Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia üveglapból

2019. július 17. - ferenck

Úgy tűnik, se számítógép, se elektromosság nem kell mesterséges intelligencia létrehozásához. legalábbis a Wisconsin-Madison Egyetem egyik különleges kutatása ezt igazolja. A tudósok ugyanis képeket érzékelők, áramkörök, sőt, áramforrás nélkül felismerő „intelligens” üveget alkottak.

„Mindig azon töprengünk, hogyan lássanak a jövő gépei, milyenek legyenek a képtechnológiai szoftverek, a feladatvezérelt technológiák. Új megoldásunk komoly változásokat hozhat a gépi látórendszerek tervezésében” – nyilatkozta Zongfu Yu, az egyik fejlesztő.

uvegdarab_mi.jpg

A kutatók kézzel írt számokat felismerő, azonosító „okos” üveglapot dolgoztak ki. Különböző méretű és formájú légbuborékok az üveglap speciális pontjaira történő elhelyezésével kezdték, majd jól kiválasztott helyekre tett fényelnyelő anyagok, köztük grafén hozzáadásával folytatták.

Miután leírtak egy számot, a számról visszaverődő fény az üveg egyik oldalára került. A buborékok és a szennyeződések a számtól függően meghatározott módon szórják szét az üveg túloldalán, a nullától 10-ig meghatározott pontokat elérő fényhullámokat. Mindegyik pont más számnak felel meg.

Az üveglap fénysebességgel és bármilyen hagyományos számítógépes erőforrás nélkül „megmondja” a kutatóknak, hogy milyen számokat lát.

uvegdarab_mi0.jpg

„Hozzászoktunk a digitális számításokhoz, de kutatásunk kitágítja a nézőpontunkat. A fény terjedésének hullámdinamikája az analóg mesterséges neurális számítások új módszerét kínálja” – folytatja Yu.

Mivel a gépilátás-rendszerek az önvezető autóktól a szállító robotokig jelentős szerepet töltenek be a számítástudományban, pontos látásra történő tanításuk kulcsfontosságú a mesterséges intelligencia fejlődésében. Az „okos” üveg egyelőre nem rendelkezik az ezekhez az alkalmazásokhoz szükséges számítási kapacitással, fejlesztői viszont máris egy nagyon konkrét használaton, az okostelefonok biztonságán gondolkoznak.

Ha a készülékzárt arc ID-vel akarjuk feloldani, az eszközben lévő egyik MI-nek számításokat kell lefuttatnia, és (egy kicsit) merül az akkumulátor. Ha okosüveg-darabkát teszünk a telefonra, nincs áramfogyasztás, így az akkumulátor sem merül.

„Az üveget csak egyetlen személy arcát felismerő biometrikus zárként is használhatjuk. Mihelyst kész, a végtelenig kitart, áram- és hálózati kapcsolat nélkül, nincs szüksége rájuk. Többezer évig biztonságban tarthat eszközöket” – magyarázza Yu.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1514948436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása