Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Szilícium-völgyi milliárdosok álma a fizikai halhatatlanságról

2018. október 17. - ferenck

Több rendkívül sikeres szilícium-völgyi vállalkozó, például Sergey Brin Google-társalapító, Larry Ellison Oracle-elnök, vagy Elon Musk évek óta keres megoldást a visszafordíthatatlan visszafordítására, Gilgames (vagy Dorian Gray) álmának valóra váltására, azaz a halál legyőzésére.

Első lépésben a várható 120 év maximális élettartamot terjesztenék ki 1000-re, vagy többre.

„Sokan mondják, hogy a halál természetes, a halál az élet része. Semmi nem áll távolabb az igazságtól. A halál megoldandó probléma” – nyilatkozta még 2012-ben a PayPal-társalapító és befektető Peter Thiel.

immortality.jpg

Sean Parker Facebook-elnök egy tavalyi rákkutatás-rendezvényen arról beszélt, hogy az eleve jobb egészségügyi szolgáltatásokhoz hozzáférő szupergazdagok még az ő életében legyőzhetik a halált.

A Google által 2013-ban alapított Calcio deklarált célja a „halál megoldása.” A biológiai vállalat hasonló témákkal foglalkozik, mint a hosszú élet titkát kutató tudósok évtizedek óta: meghatározott molekulafajtákat tesztelnek állatokon, növényeken, hogy meghosszabbítják-e az életüket, vagy sem.

Mások krónikus betegségek kutatásával igyekeznek kitolni az emberi életkort. A Human Lomgevity személyek rákra való hajlamát genetikai tesztek alapján előrejelző algoritmusokat használ. A Google-leányvállalat Verily Parkinson-kórosok és cukorbetegek életminőségén javító eszközöket fejleszt.

immortality0.jpg

A modern medicina életkörülményeket jobbá tevő, az életkort kitoló törekvései azonban nem azonosak a halhatatlanságot célzó kutatásokkal. Ráadásul már léteznek az emberi életet elvileg meghosszabbító és megfizethető gyógyszerek: közékük tartozik a DNS-károsodást csökkentő Metaformin, az öregedő sejtek szabályos reprodukcióját és általában a sejtnövekedést segítő Rapamycin, vagy a rákkezelésben használt Tanespimcyn is.

A szilícium-völgyi vállalatokat azonban kevésbé „földhözragadt” lehetőségek érdeklik. Nem hátráltatja őket az a tény sem, hogy nincsenek tudományosan bizonyított öregedés elleni gyógymódok. Peter Thiel például fiatalabb vér átömlesztésében részesül, míg a 32 éves TokBox videoplatform-alapító Serge Faguet több mint 200 ezer dollárt költött biohackelésre, hogy tökéletesítse MDMA mikrodózisait, és teljesebb életet éljen.

Mindannyian tudják, hogyha sikerrel járnak, megoldásaik túl drágák lesznek átlagemberek számára. Ha így történik, az emberiség két teljesen különböző osztályra esik szét: a gazdagabbak 150-160 évig elélhetnek, a többiek pedig az ő adományaikban bízhatnak.

Kérdés, hogy pénzzel és önmagunkkal való kísérletezéssel megoldható-e az emberiség fejlődése során végig megoldatlanul maradt probléma, és ha igen, tényleg elégedettek leszünk az eredménnyel?

A halhatatlanságot célzó törekvésekben a hit szintén fontos szerepet játszik. A Bay Areaban a hagyományos vallásokat háttérbe szorította a technológia és a tudomány emberiséget megváltó erejébe vetett bizalom, „technológiavallás”, transzhumanizmus.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr10014304363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása