Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Ismét amerikai a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

2018. június 13. - ferenck

Öt esztendeje mindig Kínáé volt a világ leggyorsabb szuperszámítógépe, az évente kétszer frissülő Top 500 listát azóta folyamatosan a távol-keleti ország aktuális csúcskomputerei vezetik.

A sprintté vált globális versenyfutás akkor indult meg, amikor az internetes óriáscégek (Amazon, Facebook, Google, Alibaba, Baidu, Tencent) meghatározó technológiákban, például a felhőszámításokban és az arcfelismerésben is átvették a vezető szerepet.

szuperkomputer.jpg

Az Egyesült Államok Oak Ridge Nemzeti Laboratóriuma (Tennessee állam) pénteken bejelentette a Summit nevű gép paramétereit, és a 200 petaflop (másodpercenkénti kvadrillió, azaz ezertrillió) művelet elvégzése több mint a kétszerese a jelenlegi listavezető, a legutoljára novemberben megmérettetett Sunway TaihuLight, a Kínai Szuperszámítási Központ (Wuxi) büszkesége teljesítményének.

Összehasonlításként: ha egy személy másodpercenként egy műveletet végez el, 6,3 milliárd évre lenne szüksége, hogy elérje azt, amire a Summit egy másodperc alatt képes. Ha egy teli 100 ezres stadion összes nézője laptopon dolgozna, 20 100 ezres stadion kellene ugyanehhez a teljesítményhez.

szuperkomputer0.jpg

A Summit kivételével egyébként még mindig a kínaiaké a leggyorsabb gépek, és ha figyelembe vesszük az ottani, a japán és az európai uniós fejlesztések tempóját, az amerikai elsőség átmenetinek bizonyulhat.

A kb. 200 millió dollár kormányzati pénzből felépített Summit és a hasonló gépek komoly hatással vannak a számítástudomány határterületén lévő diszciplínák, például a mesterségesintelligencia-kutatás fejlődésére, de az Egyesült Államok és Kína versengésében fontos tényezőnek számító magasabb szintű ipari és nemzeti biztonságra is.

Szuperszámítógépekkel változatos feladatok kivitelezhetők: nukleáris tesztek szimulálhatók, klímatrendek jelezhetők előre, olajlelőhelyek fedezhetők fel, titkosítási kódok törhetők fel stb. Tudósok szerint a medicinában és az anyagtudományban is a fejlődés motorjai, és az ezeken a területeken várható újítások a Summit megközelítésén alapulnak.

„Big data és MI-gépek. Ez a jövő” – magyarázza a Summit felépítésébe besegítő IBM Research egyik vezetője, John E. Kelly.

Az Oak Ridge rendszerét az IBM 9216 központi feldolgozóegysége (CPU) és az Nvidia 27648 grafikai processzora (GPU) működteti. A rendszert közel 300 kilométer száloptikás kábel köti össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9714042604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása