Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Észak-nigériai tinilányok robotikát tanulnak

2021. szeptember 27. - ferenck

Az észak-nigériai Kano városában tizenéves lányok egy innovatív projekt keretében robotikát, számítástudományt és más STEM (természettudomány, technológia, mérnöki tudomány, matematika) témákat tanulnak. Már a témák kihívásnak számítanak, és nehezen egyeztethetők össze a helyi szokásokkal, a nőkkel szembeni elvárásokkal, a konzervatív muszlim társadalommal.

Egy olyan közegben, ahol a lányokat nagyon fiatalon kiházasítják, oktatásuk rövid ideig tart, ahol december óta ezernél több diákot raboltak el zsarolási szándékkal, és ezért sok szülő inkább nem járatja iskolába a gyerekeit, a Kabara civil szervezet (NGO) eltökélt szándéka a diákok világképének gépépítéssel, programozással, matematikával és a természettudományokkal való bővítése. A lányok élvezik a robotokat, a szoftvereket, kreatív használatukat, az alkotótevékenységet.

eszaknigeria.jpg

A Kabara Hadiza Garbati mérnök szellemgyermeke. A szervezet sanyarú helyzetű észak-nigériai gyermekeken akar segíteni, kihozni a bennük szunnyadó és a hagyományos oktatás által nem érintett képességeket, elősegíteni, hogy a jövőben vagy kisvállalatokat alapítsanak, vagy egyetemi tanulmányokat folytassanak.

A kanoi programot 2016-ban kezdték, azóta több mint kétszáz lány oktatásában segédkeztek. Garbati most már más északi városokban is hasonló projekteket tervez indítani. Kano szerencsére biztonságos környék, nem érinti az északi területeket sújtó terroristahullám.

eszaknigeria0.jpg

Garbati elmondta, hogy sikerült megtörnie egyes szülők ellenállását, és meggyőzte őket: a Kabara tiszteletben tartja az iszlámot. A projektet egyébként a helyi közösség szemében morális autoritásnak számító kanoi emír közvetlen tanácsadója, Nasiru Wada is támogatja.

„Főként azért segítjük, mert azt szeretnénk, hogy legyenek nyitottabbak. A hagyományok ugyan nem bátortalanítják el a lánygyerekeket, de az oktatásukra sem fektetnek elég hangsúlyt. Fontos, hogy ne csak humán tárgyakat, hanem természettudományokat is tanuljanak. Egészségügyi dolgozókra, informatikatanárokra is szükségünk van” – magyarázza Wada, majd hozzátette, hogy házas nőknek is fontos ezeknek az ismereteknek a megszerzése.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4616654004
süti beállítások módosítása