Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Maszkos személyek 96 százalékát azonosítja egy új arcfelismerő rendszer

2021. január 14. - ferenck

Az arcfelismerés napjaink egyik legellentmondásosabb, legvitatottabb mesterségesintelligencia-technológiája. Óriási potenciál rejlik benne, túlzásba vitt használata viszont sérti a személyiségi jogokat (privacy), rossz eredményei, a hamis pozitívok pedig ártatlanok meghurcolását eredményezheti, ami többször meg is történt már.

Az amerikai kormány arcmaszkot viselő személyeket 96, maszk nélkülieket 100 százalékos pontossággal azonosító új rendszert mutatott be.

arcfelismeres_2.jpg

A koronavírus világjárvánnyal egyértelművé vált, hogy a piacon lévő arcfelismerő technikák komoly ráncfelvarrásra szorulnak. Addig nem vagy elenyésző mértékben tapasztalt problémával kellett – a szó szoros értelmében – szembesülniük, a fejlesztőknek pedig megoldást találni rá: a kötelező maszkviselet miatt a rendszerek alig látnak valamit személyekből, arcuknak legalább a fele takarásban van.

Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) a West (Nyugat) nevű rendszerrel orvosolta a problémát. A teszteken a többi rendszer átlagosan ugyanis maszk esetében 77, maszk nélkül 93 százalékos eredményt ér el, amihez képest a 96 és a 100 százalék óriási előrelépés. A járvány előtti tipikus arcfelismerő technológiák 50-80 százalékos pontossággal azonosítottak álarcos személyeket, azaz nagyon nagy volt a szórás, rengeteg hibalehetőséggel.

arcfelismeres0_2.jpg

A tesztek során különböző kamerák és algoritmusok 60 kombinációját használták. Az érdekesség kedvéért: a legrosszabb eredményt elérő kombináció 4 és 11 százalékot teljesített.

„Egy tökéletes világban 100-ból 100-szor ismer fel 100 személyt. A legjobb algoritmus ma már tényleg jobb az arcfelismerésben, mint az ember” – jelentette ki Arun Vemury, a DHS Biometria és Azonosság Technológiai Központjának igazgatója.

Aggályok természetesen megint felmerülnek, a DHS megnyugtatásként közölte is, hogy az új rendszert repülőterekre szánják. Elmondása alapján a légi utasok monitorozásával a közbiztonságot növelik, és a védőmaszkot sem kell levenniük hozzá. Az utasok és a repülőtéri személyzet számára egyaránt csökkennek a kockázatok – véli Vemury.

Az új rendszert elsősorban egészségügyi okokból használják majd. A DHS-nek biometrikus technikára volt szüksége, az ujjlenyomat-olvasás a Covid-19 miatt azonban túl kockázatos, a retina-szkennelés pedig túl nehéz. Ezért döntöttek az arcfelismerés mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4316385148
süti beállítások módosítása