Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Önvezető traktorok szántják a földeket

2021. október 21. - ferenck

A világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója, a John Deere 250 millió dollárt fizet a kaliforniai Bear Flag Robotics startupnak, hogy hagyományos traktorait teljesen autonóm szerkezetekké alakítsa át. Hamarosan megduplázódik a cég önvezető traktorainak száma.

Az önvezető autók ugyan még nem terjedtek el a közutakon, a technológia azonban elég érett már ahhoz, hogy zártabb környezetben, például farmokon működjön.

jd.jpg

A John Deere közel két évtizede fejleszt a humán vezetőt segítő, GPS-es rendszerrel működő traktorokat, mesterséges intelligenciával pedig ha nem is annyira hosszú ideje, de szintén évek óta foglalkozik. 2017-ben vásárolta fel a gyomirtó robotokat építő kaliforniai Blue River Technology startupot, 2018-ban partnerségi programot indított ígéretes startupokkal, többük gépi tanulást alkalmaz.

A Bear Flag az autóiparban fejlesztett önvezető technológiát most a mezőgazdasági járművekre alkalmazza, hogy ember nélkül is biztonságosan működjenek a gazdaságokban.

jd0.jpg

Ezek a traktorok GPS-követést és szenzorikus adatokat kombinálva navigálnak. Lidar, radar és kamerák teszik lehetővé, hogy lássák a környezetet. Aktuátorrendszerek vezérlik a kormányt, a fékezést és a különféle eszközök vontatását.

Az egész rendszert farmokon való vezetésre dolgozták ki, gépilátás-algoritmusa például megkülönbözteti a letört ágakat a fáktól – előbbieken átmehet a jármű, utóbbiakat el kell kerülnie.

A szenzorok a traktor által megmunkált talaj minőségéről is gyűjtik az adatokat. Az így beszerzett információk alapján a farmerek finomhangolhatják rovar-, gyom- és gombairtó szerek használatát, amivel akár húsz százalékkal csökkenthetik ezirányú kiadásaikat.

A rendszer az első vezetésen megtanulja, hogy hol vannak a gazdaság határai. Utakat, vízfolyásokat és más akadályokat azonosít, a térképet traktorflotta rendelkezésére bocsátja, hogy távolból is ellenőrizhetők, vezérelhetők és monitorozhatók legyenek.

A mesterséges intelligenciával támogatott gépek nemcsak a hosszú ideje tartó munkaerőhiány leküzdésében segítik a farmereket, hanem a termelékenység növeléséhez és a negatív természeti hatások csökkentéséhez is hozzájárulnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1416665642
süti beállítások módosítása