Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Bűnözők drónrajokkal zavarnak meg rendőrségi akciókat

2018. május 14. - ferenck

Csúcstechnológiákat nemcsak rendvédelmi szervek, hanem értelemszerűen bűnözők is használnak. Vége annak a világnak, amelyben a rosszfiúk csak tűzfegyverekkel, mobiltelefonokkal és más, nem kimondottan high-tech módszerekkel igyekeztek borsot törni üldözőik orra alá.

A világháló és a közösségi média adta lehetőségekkel régóta élnek, de most egy új trend kezd körvonalazódni, ugyanis felfedezték a dróntechnológia előnyeit.

swarm0_1.jpg

Télen, egy meg nem nevezett amerikai metropolisz valamelyik külvárosában túszejtő bűnözőket figyelő FBI-ügynökök tevékenységét apró drónokból álló raj zavarta. A közvetlenül az ügynökök feje felett többször nagy sebességgel elrepülő gépek rejtekhelyeik elhagyására kényszerítették az FBI embereit, a túszejtők pedig elmenekültek.

A bűnözők közben a YouTube-on élőben streamelték a drónok felvételeit, megmutatva társaiknak az ügynökök pontos tartózkodási helyét. Magyarán értő módon használták a technológiát.

swarm_1.jpg

Nem ez volt az első ilyen eset. Drogcsempészek például többször juttatták már árujukat drónokkal börtönökbe, mexikói drogkartellek pedig szintén ember nélküli légi járművekkel dobattak le célpontokra távirányítva működésbe hozott bombákat.

A trendben semmi meglepő nincs. A drónok viszonylag olcsók és hatékonyak, kevés gyakorlattal szinte bárki működtetheti őket. Magas kerítéseken, ember számára nehéz vagy más repülőszerkezetek által nem látogatott terepeken is működnek, hatótávolságuk és sebességük folyamatosan nő, és már egyszerű kereskedelmi UAV-k (unmanned aerial vehicles, ember nélküli légi járművek) is vezérelhetők akár 5 kilométer messzeségből.

Drónrajok irányítása kicsit bonyolultabb, de nem megoldhatatlan feladat.

Természetesen a bűnüldözés sem tétlenkedik. 2017 májusában a Fehér Ház javasolta, hogy rendőrök lőhessék le a nem engedélyezett területen repülő drónokat. Az amerikai FAA (Federal Aviation Administration, Szövetségi Repülési Hivatal) pedig büntethetővé tenné kereskedelmi drónok felfegyverezését, fegyverként való használatát, előírná, hogy a gépek csak operátoraik látótávolságán belül működhessenek, országos szinten regisztráltatná a drónokat és működtetőiket.

Az FBI-eset csak egy példa az erősödő trendre. A fogyasztói technológiák egyszerűen olyan gyors tempóban fejlődnek, hogy a bűnüldözés és a szabályozás egyre nehezebben tartja velük a lépést.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9713914936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása