Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Robotkémek a méhek között

2018. május 18. - ferenck

Egyes robotrajok tökéletesen integrálódnak környezetükbe, és a környezet, például az uniós FOCAS (Fundamentals of Collective Adaptive Systems) projekt esetében a méhek befogadják őket. A gépecskék rendeltetése, hogy megtanulják az állatok közötti lét alapszabályait, szocializálódjanak, és a beilleszkedés közben szerzett ismereteikkel a méheket egy valóban jobb jövő felé tereljék, megmentsék őket a kipusztulástól stb.

A FOCAS keretében közösségi állatok, köztük hal- és rovartársadalmak kommunikációs szokásait vizsgálják. Mivel a robotok hasonlítanak rájuk és úgy is viselkednek, mint az élő minták, így egy idő után a közösség részeivé válnak.

biohybrid.jpg

A kutatók minden korábbinál jobban megismerhetik a „kaptár-elme” (híve-mind) működését, a gépek pedig segítenek az igazi állatoknak a környezethez történő alkalmazkodásban és a túlélésben.

A robotok többéves rajintelligencia-kutatás (swarm intelligence) gyümölcsei. Fejlesztőik abból indultak ki, hogy nem elég a méhek jellegzetes „táncát” utánzó kicsi drónt, drónrajt építeniük, hanem hasonló közösségi intelligenciával rendelkező robotcsoportot kell létrehozniuk, és azok egyedei csapatként mozogjanak, cselekedjenek, tanuljanak.

biohybrid0.jpg

A Grazi Egyetemen MI-vel segítették a robotok viselkedésének fejlődését, két rajuk egymással is interakciókat folytatott, összetartó egységként repdestek, és közben egyetlen egyed sem hagyta el a csapatot, egyik sem ment neki a másiknak, nem ütköztek össze.

Teljesítményük lépésről lépésre, inkrementálisan javult, majd kém-misszióra küldték őket. Miután „belecsöppentek” a méhkolóniába, és úgy viselkedtek, mintha régóta közéjük tartoznának, „átmentek a vizsgán.” Kiderült, hogy a valódi állatok képesek követni a robotrovarok programozott cselekedeteit, és a méhkolónia belülről történő megjelenítése sokat segít a tevékenységüket és életüket befolyásoló környezeti tényezők jobb megértésében.

A robotkémek más mezőgazdasági célokra, például az állatállomány gondozására, hatékony menedzselésére is felhasználhatók. Érdekes módon a Walmart komoly összegeket fektetett egy hasonló technológiába, amelyet szabadalmaztatott is.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr813965272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása