Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Arcfelismerő szoftver követ és véd veszélyeztetett főemlősöket

2018. május 30. - ferenck

Márciusban szerelték fel egy kelet-kínai iskolában az osztálytermi viselkedést intelligensen kezelni hivatott „okos szem” megfigyelőrendszert. Az arcfelismerő technikával diákokat monitoroznak, nyárra az intézmény összes termében használni fogják a Big Brotherre emlékeztető megoldást.

Szerencsére az arcfelismerés előnyeit lényegesen pozitívabb, humanitárius és környezetvédő alkalmazásokban is igyekeznek kiaknázni.

A Michigani Állami Egyetemen (MSU) különleges szoftvert fejlesztettek, amely megmentheti veszélyeztetett főemlősök (majmok és félmajmok, köztük emberszabásúak) életét.

primates.jpg

A nyomkövetés a vadvédelem fontos része. Hagyományosan elfognak és követőeszközzel megjelölnek állatokat, hogy a jövőben is tudjanak róluk. Ez a megoldás azonban költséges, mert a speciális eszközök 400 és 4 ezer dollár közötti árban szerezhetők be. De más probléma is van velük: zavarhatják, stresszessé tehetik az állatot, vágást, sebet ejthetnek rajtuk, extrém esetekben még a halálukat is okozhatják.

A PrimNet arcfelismerő szoftverrel megszűnnek a hagyományos nyomkövetés kockázatai. (A név a primate „főemlős” szóra utal.)

Három főemlős fajról, aranymajmokról, makimajmokról és csimpánzokról generáltak többezer szabadon élő állat fényképe alapján adatsort, amelyen aztán ideghálót tanítottak, gyakoroltattak. A hálónak külön-külön fel kell ismernie az egyedeket.

primates0.jpg

A kutatók appot is fejlesztettek hozzá. A PrimID rendeltetése, hogy a user könnyebben használja a hálózatot. Elég egy fényképet készíteni, mire az alkalmazás munkába áll, és a PrimNet vagy megtalálja a pontos kapcsolatot az adatbázisban, vagy ha nem, bővíti a kört, és öt valószínűsíthető állattal áll elő. Szinte biztos, hogy egyikük látható a fotón.

Az MSU szerint az arcfelismerő szoftver 90 százalékos pontossággal dolgozik.

A kutatók a rendszer jövőjét is tervezik már.

„Bővíteni akarjuk az adatsort, arcdetektort fejlesztünk, eredményeinket nyílt forrású honlapokon fogjuk megosztani” – nyilatkozta Anil K. Jain, a szoftvert bemutató tanulmány egyik szerzője.

Mivel a veszélyeztetett főemlős-fajok több mint 60 százaléka kihalás szélén áll, nincs vesztegetnivaló idő, és a PrimNet komoly szolgálatokat tehet a mai vadvilág fennmaradásáért folytatott küzdelemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7914009708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása