Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Fénykép alapján mondja meg az MI, hogy milyen a személyiséged

2020. június 05. - ferenck

Orosz kutatók egészen különleges mesterséges intelligenciát fejlesztettek. Az MI egyetlen szelfi, fénykép alapján relatíve pontosan, egyes embereknél viszont sokkal pontosabban meg tudja állapítani az illető személyiségjegyeit, főbb tulajdonságait.

A technológia online randiszolgáltatásoknál lehet különösen hasznos, párkeresőket segíthet összetársítani, de természetesen a kereskedelemben is számíthatnak rá: termékek egyéni ízlésre szabásában végezhet akkurátus munkát.

ai_selfie.jpg

A fejlesztésről szóló tanulmány szerzői közül kettő kapcsolatban áll a BestFitMe MI-alapú orosz pszichológiai profilírozó céggel. A cég vállalatoknak segít az ideális alkalmazottak kiválasztásában.

A kutatók 12 ezer önkéntest kértek fel egy kérdőív kitöltésére. A kérdőívet korábban személyiségjegyekről szóló adatbázis építésére használták. Az adatok mellett, az önkéntesek összesen 31 ezer szelfit is feltöltöttek.

ai_selfie0.jpg

A kérdések a „Nagy Ötös” (Big Five) néven ismert személyiségjegyek köré épültek. Pszichológusok gyakran ezek alapján írják le pácienseiket. A következőkről van szó: kísérletezés iránti nyitottság, lelkiismeretesség, extrovertáltság, kedvesség, neurotikus hajlam.

Az adatsoron ideghálót gyakoroltattak, majd megfelelő mennyiségű tanulás után kiderült: az MI „nem kontrollált körülmények között készített valósidejű fényképek” alapján pontosan megmondta a személyiségjegyeket.

A pontosság persze még hagy kívánnivalókat maga után, ugyanis az MI két random kiválasztott személy esetében 58 százalékos munkát végez, ami minden, csak nem szenzációs, viszont jobb, mintha hasunkra ütve találgatnánk, azaz sok esetben tényleges segítséget nyújthat.

Meglepő, hogy a kutatók szerint mesterséges intelligenciájuk jobb ebben a tevékenységben, mint az emberek. Közeli rokonok és munkatársak természetesen lényegesen pontosabban megmondják az igazságot, az algoritmus viszont messze jobban teljesít, mintha egy idegennek, átlagembernek egy átlagos élethelyzetben kell megítélnie valakit.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr10015717196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása