Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Lábnyom-felismerés a biztonságosabb repterekért

2018. június 06. - ferenck

Jelenleg az ujjlenyomat, az arcfelismerés és a retinaszkennelés a legelterjedtebb fizikai biometrikus azonosító módszerek. Biztonsági célokra általában e három valamelyikét használják, pedig az úgynevezett viselkedésalapú biometria, például a testtartás (és a lábnyom) szintén csak az adott személyre jellemző, senki mással össze nem téveszthető természetes viselkedési és mozgásminták együttese.    

Könnyen elképzelhető, hogy hamarosan járásunk és lábnyomunk is használható lesz repülőtéri azonosításhoz.

A Manchester Egyetem és a madridi Független Egyetem közös fejlesztésű mesterségesintelligencia-alapú egyeztető rendszere ugyanis tudja mérni személyek testtartásának és járásának mintázatait. A sikeres azonosításhoz elég a padlón lévő nyomólapra lépnünk, mire a rendszer elemzi a lábnyom 3D-s és időadatait.

footprint.jpg

A tesztek során kiderült, hogy az MI szinte 100 százalékos pontossággal végzi a dolgát. Hibarátája mindössze 0,7 százalék. A kutatók három valós biztonsági forgatókönyvet vizsgáltak: reptéri ellenőrzőpontokat, munkahelyet és otthoni környezetet. Mindháromban nagyszámú „imposztorral” és kevés felhasználóval dolgoztak együtt.

„Mivel az összes embernél nagyjából 24 együttható és kombinációik mutathatók ki járás közben, mindegyikünk mozgásmintája egyedi, senki másra nem jellemző. Azaz a mozgás megfigyelése ugyanúgy használható személyazonosításra, mint az ujjlenyomat-vizsgálat vagy a retina-szken” – magyarázza Omar Costilla Reyes, manchesteri kutató.

footprint0.jpg

A mozgásmintákat megtanuló MI-rendszer a világ legnagyobb lábnyom-adatbázisát, a 127 személy mintegy 20 ezer mintáját tartalmazó SfootBD-t használta.

„A lépéskor kifejtett erő vizsgálatán alapuló testtartás-azonosítás nem tolakodó, de komoly kihívással járó megoldás. Manuálisan rendkívül nehéz személyről személyre megkülönböztetni az apró módosulásokat. Ezért kellett új MI-rendszert fejlesztenünk” – folytatja Costilla Reyes.

A lábnyom-felismerés nemcsak diszkrét jellege miatt előnyös, hanem azért is, mert a környezeti zajok nem zavarják. Szerencsére a cipőnket sem kell levenni hozzá…

A technológia az egészségügyben, mentális rendellenességekre utaló neurális elváltozások vizsgálatára szintén alkalmazható.

„Az emberi mozgás a kognitív hanyatlás mesterségesintelligencia-rendszerekkel minden eddiginél hatékonyabban vizsgálható új biomarkerévé válhat” – összegez Costilla Reyes.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9714023406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása