Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges idegháló ismeri fel a tigrisszúnyogokat

2021. július 30. - ferenck

A Föld száz legkárosabb invazív fajának listáján szereplő, több fertőző betegség terjesztésére képes ázsiai tigrisszúnyog lábai és teste egyaránt fekete-fehér csíkozásúak – ezért a csíkozásért kapta a nevét. Délkelet-Ázsiában, trópusi és szubtrópusi környezetekben őshonos, de az elmúlt évtizedek nemzetközi személy- és áruszállításának felgyorsulásával rendkívüli módon elszaporodott; ma már a világ egyik legdrasztikusabban terjedő faja.

Barcelonai kutatók az állatot önkéntesek által okostelefonnal készített és a Mosquito Alert oldalra feltöltött nagymennyiségű kép alapján azonosító módszert dolgoztak ki.

szunyog.jpg

A szúnyogveszélyre figyelmeztető honlap környezetvédő szervezetek által támogatott közösségi kezdeményezés, amelyben a módszert kitaláló kutatók is részt vesznek. Magát a platformot 2015-ben alapították.

A képek az állatokról és szaporodásuk helyszíneiről is szolgáltatnak fontos információkat. Az adatokat eddig szakértők dolgozták fel, ők állapították meg, hogy hol vannak a betegségeket hordozó fajok, és értesítették az illetékes hatóságokat. Azaz, egy egyszerű appal és egy fényképpel bárki hozzájárulhat a veszélyes szúnyogok világtérképéhez.

Az állatok azonosítása kulcsfontosságú, az adott szúnyog fajtáját viszont nehéz megállapítani. Némi leegyszerűsítéssel: az emberi szemnek minden szúnyog hasonló. A fényképek sokszor homályosak, más objektumokat is ábrázolnak, nem közeliek, és ezek a tényezők tovább bonyolítják a tigrisszúnyog felismerését. De általában még a közelképeket sem úgy készítették, mintha szakértő örökítette volna meg a kártevőket. Több képen halott szúnyogok láthatók, az ő testmintázataik pedig mások, mint az élőké.

Az azonosítás laborokban történik, sokáig elhúzódik, és drága is, miközben az invaziv fajok nagyon gyorsan elterjednek. Itt jön képbe az MI, a mesterséges ideghálók, és az új fejlesztéssel valószínűleg jobban kontrollálható az állatok elszaporodása.

Mivel a mély ideghálók képesek nagymennyiségű információt feldolgozni, a Mosquito Alert képi adatbázisa remek terep nekik. Még a szakértői szemek számára kvázi észrevétlen variánsokat is meglátják, automatizálják a manuális munkát. Az új módszerrel eddig is nagyjából ugyanolyan eredmények érhetők el, mintha humán specialisták azonosítanák a tigrisszúnyogokat, és ez még csak a kezdet. A jövőben az MI valószínűleg egyre jobb eredményeket ér el.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr716627044
süti beállítások módosítása