozták a problémát, és találtak rá nem meglepő módon MI formájában megoldást.

„Mi lenne, ha vizualizálnánk a felhasználóknak a szabályzatot?” – tették fel a munka elején kérdést, egyben utalva arra is, hogy nem a teljes anyagot, hanem csak a valóban fontos részeket fogják megjeleníteni.

adatvedelem0.jpg

Az eredmény a szörnyen hosszú szövegeket értelmező honlap- és böngésző-kiterjesztés, Polisis (amely a privacy policy analysis rövidítése). Átlagban 30 másodperc alatt végez olvasmányaival, majd folyamatábrán összegzi a lényeget, hogy a honlap miként kezeli a felhasználó adatait. (A fenti képen a Google adatvédelmi szabályzatának Polisis által generált összefoglalója látható.)

A Fordham Egyetem jogi karának diákjai által annotált 115 és a Google Play Store-ból gyűjtött 130 ezer adatsoron – adatvédelmi szabályzatokon – gyakoroltatták.

Tevékenysége azért figyelemre méltó, mert unalmas szózuhatagokból fogyasztható grafikus megoldást generál. Ha pedig ezt követően is akadnak gondjaink, a kutatók egy másik segítőkész és szintén saját mesterséges intelligenciát, a PriBot nevű chatbotot ajánlják. Mindent megbeszélhetünk vele a szabályzattal kapcsolatban.

Polisis és PriBot is lényegében jogi szakértőként funkcionál, és igyekszik megértetni velünk a szabályzatok lényeges pontjait, hogy hogyan védjük meg személyes adatainkat.

Természetesen csak akkor működnek, ha valóban foglalkozunk a szöveggel, ha viszont fütyülünk rá, akkor már mesterséges intelligencia sem segíthet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9213658974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása