Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

„Éjjellátó” szemüvegen dolgozik a DARPA

2021. január 20. - ferenck

Az Egyesült Államok Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége, ismertebb nevén DARPA, a Pentagon kutatásfejlesztési ága változtatni szeretne a harcosoknak éjjeli látást biztosító, már több évtizede működő, de általában ormótlan és egyáltalán nem felhasználóbarát technikákon. Nehézkesek, sisakra kell szerelni őket, korlátozott, 120 fokoshoz képest csak 40 fokos a látómező, túl sok súly nehezedik a katona nyakára.

„Katonáinknak gyakran fáj a nyakuk tőlük. Ha még soha nem volt rajtunk ilyen éjjellátó szemüveg, úgy képzeljük el, mintha egész nap olyan baseball sapka lenne rajtunk, amire közel egykilós súlyt tettek” – magyarázza Rohith Chandrasekar programmenedzser.

nightvision0.jpg

Ha túl sokáig viselünk magunkon egy ilyen rendszert, idővel nem marad elég energiánk egyenesen tartani a nyakat, és a katonák bizony sokszor a kezükkel segítenek felemelni a fejüket. A csekély látómező ráadásul tovább növeli a kényelmetlenség érzetét.    

A fény létrehozásával, továbbításával, érzékelésével, feldolgozásával, információ optikai alapú tárolásával foglalkozó fotonika és az optikai anyagok eljutottak arra a szintre, hogy már kivitelezhetők a jelenleg használatban lévőknél sokkal könnyebb, kompakt éjjellátók. Ránézésre nem lesz bennük semmi különös, mert külsőre pont olyanok mint a közönséges szemüvegek, napszemüvegek.

nightvision.jpg

A DARPA január 11-én jelentette be Feljavított éjszakai látás (Enhanced Night Vision, ENVision) programját. Szakítanak azzal a sokáig teljesen bevett paradigmával, hogy a teljesítménynöveléshez az eszközök tömegét is növelni kell.

Nem lesz könnyű dolguk, mert a lehetőségek hiába adottak, és az infravörös fény, a „termikus látás” ugyan egyetlen szemüveg-lencsével láthatóvá alakítható – és az átalakítás egyetlen lépésben megvalósítható –, ráadásul az új szemüveg is könnyű és kényelmes, viszont nagyon aprólékos és precíziós munka kell hozzá.

Chandrasekar szerint megéri a sok munka, mert utána teljesen megváltozik a helyzet: az új technika nemcsak kényelmesebb, hanem jóval hatékonyabb is. További előny, hogy az infravörös fény eddigi többlépéses átalakításával szemben, az egylépcsősben egyes esetekben a fotonok impulzusmomentuma is megmarad, ami azt jelenti, hogy az éjszakai látás elméletileg akár mindenféle optika nélkül is megvalósítható. Egyelőre azonban csak elméletileg.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8216395892
süti beállítások módosítása