Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Vért vesz és tesztel a robot

2018. június 19. - ferenck

Az ember vére mindent elárul az egészségéről, táplálkozási hiányosságairól stb. Ezért fontosak a vértesztek, amelyek sok más tevékenységhez hasonlóan szintén automatizálhatók.

Az automatizációval gyorsabbá és olcsóbbá is válnak.

A Rutgers Egyetem kutatói ápolók és orvosok munkáját segítve, különleges robotot fejlesztettek. A gép nemcsak vért vesz, hanem teszteli is azt.

robotblood.jpg

A vérvétel bármennyire is mindennapos folyamat, nem könnyű feladat, mert speciális felkészültség és felszerelés kell hozzá. Nem véletlen, hogy sokszor kifejezetten erre a célra felállított laborokban végzik. A laborokkal viszont hosszabb idő telik el a beteg első vizitje és a diagnózishoz nélkülözhetetlen információk megszerzése között, és az orvos csak később tud döntést hozni.

Ezen a ponton kapcsolódhat be az egészségügybe a Rutgers Egyetem robotja.

A rendszer három különálló részből áll. Az első infravöröshöz közeli és ultrahangos képalkotással lokalizálja, majd képelemzéssel 3D anyagot készít a páciens ereiről. Utána jön az injekciótű.

robotblood0.jpg

A második, a „mintát kezelő modul” megszűri és a rendszer centrifuga-alapú harmadik részébe pumpálja a vért.

Ez a modul végzi az elemzést. A mintának helyet adó chipszerű akrilszerkezet, a vért különféle részekre választó centrifugából és a sejtek tartalmát meghatározó optikai mikroszkópból áll.

A kutatók elmondása alapján a robot képes elvégezni az Egyesült Államokban két leggyakoribb vértesztet, megkülönbözteti a fehérvérsejteket, méri a hemoglobint.

30 tesztet végeztek el egy mesterséges kar csontenyvből és műanyagból készült érrendszerén. 100 százalékos pontossággal állapította meg, hogy hol a véna, és az egyetem sajtóközleménye szerint az elemzés is nagyon pontosra sikerült. Vérszerű folyadékot használtak hozzá, amelyben fluoreszkáló mikrogyöngyök jelenítették meg a fehérvérsejteket.

„Az eszköz a vérteszt-technológia Szent Grálja. A miniatűr robot- és a mikrofolyadék-rendszer integrálásával a hagyományos vérvétel és a laboratóriumi tesztelés pontosságát az elsősegélynyújtó helyek kényelmével kombináltuk össze. Mivel a tervezése viszonylag egyszerű, a jövőben másfajta tesztekre is lehet használni” – magyarázza a fejlesztést vezető Martin L. Yarmush.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr614054124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása