Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Jön a digitális oltásútlevél?

2021. január 21. - ferenck

Technológiai és egészségügyi csoportok közösen dolgoznak az úgynevezett digitális oltásútlevélen. Az Oltáshitelesítési Kezdeményezés a Microsoft, az Oracle, az ismert amerikai nonprofit Mayo Klinika és mások, a Rockefeller Alapítvány által is támogatott közös projektje arra a feltételezésre reagál, hogy kormányok, légitársaságok és mások, például rendezvényszervezők, munkáltatók, felsőoktatási intézmények stb. a Covid-19 elleni oltottságot bizonyító papírokat kérhetnek utazóktól, diákoktól, alkalmazottaktól, szórakozni vágyóktól.

Az „útlevél” a tervek szerint nemzetközileg elfogadott digitális okirat lesz arról, hogy az illetőt tényleg beoltották. Nemzetközi szabványokat dolgoznak ki rá, igyekeznek elkerülni vele a csalásokat, hogy valaki azt állítsa: be van oltva, és közben nincs.

Paul Meyer, a kezdeményezés egyik vezetője elmondta, hogy jelenleg sok beoltott személy csak egy cetlit mutat be bizonyítékként, amit akár hamisítani is lehet. Egészségügyi informatikai vállalatokkal együttműködve azt szeretnék megvalósítani, hogy egy új rendszer elektronikus orvosi adatokból hozza létre a digitális kártyát.

oltasutlevel.jpg

Több kormánnyal folytatnak tárgyalásokat, hogy a jelenleg majdnem mindenhol érvényben lévő belépési elvárást, a kötelező negatív tesztet változtassák „hibrid” megoldássá, és beutazáskor vagy a tesztet, vagy az oltási bizonylatot fogadják el az adott ország hatóságai. A múlt év végén megkezdett tömeges oltásokkal egy-két hónapon belül ez lehet a realitás.

Természetesen egyelőre az oltások hatékonysága is kérdés, például az Egyesült Királyság kormánya csak azt követően dönt majd az „útlevélről”, miután meggyőződtek a vakcinák eredményességéről, hogy milyen mértékben csökkentik a fertőződést. Ha a legveszélyeztetettebb csoportokból elég sok személyt beoltottak, jobban láthatók a hatások, könnyebb lesz a döntéshozás.

„Személyektől több helyen is kérhetnek oltásigazolást ahhoz, hogy visszatérjenek a normális élethez. Globálisan összekapcsolt világban élünk, de legalábbis abban éltünk, és reméljük, hogy megint abban fogunk” – magyarázza Meyer.

Minden ország megszabhatja a maga szabályait, például, hogy melyik vakcinát fogadja el. A rendszert úgy alakítják ki, hogy az adatok biztonságban maradjanak. Ezeket az infókat digitális tárcában fogjuk hordani, QR kód is lesz rajtuk, kinyomtathatók, ellenőrzéskor papír- és digitális formában egyaránt bemutathatók.

Közben a brit kormány egy biometriai és egy cyberbiztonsági cég egészségügyi „útlevél” pilotprojektjét finanszírozza. A rendszer többezer személynek teszi majd lehetővé, hogy eddig meg nem nevezett két helyi hatóságnál appra tölthessék fel az oltási adataikat. Az alkalmazás bizonyítaná, hogy az illetőt beoltották a Covid-19 ellen. De csak az említett feltételek teljesülése után kezdenék el használni.

Kérdés az is, hogy ezekkel az „igazolványokkal” mennyire sérülhetnek a személyiségi jogok (privacy), illetve mennyire hackelhetők meg, ellophatók-e az adatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2016395916
süti beállítások módosítása