Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

A big data megmondja a melegebb klíma ökoszisztémára gyakorolt hatását

2018. március 23. - ferenck

Andrew Richardson az Észak-arizonai Egyetem tanára hatalmas digitáliskamera-hálózatot hozott létre, amellyel többmillió képet készítenek a növényzet évszakonkénti változásairól. A PhenoCam hálózat Richardson, a New Hampshire (UNH) és a Boston (BU) egyetem kutatói közötti több mint tízéves együttműködés eredménye, kontinensszinten hivatott fenológiai jelenségeket vizsgálni. (A fenológia a növények és az állatok fejlődésének szakaszait megfigyelő tudományterület.)

A fenológia határozza meg a növények életciklusában bekövetkező évszakonkénti eseményeket (bimbózás, rügyezés, virágzás, elhervadás stb.). Mivel nagyon érzékeny a klímaváltozásra, fontos jelzéseket ad az ökoszisztémában végbemenő folyamatok megértéséhez. Az 1970-es évek óta a tavasz korábbi kezdete és az ősz későbbi vége kitüntetett szerepet játszik a fenológiai vizsgálatokban. A hosszabb növekedési szakasszal nagyobb mértékű a növények fotoszintézise, és így az ökoszisztéma termelékenysége is nő. A folyamat hatással van az atmoszférában lévő széndioxid mennyiségére.

bigdata_melegebbklima.jpg

A fenológiai jelenségek vizsgálatára használt eddigi módszerek sajnos sokat hibáztak. A PhenoCam ezen hivatott változtatni.

Richardson és társai 2006-ban kezdték el az adatgyűjtést, hálózatuk most 400 kamerából áll – Alaszkától Floridáig, Hawaiitól az északkeleti Maine államig mindenhol rögzítenek képeket, amelyeket naponta legalább egyszer, de egyes esetekben 15 percenként automatikusan feltöltenek a hálózat szerverére.

bigdata_melegebbklima0.jpg

A PhenoCam folyamatosan dolgozik, bármikor lehetővé teszi a megfigyelt növényzet fenológiai állapotának tanulmányozását. A hálózat műholdas, távérzékelőkkel rögzített adatok elemzésére is alkalmas. Nagyon hasznos földmodellek kiértékeléséhez, tanulmányozhatóvá teszi a klímaváltozás ökoszisztémákra gyakorolt hatását, remek alap kontinensléptékű előrejelzésekhez.

A 2015 végéig összegyűjtött mintegy 15 millió kép – 6 terabájt tárterület – feldolgozásához egyértelműen bigdata-megoldásokra volt szükség. Az elmúlt két esztendőben az archívum mérete megduplázódott, a tartalmat pedig bárki megtekintheti. Richardson és társai minden érdeklődő kutatót, szakértőt a kezdeményezéshez való csatlakozásra bíztatnak.

Mennyire pontos a mesterséges intelligenciánk?

A mesterséges intelligencia különféle alkalmazásai már ma is fontosak, a jövőben pedig hétköznapjaink még szervesebb részét fogják jelenteni. Naponta hallunk tudományos, pénzügyi, gyógyszeripari, orvosi, biztonsági stb. hasznosulásokról. De mindnyájunkban ott motoszkál a kérdés: mennyire megbízhatók e rendszerek előrejelzései? 

J. B. Brown, a Kiotói Egyetem kutatója kiértékelési módszert dolgozott ki a problémára, amellyel megállapítható, hogy az MI igen/pozitív/igaz vagy nem/negatív/hamis válaszokat ad. (A programot bárki letöltheti.)

ai_kyoto.jpg

Brown az MI-használat kapcsán elemezte a szoftverek képességével foglalkozó statisztikai vizsgálatokat. Technikájával a kiértékelő adatokkal nyújtott teljesítmény, és bizonyos kérdésekre kapott válaszok alapján becsülhető fel egy-egy rendszer teljesítményszintje. Olyan kérdésekre adott feleletekből von le következtetéseket, hogy „mennyi az esélye, hogy 90 százaléknál nagyobb bizonyossággal valósul meg valami?”

„A beszámolókban szereplő statisztikák lenyűgözőek, kutatócsoportok és az eredményeket értékelő személyek mégis szembesülnek két problémával. Először is szeretnék megérteni, hogy az MI eredménye a véletlen műve vagy sem, másrészt a teljesítményre vonatkozó statisztikákból az alkalmazhatóságra is kell következtetniük” – magyarázza Brown.

ai_kyoto0.jpg

Ha például az MI-programnak azt kell előrejeleznie, hogy valaki nyer-e a lottón, veszteségeket is mindig előrejelez. Elérheti a 99 százalékos pontosságot, de ennek ellenére kérdés, mennyire tekinthető megbízhatónak. A kiértékelés ugyanis csak akkor hiteles, ha a pozitív és a negatív eredmények száma nagyjából azonos. Ha az adat valamelyik irányba húz, a mostani kiértékelő rendszerek felerősítik ezt a tendenciát, és túlzásokba esnek a szoftver adottságait illetően.

Brown ezért dolgozott ki új, csak a bemenő (input) adatokon alapuló teljesítményértékelő technikát.

„Az a nóvuma, hogy nem függ semmilyen másfajta mesterségesintelligencia-megoldástól, mélytanulástól stb. Segít új értékelési mértékek kidolgozásában, és meg tudjuk állapítani, hogy az eredményként kapott új mértékek hajlamosak-e elfogultságra vagy sem” – fejtegeti a kutató.

A kutató bizakodik, hogy elemzéseivel nemcsak az MI-vel kapcsolatos közvélekedésre, hanem robusztusabb MI-platformok fejlesztését is hat.

A pontossági mérték mellett hat másikat is tesztelt. A teszteket elméleti és konkrét forgatókönyveken egyaránt elvégezte, majd megállapította, hogy önmagában egyik mértéktípus sem nő a többi fölé, azaz a mesterséges intelligenciák teljesítménye többféle mértéken alapuló rendszerrel vizsgálható.

Persze a gépek hatékony működéséhez a kérdések helyes megfogalmazása alapkritérium, mert megkönnyíti a kiértékelést

A jövő fenntartható városát tervezik Norvégiában

Oslo hamarosan a világ leginkább jövőorientált és legfenntarthatóbb városának ad majd otthont. A Haptic Architects és a Nordic Office of Architecture ugyanis közzétette a norvég főváros reptere melletti település, Oslo Airport City (OAC), a világ első „energia-pozitív reptérvárosának” terveit. (A repülőteret egyébként a Nordic Office of Architecture építette.)

A „semmiből tervezett” város csak a saját maga által termelt energiát fogja használni, útjait kizárólag elektromos, és természetesen főként vezető nélküli autók népesítik be, már amennyire benépesítik, mert komoly hangsúlyt fektetnek a gyalogos és kerékpáros közlekedésre (remek bicikli-utakkal), hogy lakóinak ne kelljen igénybe venni semmiféle járművet, és könnyen eljussanak a pontból b pontba.

norvegia.jpg

Ezen elképzelés jegyében a városközpontból ki is tiltják az autókat, a tömegközlekedést pedig minimalizálják, igyekeznek minél szűkebb területre korlátozni.

A város „fenntarthatósága” az említetteken kívül több más tényezőnek és kölcsönhatásaiknak is köszönhető, köztük a környezetbarát – „zöld” – technológiák használatának. Egyelőre nem pontosították, milyen megoldásokra gondolnak, de a vezető nélküli autók mellett „intelligens” világításról és hulladékfeldolgozó-technikákról, különleges biztonsági opciókról beszélnek.

norvegia0.jpg

Az a tény, hogy csak a saját termékekből megújított energiát fogják alkalmazni, drasztikusan csökkenti, kvázi lenullázza a fosszilis tüzelőanyagok használatát, míg a feleslegben maradt energiatöbbletet értékesíthetik. Az energia-eladásból a közeli repülőtér is profitálhat, miközben a repülőgépek üzemanyag-felhasználását szintén csökkentik. A városvezetés pedig elsősorban az energiahasználatot nem vagy alig igénylő közterületi tevékenységeket fogja promótálni.

A terület kiválasztása ugyan véletlenszerűnek tűnik, de többek szerint mégis ideális az utópikus várostervhez. Az ok: az előrejelzések alapján az oslói reptér alkalmazottainak létszáma 2050-ig a mai kétszeresére nő, így az OAC tökéletes helyszín a dolgozók családtagjai és a tranzitutasok számára.

„A repülőtér-város építésével, fejlesztésével kapcsolatban nem az a kérdés, hogy megvalósul-e, hanem hogy mikor valósul meg” – jelentette ki Thor Thoeneie, az OAC projekt vezető menedzsere.

Az építkezések 2019-ben kezdődnek, a város várhatóan 2022-re készül el.

Ugyanolyan jól fordítja a híreket az MI, mint az ember

A fordításról mindig azt gondoltuk, hogy az embert nem előzheti meg a gép, mert bizonyos esetekben semmilyen mesterséges intelligencia nem érezhet rá a humán elme nyelvbe kódolt leleményeire, empátia és a kontextus ismerete nélkül nem lehet mit kezdeni egyes szövegekkel.

Hamarosan azonban minden megváltozhat.

A Microsoft MI-alapú fordítója sikeresen oldotta meg az egyik legnehezebb kihívást – kétnyelvű személyekhez hasonló pontossággal fordított mandarinból angolra szöveget.

chineset1.jpg

A mandarin elsajátításához több év kell, ráadásul mivel nem betűírás, gördülékeny újságolvasáshoz is kb. 3 ezer karakter ismerete szükséges. Korábbi gépi fordítások nem véletlenül hoztak ki mulatságos eredményeket, például kézigránátot tűzoltó-eszköz helyett, vagy étlapokon olyan kifejezéseket, hogy „bármi.”

Betűírásoknál az írás, a beszéd és a beszéd meghallgatása egyetlen adottság, a mandarinnál (természetesen a kantoninál is) a beszéd megértése nem feltétlenül segít írott szövegeknél, azaz egy készség helyett hármat kell elsajátítani.

chineset.jpg

A Microsoft mérnökei sokéves munka eredményeként jutottak el addig, hogy mesterséges intelligenciájuk kínai újságcikkekből „emberi szinten” fordított angolra mondatokat.

Hivatalos fordító által korábban angolra átültetett 2 ezer mondatos mintával dolgoztak. Utána kétnyelvű szakértők véleményét is kikérték.

chineset0.jpg

„Mindannyian csak álmodoztunk az emberével azonos szintű gépi fordításról, és el sem tudtuk képzelni, hogy ilyen hamar megvalósul”nyilatkozta Xuedong Huang, a Microsoft természetes nyelv- és gépi fordítással foglalkozó egyik szakembere.

Egy rendszernek azért (is) különösen komplex feladat megtanítani a fordítást, mert ugyanannak a szónak különféle interpretációi egyaránt helyesnek tűnhetnek. Szóválasztásunkat számos tényező (kontextus, hangulat, kommunikációs partner személye stb.) befolyásolja, és az MI mindezekről semmit nem tud.

„A gépi fordítás sokkal bonyolultabb, mint egy mintaegyeztető feladat. Különböző szavakkal fejezhetjük ki ugyanazt, de nem tudjuk feltétlenül megmondani, melyik a jobbik” – magyarázza Ming Zhou, a Microsoft Research Asia ügyvezető igazgatóhelyettese.

Mesterséges intelligenciájuk következő feladata újságcikkek valósidejű gépi fordítása lesz.

Hogyan állítsunk meg zavarosban halászó drónokat?

Drónokat nemcsak mezőgazdasági, ipari céllal vagy pusztán szórakozásból használunk. A hadászat szintén fontos alkalmazási területük – bombákat dobnak le, felderítő repüléseket végeznek, ellenséges területen folytatnak különféle tevékenységeket. Egyre bonyolultabb feladatokat bíznak rájuk, a hadviselésben is nő a jelentőségük.

A jelenség következményeként megjelentek a drónok meghackelésére specializálódott cégek. Az érzékeny elektronikával felszerelt, nagyobb légi járművek által megközelíthetetlen helyeken is észrevétlenül manőverező gépek biztonsági szempontból lidércnyomásnak számítanak. Börtönökről, titkos üzemekről, háborús övezetekről, magánlakásokról készíthetnek fényképeket, egyik-másik a falakon is átlát, és nagyfelbontású fotókat küld a megrendelőnek. Azaz titkos ügyletek leleplezése mellett kémkedésre és terrorista célokra is alkalmazhatók.

drone_hacking0.jpg

„Egyre többféle biztonsági területen okoznak problémát. Vagy felelőtlen, vagy rossz szándékú működtetőik miatt olyan helyeken készítenek fotókat, ahol nem lenne szabad, veszélyeztetve az ott lévő személyeket. De nemcsak ezért kockázatosak, hanem mert fegyverként is használhatók” – jelentette ki az antidrón-rendszereket fejlesztő ApolloShield vezérigazgatója, Nimo Shkedy.

Hogyan hatástalanítsuk a zavarosban halászó drónokat?

Természetesen ki lehet lőni őket, de meghackelésük is járható út, mert hiába sokoldalúak, fejlesztőik (még) nem sokat törődnek a biztonságukkal, nem integrálnak beléjük olyan védelmi funkciókat, mint a számítógépekbe, okostelefonokba stb.

drone_hacking.jpg

Az ApolloShield egyértelműen a hackelésben látja a megoldást. CyberBox technológiájuk felderíti, majd a jármű által használt rádiófrekvencia zavarásával és szolgáltatás-megtagadásos (denial-of-service, DoS) támadással földre irányítja az adott területen engedély nélkül repdeső drónokat.

Két izraeli cég (Elbit Systems, Israel Aerospace Industries) afrikai ellenzéki politikusokkal szembeni drónos kémkedés után fejlesztett speciális biztonsági technológiákat. A ReDrone a gépek meghackelésével és eltérítésével foglalkozik, a 2016 óta kereskedelmi forgalomban is beszerezhető DroneGuard felderítő- és zavarórendszer.

Az olasz Selex hacker-rendszere zsúfolt nagyvárosi terekben működik – rádiófrekvenciás zavarással igyekszik átvenni a nem-kívánt látogató feletti irányítást, vagy egyszerűen csak távol tartja a védett területtől.

Szakértők szerint a következő években jelentősen nőhet a drónellenes termékek iránti érdeklődés, 2024-re közel 2 milliárd dolláros piacot prognosztizálnak. Az érintett cégek jelenleg főként szervezeteknek kínálják szolgáltatásaikat, de ha a szabályozók nem tartják a tempót a technológiával, ügyfélkörük hamarosan magánszemélyekkel is bővül.

3D-s világtérkép kiterjesztett valósággal

Az Oxford Egyetem Aktív Látás Laboratóriumából kinőtt 6D.ai startup különleges célra használja a kiterjesztett valóságot (Augmented Reality, AR). Okostelefon-kamerákkal és közösségi ötletbörzével (crowdsourcing) gyűjtött adatokból felhőszámítás-alapú 3D-s világtérképet alkotnak. Megoldásuk márciustól alkalmazásprogramozói felületként (API) is funkcionál.

A közösségi ötletbörzét úgy képzeljük el, hogy miközben a felhasználó kiterjesztett valóság játékban vesz részt, kamerája kicsit a Pokémon Gohoz hasonlóan szed össze 3D-s adatokat a környezetről.

6dai0.jpg

Amikor már sok eszköz használja a 6D.ai technológiáját, a készülékek alkotta hálózat térképet dolgozna ki a számítási felhőben. Ha pedig a felhasználó korábban már feltérképezett terepen jár, a modell pontosítható és bővíthető az új információkkal.

A 3D adatmennyiség és a felhasználók számának folyamatos növekedésével világunkat szokatlan perspektívából láthatjuk majd.    

„ AR tartalmak azért nem terjednek, mert nem érezzük, hogy fizikailag is a világhoz tartoznának. A szemléletváltáshoz minimum a szobánkról, de még inkább az egész Földről kellenének 3D modellek” – nyilatkozta Matt Miesnieks ügyvezető igazgató.

6dai.jpg

A szolgáltatással idegenek elvileg otthonunk 3D-s térképhez hozzáférhetnek, ezért értelemszerűen személyiségi jogi (privacy) kérdések is felmerülhetnek.

„Tisztában vagyunk a visszaélés lehetőségével, és szigorú szabályokat dolgoztunk ki rá. Csak akkor férhetünk hozzá egy hely adataihoz, ha fizikailag jelen vagyunk, tehát kizárólag olyan esetekben tölthetem le bárkinek az otthonát, ha az illető meghívott és ott tartózkodom” – magyarázza Miesnieks.

Az okostelefon-alapú kiterjesztett valóságon túlmutató technológia drónos és robotika cégeket is érdekelhet.

Az AR egyik komoly problémáját is kezelheti, amelyet a Google és a Pokémon Got fejlesztő Niantic Labs szintén vizsgál. Több résztvevős kiterjesztett valóság játékokban mindegyik készülékről ugyanis egyformán kellene látni a környezetet. Ehhez viszont a játék vagy az app indítása előtt egymás mellett, meghatározott szögben tartva kell szinkronizálni a telefonokat. A 6D.ai felhasználói a rendelkezésükre álló adatokkal bármilyen távolságból és szögből megtehetik ugyanezt.

„AR alkalmazásfejlesztőket a való világról a való világ nélkül informáló platformmá akarunk válni. Rajtunk keresztül ismerjék meg a szerkezetét, hogy mi történik és ki más tartózkodik még ott az adott pillanatban. Ezekre az adatokra építhetnék intelligens appjaikat” – vázolja fel a célokat Miesnieks.

A csótány az inspirációforrás

Sokan ringatják magukat abban a téveszmében, hogy a legkifinomultabb és a legintelligensebb robotoknak humanoidoknak kell lenniük. Bizonyos szempontokból igazuk van, csakhogy más vonatkozásokban kifejezetten előnytelen az emberszerű forma, a csak két láb.

A legegyértelműbb eset, amikor a kétlábú gépek elkezdenek járni. Az androidok hiába hasonlítanak ránk, semmire nem mennek vele, ha a pontból nem jutnak el b pontba, vagy három lassú lépés után orra buknak. Az ember utánzása komoly tervezési problémákba ütközik, és ha azt akarjuk, hogy a robot valóban problémamentesen mozogjon, célszerűbb, ha a Homo sapiens helyett a fantáziát ritkábban megihlető rovarok a minta.

csotany.jpg

A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem, a Pennsylvaniai Állami Egyetem és a Harvard kutatói a rovarvilág egyik legutáltabb tagját, a csótányt javasolják gyors robotok modelljének.

Az állat a lehető leghamarabb oldja meg az akadályok jelentette problémákat. Ahelyett hogy kikerülné őket, robusztus testét kihasználva nekik megy. Másodpercenként 1 métert, testének 50-szeres hosszát teszi meg, padlóról 75 milliszekundum alatt ugrik fel függőleges falfelületekre. Közben a fejét úgy használja, mint az autók a lökhárítót.

csotany0.jpg

A kutatók a csótányra hasonlító tenyérméretű, lábakkal rendelkező robottal szemléltették elképzeléseiket. A puha külső váz, exoskeleton a kulcs, mert szenzoraival és aktuátoraival ez teszi lehetővé a következőgenerációs futó-, mászó- és repülőrobotok mozgását.

Az előtte álló útirány érzékelése és a hozzá szükséges mozgás finomhangolása helyett a robot nekimegy a falnak, majd úgy gurul körülötte, ahogy az eredeti csótány tenné. Így nem kell rögtön a környezetet számolgatnia, ami különösen azokban az esetekben hasznos, ha gyorsan kell mozognia. Mozdulatait inkább a testének mechanikájára támaszkodva, és nem az arra hivatott érzékelőkkel irányítja.

A kutatók alaposan tanulmányozták a csótányt, és robotjuk annyira robusztus lett, hogy az extrém környezeteket is bírja.

„Humanoid robotokhoz hasonlóan, ezt a tervet is a természet ihlette. Annyi kivétellel, hogy a csótányszerű robot jobban alkalmazkodik nehezebb terepekhez” – írják a tanulmányban.

Interaktív szimulációban tanul a valóságról az MI

Egy robotinas rengeteg összetört tojás és sikertelen próbálkozás után sajátítja el az omlettsütés művészetét. Valódi konyhában gyakorol, pedig nem kellene, mert virtuálisban is megteheti ugyanazt. Pénzt és időt spórolnának vele, és a szimulációk pontosan ezeket a célokat is hivatottak szolgálni.

Virtuális környezetekről kiderült, hogy különösen gépitanulás-alapú mesterséges intelligenciák esetében hasznosak. Az algoritmusok ugyanis sokszor többezer próbán és hibán (trial-and-error) átesnek, amíg újabb ismereteket elsajátítanak.

ai2_thor.jpg

A seattle-i Allen Institute for Artificial Intelligence kutatóinak nyílt forrású fotorealisztikus AI2-THOR 3D szimulációjában az ágensek megtanulják, hogyan folytassanak interakciókat lakások jellegzetes tárgyaival. Közben sem magukban, sem környezetükben nem okoznak kárt. Az interaktivitás különösen következőgenerációs MI-sofőröknek, recepciósoknak de robotinasoknak is nagyon fontos. Egyszerű gépitanulás-algoritmusoktól bonyolult mély ideghálókig rengeteg képi információhoz jutnak passzív adatsorokból, viszont az interakció még ennél is alapvetőbb, ráadásul a vizuális intelligenciát is növeli.

A Unity játékmotorra épített AL2-THOR decemberben megjelent első változata négy helyiség-típuson (konyha, nappali, hálószoba, fürdőszoba) alapuló 120 jelenetet tartalmaz interaktív tárgyakkal, például kinyíló és bezáródó mikrohullámú sütővel. A modellek fizikailag is élethűek, és az ágensek nekimehetnek egy heverőnek vagy feldönthetnek székeket stb. Rajtuk gyakorolnak, a valódit majdnem hűen utánzó ágens-tárgy interakciók mennek végbe.

ai2_thor0.jpg

Az AI2-THOR különlegessége, hogy a fizikai valóságon, életszerű fizikán és tárgyakon alapuló első hiteles szimulációk egyike. Játék-szimulációkban teljesen másokat tanulnak meg a mesterséges intelligenciák.

A tervezés bonyolult feladatnak bizonyult. Például a mikrohullámú sütőnél figyelembe kellett venni a készülék összes lehetséges állapotát, hogy milyen objektumok férnek el benne stb. Minél összetettebbnek ígérkeztek az interakciók, annál nagyobb volt a kihívás. Ennek ellenére szeletelhető alma, vízzel teli és üres fürdőkád, megágyazott fekhely, nyers és főtt tojás, vécépapírtartó és sok más bekerült a környezetbe, amelyet a fejlesztők újabbakkal kívánnak bővíteni, míg a tárgyakon további fizikai tulajdonságok hozzáadásával javítanának.

Az ágensek egymás közti kommunikációját szintén erősítenék, hogy például a hálószobából át tudják rakni a nappaliba a kanapét, azaz gördülékenyen menjen az együttműködés.

Egyes csoportok pszichológiai kísérletekre is használták már a platformot, a fejlesztők pedig az Amazon Mechanikus Török közösségi ötletbörzéjébe (crowdsourcing) integrálnák, hogy a felhasználók és a környezet interakcióira vonatkozó címkézett adatokat gyűjthessenek hozzá.

Ezekkel az interakciókkal a mesterséges intelligenciák az emberhez hasonlóan tanulnának; valahogy úgy, ahogy a fizikai valóságban tesszük.

Ujjmozdulatokkal tölthetjük fel készülékeinket

Egyre több elektronikus készüléket birtoklunk, amelyeket a folyamatos működéshez fel is kell töltenünk. Vezeték nélküli töltésre találtak már ki megoldásokat, de végső soron azok is vezetékesek, csak telefon stb. helyett a töltőállomást kell konnektorba dugni.

Maga a töltési folyamat viszont alig változott az utóbbi tíz évben.

atamforras0.jpg

A Buffalo Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia kutatói érdekes alternatívával álltak elő, és ezúttal tényleg nincs szükség sem kábelre, sem dugaszoló aljazatra. Mindössze egy fémlap és kevés testmozgás kell hozzá.

A technika, az úgynevezett dörzselektromos (triboelectric) töltés lényege, hogy egy anyag, miután súrolt egy másik anyagot, elektromossággal töltődik, de akkor is energia generálódik, ha véletlenül megérintünk valakit.

aramforras.jpg

Ezt az elektromosságot azonban nehéz áramforrássá átalakítani. Vagy problémás megfelelő anyagot előállítani, vagy nem költséghatékony.

A két réteg arany között a legszélesebb körben, például kontaktlencsékhez használt szilíciumalapú polimer, dimetil-polisziloxán fémlap viszont megoldhatja ezeket a problémákat. Az egyik aranyréteget megnyomjuk, majd elengedjük, amire kicsit meggyűrődik, aztán megismételjük a mozdulatot. Az aranyrétegek és a polimer közötti mozgások súrlódást, azaz dörzsenergiát eredményeznek. Az elektronok előre és hátraáramlanak a rétegek között. Minél több a súrlódás, annál több energia termelődik, és minimális ujjmozgás is elég hozzá.

A kutatók 1,5 centi hosszú és 1 centi hosszú fémlappal tartottak bemutatót. A lap által generált 124 volttal 48 vörös LED-lámpa világított.

A technológia egyelőre nincs teljesen kidolgozva, de a fejlesztők bizakodnak, hogy anyagukkal hamarosan okostelefonokat és más készülékeket tölthetünk fel ujjmozdulatokkal.

„Senki nem szereti, hogy konnektorra vagy hordozható töltőre van szüksége, miközben az emberi test komoly energiaforrás. Abból indultunk ki, hogy miért nem gyűjtjük a saját energiánkat” – magyarázza Qiaoqiang Gan, a kutatást bemutató tanulmány elsőszámú szerzője.

Gan és kollégái a dörzselektromos töltő teljesítményének növelésén, másrészt a lap által termelt energiát tároló hordozható elemen dolgoznak.

Közeleg a földcsuszamlás?

Jonathan Olds, a melbourne-i Victoria Egyetem diákja különleges kutatási projektbe kezdett: földcsuszamlások hosszú ideig tartó automatizált megfigyelésére dolgozott ki érdekes megoldást, amelyet Tajvanon installált és tesztelt.

Jelenleg egy kutatócsoporttal az AccuMM nevű rendszer kereskedelmi termékké alakításán dolgoznak. Hosszútávú megfigyeléseket végző, kockázatokat kiértékelő és elemzéseket készítő geotech cégeknek szánják.

landslide.jpg

Ne felejtsük el, hogy a földkerekségen kb. 66 millió ember él földcsuszamlástól fenyegetett területeken… Tegyük hozzá még a globális felmelegedést, a változó esőmintázatokat, az elöregedő infrastruktúrát, és egyértelművé válik, mennyire fontosak ezen a területen (is) az új technológiák.    

Általános vélemény, hogy a hiteles előrejelzés a földcsuszamlások kezelésének alfája és omegája. Előrejelezni viszont csak mozgásokból, a földtömeg felgyorsulásából, az arról készült mérési eredményekből, hosszú időn át figyelt és dokumentált napi milliméteres változásokból lehet.

landslide0.jpg

Hagyományosan humán megfigyelőt vagy mérnököt küldenek naponta a terepre, aki vízszintes és függőleges szögek pontos mérésére alkalmas műszerrel, teodolittal vizsgálja a talajt. A folyamat nemcsak manuális, hanem költséges is. De a fejlettebb technológiai megoldásoknak, robotoknak, drónoknak, műholdaknak szintén megvannak a hátulütői, és ugyanúgy sok pénzbe kerülnek.

A napenergiával és olcsó elemekkel működtetett vezeték nélküli GPS érzékelőkből, valamint felhőalapú algoritmusokból összeálló AccuMM kiszámítja minden egyes szenzor távolságát egy állandó bázisállomástól. Így válik lehetővé szakértők helyszíni kiszállása és kábelek nélkül is a földcsuszamlás több pontján történő mérés, az érzékelők helyes pozicionálása. A rendszer akár 5, sőt még több évig elboldogul egymagában.

Tajvan után Ausztrália és Új-Zéland földcsuszamlásainak helyszínein szintén tesztelték. Egymáshoz közeli szenzoraival jobb eredményeket értek el, mint mások sokkal drágább megoldásokkal.

Mivel a vezeték nélküli hálózat energiagyűjtésre is alkalmas, az AccuMM önfenntartó, és évekig működik emberi beavatkozás nélkül.