Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Visszatérés a tantermekbe?

2020. augusztus 14. - ferenck

Amikor a diákok az őszi tanévkezdéskor visszatérnek (ha visszatérnek) az iskolába, az osztálytermekbe, minden más lesz, mint a Covid-19 előtt volt. És nemcsak azért mert tanárok, tanulók egyaránt maszkot fognak viselni.

Egyes diákoknak hőkép-készítő kamerák mérik a testhőmérsékletét, mások jeladót hordanak, hogy mozgásuk az oktatási intézmény falain belül követhető legyen.

De lesznek kevésbé látványos változások is, például biztonsági kamerák figyelik majd, hogy ki vette le a maszkot, a tanulók milyen közel tartózkodnak egymáshoz, megszegik-e a közösségi távolságtartás (social distancing) szabályait.

A koronavírus-járvány a megfigyelő-technológiák új hullámát indította el, többet kifejezetten oktatási intézményekre találtak ki. Rendeltetésük, hogy a fertőzések terjedésének megállításában segítsenek.

iskola.jpg

Több kérdés, aggály merül fel velük kapcsolatban. Működnek egyáltalán? Hamis biztonságérzetet teremtenek? És talán a legfontosabb: mi lesz a sorsuk, használatban maradnak-e, ha véget ér a járvány?

Egyes új megoldások kétségtelenül javítani fogják az iskolák biztonsági rendszereit. A Motorola Solutions biztonsági és kommunikációs technológiáit máris többezer amerikai oktatási intézményben telepítették. A cég viszont kifejezetten járványügyi szempontból, a meglévő kamerákkal kompatibilis mesterséges intelligenciát fejlesztett, rendeltetése a maszkviselés ellenőrzése lesz.

„Többhónapos munkával különféle típusú maszkokról összegyűjtött adatokkal dolgozva, betanítottunk egy mesterséges ideghálót, hogy megállapítsa, mikor vannak ezek a maszkok a diákok arcán, és mikor nem” – magyarázza Makesh Saptharishi, a Motorola Solutions kutatója.

A cég kontaktkutatásra szintén fejlesztett szoftvert. A program fizikai tulajdonságjegyeket, többek között a testmagasságot, ing színét stb. detektálva végzi munkáját.

A Raptor Technologies automatizált rendszerén úgy módosította – javította fel –, hogy az belépéskor személyes egészségügyi kérdéseket tegyen fel.

Egyes kutatók attól tartanak, hogy ezek a rendszerek a Covid-19 után is az oktatási intézményekben maradnak, és például megállapítják, hogy ki lóg, ki nem.

„Sokszor fordult már elő, hogy speciális célból bevezetett intézkedések az ok megszűnése után is érvényben maradtak” – fejezte ki aggályát Ryan Calo, a Washington Egyetem jogprofesszora.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3616138264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása