Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Táncol a robot

2018. március 27. - ferenck

Különleges robotot fejlesztettek az ETH Zürich Mechanika és Folyamat-feldolgozás Tanszékén. A négylábú szerkezet, ANYmal a modern gépekre általában nem jellemző adottsággal is rendelkezik – tud táncolni. Meghallgatja és elemzi a lejátszott zenét, s közben a ritmusoknak és dallamoknak megfelelő koreográfiát dolgoz ki rá.

A szoftver lehetővé teszi, hogy a gép valósidőben kiértékelje az elektronikus tánczenék által közismertté vált BPM-et (beats per minute, percenkénti ütemszám), és annak függvényében reagáljon rá, alakítson ki a zenére valamilyen szinten rímelő mozdulatsorokat, hogy milyen gyorsan táncoljon rájuk. Lehetőségében áll a tempó megváltoztatása is, amikor összevissza játszanak különféle zenéket.

tancos_robot.jpg

Táncon persze ne kifinomult balettet, hanem elsősorban teste előre és hátra történő mozgatását értsük…

„Azt akartuk, hogy ha a felhasználó diszkóba viszi a robotot, a gép találja ki a zenét, alkosson hozzá koreográfiát és szinkronizálja a mozgását. Életszerű mozdulatok tervezése szintén érdekel minket. Mivel a tánc nagyon emberi és mozgás-intenzív cselekvés, utánzása komoly kihívást jelent” – magyarázza Peter Frankhauser, a neves felsőoktatási intézmény ANYmal projektjében dolgozó PhD-hallgató.

tancos_robot0.jpg

Táncoló, vetkőző és egyéb tőlük szokatlan tevékenységeket folytató robotok következmények nélküli, jelentéktelen fejlesztéseknek, vagy éppen az alkotók szórakozásának tűnhetnek, a valóság azonban az, hogy távolról sincs így.

Ezekkel a gépekkel egyrészt különféle technológiákat, másrészt részterületek szinkronizálását tesztelik, hogy például a mozgás és a zenei adatok elemzése funkcionál-e együtt.

A robot visszacsatolási képessége más, „komolyabb” területeken, például megfigyelő rendszerekben, keresési és mentési műveleteknél is hasznosítható.

Frankhauser érdekes hasonlattal él. Szerinte nagyjából arról az emberi képességről van szó, ahogy elképzeljük egy feladat megoldási módját. Azaz technológiájukkal – robotjukkal – idővel életek is menthetők meg. Egyelőre azonban mások a kutatók motivációi.

„Csomó komoly dolgot teszünk a robottal, ez viszont a szórakoztató oldala. Élvezzük, hogy táncol, és közben igyekszünk felfedezni a hardver lehetőségeit” – nyilatkozta.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2813777126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása