Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Húsz perc alatt szerelt össze egy Ikea-széket két robotkar

2018. április 23. - ferenck

Sokan megtapasztaltuk, hogy Ikea-bútorokat csak látszatra egyszerű összeszerelni, mert ha nincs érzékünk a barkácsoláshoz, a művelet mindig hosszabb, mint hisszük.

A szingapúri Nanyang Technológiai Intézet mérnökei két fejlett robotkart programoztak a feladatra, egy helyi Ikea-boltban vásárolt Stefan széket kellett egyberakniuk.

Ezek a karok általában gyárakban, futószalag mellett dolgoznak, feladatuk tárgyak, például autóalkatrészek összeszerelése. A leggyakoribb típus, az évtizedek óta használt ipari karok közé tartoznak. Sokáig ők jelentették „a” robotokat.

ikea_szek.jpg

A szék részeit véletlenszerűen rakták a földre, a darabok elrendezésével semmiféle útmutatást nem adtak a 3D kamerákkal és erő/nyomásérzékelőkkel felszerelt karoknak. Mégis eredményesen dolgoztak, alig több mint húsz perc alatt összeszerelték a széket.

Munkájuk azért dicséretes, mert a tevékenységhez néhány összetett mozdulat is szükséges.  Például pici faszeget kell a földön szanaszét fekvő fadarabok valamelyikén egy pici lyukba tenni. A robotnak először rá kell jönnie, hogy hova való a csavar, meg kell mozgatnia, be kell helyeznie a lyukba, és mindezt úgy, hogy csak a szükséges erőt fejtse ki hozzá, se többet, se kevesebbet, máskülönben eltörheti a csavart.

ikea_szek0.jpg

Ipari karok alapesetben előre meghatározott nagyon pontos mintákkal dolgoznak, és a tevékenységhez szükséges erőkifejtést szigorúan ellenőrzik, mozdulataikat korlátozzák, hogy véletlenül se csússzon be hiba. A szingapúri kutatók ezért szereltek rájuk erőérzékelőket.

A robotok tevékenysége annak ellenére is figyelemreméltó, hogy korlátokba ütközött.  A kutatóknak kemény mérnöki munkával pontosan le kellett kódolniuk a cselekvéssorokat, ami egyben azt is jelenti, hogy ha a következő egy-két évben valamilyen Ikea-bútort vásárolunk, az otthoni összeszerelésnél aligha számíthatunk segítő robotkarokra.

A robotika- és a mesterségesintelligencia-fejlesztések viszont annyira felgyorsultak, hogy a jövő gépkarjai előbb-utóbb mindenféle széket, asztalt, fekhelyet, szekrényt stb. egybe tudnak rakni.

Hacsak nem találjuk ki addig, hogyan nyomtassunk gyorsan és olcsón bútorokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1013854642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása