Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Közeleg a földcsuszamlás?

2018. március 08. - ferenck

Jonathan Olds, a melbourne-i Victoria Egyetem diákja különleges kutatási projektbe kezdett: földcsuszamlások hosszú ideig tartó automatizált megfigyelésére dolgozott ki érdekes megoldást, amelyet Tajvanon installált és tesztelt.

Jelenleg egy kutatócsoporttal az AccuMM nevű rendszer kereskedelmi termékké alakításán dolgoznak. Hosszútávú megfigyeléseket végző, kockázatokat kiértékelő és elemzéseket készítő geotech cégeknek szánják.

landslide.jpg

Ne felejtsük el, hogy a földkerekségen kb. 66 millió ember él földcsuszamlástól fenyegetett területeken… Tegyük hozzá még a globális felmelegedést, a változó esőmintázatokat, az elöregedő infrastruktúrát, és egyértelművé válik, mennyire fontosak ezen a területen (is) az új technológiák.    

Általános vélemény, hogy a hiteles előrejelzés a földcsuszamlások kezelésének alfája és omegája. Előrejelezni viszont csak mozgásokból, a földtömeg felgyorsulásából, az arról készült mérési eredményekből, hosszú időn át figyelt és dokumentált napi milliméteres változásokból lehet.

landslide0.jpg

Hagyományosan humán megfigyelőt vagy mérnököt küldenek naponta a terepre, aki vízszintes és függőleges szögek pontos mérésére alkalmas műszerrel, teodolittal vizsgálja a talajt. A folyamat nemcsak manuális, hanem költséges is. De a fejlettebb technológiai megoldásoknak, robotoknak, drónoknak, műholdaknak szintén megvannak a hátulütői, és ugyanúgy sok pénzbe kerülnek.

A napenergiával és olcsó elemekkel működtetett vezeték nélküli GPS érzékelőkből, valamint felhőalapú algoritmusokból összeálló AccuMM kiszámítja minden egyes szenzor távolságát egy állandó bázisállomástól. Így válik lehetővé szakértők helyszíni kiszállása és kábelek nélkül is a földcsuszamlás több pontján történő mérés, az érzékelők helyes pozicionálása. A rendszer akár 5, sőt még több évig elboldogul egymagában.

Tajvan után Ausztrália és Új-Zéland földcsuszamlásainak helyszínein szintén tesztelték. Egymáshoz közeli szenzoraival jobb eredményeket értek el, mint mások sokkal drágább megoldásokkal.

Mivel a vezeték nélküli hálózat energiagyűjtésre is alkalmas, az AccuMM önfenntartó, és évekig működik emberi beavatkozás nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1313684974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása