Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Váratlan következményei lehetnek a kínai koronavírus appnak

2020. február 19. - ferenck

A kínai kormány múlt héten indította útjára a koronavírussal fertőzött személyek közelségét jelző, a járvány terjedését lassítani hivatott „közeli kontaktot felderítő” alkalmazást, amely egyszerűen jelzi a felhasználónak fertőzöttek jelenlétét.

Az app felemás fogadtatásban részesült. Nem véletlenül – szakértők szerint egyrészt hamis biztonságérzetet kelthet, másrészt eleve beteg személyeket még tovább stigmatizál. A nemzetközi kritika pedig arra vonatkozik, hogy az egyébként is megfigyelőállam Kína tovább bővíti az állampolgárai szabadságát korlátozó technológiák számát.

koronavirus.jpg

Az app előfizetői először telefonszámukkal, nevükkel és személyi azonosítójukkal regisztrálnak, majd okostelefonjukon leszkennelnek egy QR-kódot. Az alkalmazás ezt követően jelzi, hogy van-e a közelükben fertőzött személy, aki ugyanúgy lehet családtag, munkatárs vagy ismeretlen (például, ha a felhasználó tömegközlekedésen utazik).

Amennyiben igen (és maga a felhasználó is lehet beteg), az app önkarantént és az egészségügyi hatóságok értesítését javasolja. Nem egyértelmű, hogyan állapítja meg valakiről, hogy fertőzött, a sajtó szerint a nemzeti közlekedési és egészségügyi hatóságok adataival dolgozik.

koronavirus0.jpg

A tesztek azonban soha nem 100 százalék pontosak, hamis pozitív és hamis negatív eredmények, különösen a COVID-19 néven futó koronavírus esetében bármikor előfordulhatnak. Ráadásul az adatbázisokban sem szerepel minden fertőzött személy, így a user elhitetheti magával, hogy biztonságban van, pedig nincs. Az app egyébként azt sem veszi figyelembe, hogy kinek mennyire ellenálló a szervezete.

A potenciálisan fertőző személyként történő megjelölés társadalmi hatásai Kínában teljesen mások, mint a nyugati világban. Az ottani hagyomány betegeket sokkal jobban stigmatizál, és az app elidegenítő hatást is kiválthat: személyek elkerülnek más személyeket, akik további személyeket kerülnek el, és így tovább, láncreakciót váltva ki.

Ne legyen kétségünk afelől, hogy az app újabb megfigyelő eszköz, amellyel a kormány további adatokat gyűjt és kapcsol polgárai dossziéjához.

A járvány epicentruma, Wuhan lakóit máris páriaként kezelik Kínában, a hatóságok sokakat elüldöztek a városból, egymás feljelentését javasolták stb. Elképzelhetjük, hogy az ezeket a folyamatokat erősítő alkalmazás milyen mértékben növeli a kirekesztő attitűdöt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2415478430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása