Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Annyi energia kell egy bitcoinos tranzakcióhoz, mint egy hétre az otthonunknak

2017. november 09. - ferenck

A bitcoin idei elképesztő szárnyalása – már közel 8 ezer dollárt (november 8-án: 7879-et) ér egy egysége – a kriptovaluta bányászatára használt energiafaló számítógépek miatt jócskán megnövelte az elektromosáram-fogyasztást is. Alex de Vries (Digiconomist) kripto-fizetőeszköz szakértő szerint a bányászoknak nagyjából a 186 milliós Nigéria éves fogyasztásával azonos, tranzakciónkénti átlagban 216 kilowatt/óra elektromosságot kell elhasználni.

Naponta 300 ezer körüli tranzakciót bonyolítanak le, és mivel az átlag amerikai háztartások havonta 901 kilowattot fogyasztanak, egy-egy tranzakcióból majdnem egy hétig működne egy lakás áramellátása. Egy másik szám: a bányászok összesített tevékenysége bármikor fedezné 2,6 millió amerikai otthon energiaszükségletét.

bitcoin.jpg

A számítások azért érdekesek, mert az elektromosság árával összehasonlítva kiderül, mennyit ér egy hitelesített tranzakció. Másrészt viszont a bitcoin „ökológiai lábnyomáról” sem szabad megfeledkezni, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Észak-Kínában és Mongóliában szinte egész városok álltak rá a bányászatra.

Hagyományos digitális fizetési módszerekkel összehasonlítva, 2015 óta a bitcoinhoz kapcsolódó energiahasználat nagyon magas. Az ár- és az árfolyam-emelkedéssel a bányászoknak plusz számítógépes kapacitás kell a kriptovaluta levadászásához és a tranzakciós költségekhez. Pontos számítást persze lehetetlen végezni, csak megbecsülhetjük a minimális energiahasználatot, feltételezve, hogy a bányászok a legköltséghatékonyabb megoldásokat választják. De ideális esetben is a nagyon magas 77 KWh jön ki tranzakciónként. Teunis Brossens holland közgazdász meg is jegyezte, hogy lakása kb. két hét alatt fogyaszt ennyit. Digiconomist kevésbé optimista becslésében 216 KWh elektromosság szerepel, amivel két Tesla-elem egy évig működtet egy jégszekrényt, vagy 1872 liter vizet felforralunk egy üstben.

bitcoin1.jpg

Ne felejtsük el, hogy egyik modell sem pontos, csak becslés, viszont, komoly környezeti probléma (széndioxid-kibocsátás), ha 77 KWh a minimum, 216-ról nem is beszélve… Egy szénnel működő mongol bitcoin-bánya egységenként 8-13 ezer, óránként pedig 24-40 ezer kiló széndioxid-kibocsátásért felelős. Összehasonlításként: egy átlag-európai autó kilométerenként 0,1181 kiló széndioxidot bocsát ki. Azaz a mongol bánya óránkénti „széndioxid-termelése” 203 ezer megtett kilométernek felel meg.

A bitcoin áremelkedése, a nagyobb áramfogyasztás tehát nagyobb széndioxid-kibocsátással is jár. De hogyan kezelhető a probléma?

bitcoin0.jpg

Digiconomist pesszimista: „a bitcoin eleve bizalmatlanságon alapuló bizalmi rendszer, és a működése sem hatékony. Ha csak magunkban és a szoftverben bízunk meg, folyamatosan hitelesíteni kell mindent.” Működő és megbízható decentralizált fizetőrendszerhez több költséges tényező kell, ilyen például a döbbenetes áramfogyasztás és az alacsony tranzakciós lehetőség. Születtek javaslatok a tranzakciós kapacitás megduplázására és a zsúfolt hálózat tehermentesítésére, kérdés, hogy működnek-e. Ráadásul egy hitelkártyás tranzakciós hálózat ezerszer hatékonyabb, azaz a bitcoinos tranzakcióknak drasztikusan fel kellene gyorsulniuk stb.

A klímaváltás, pusztító erdőtüzek és hurrikánok idején mindenesetre nem árt elgondolkozni a kriptovaluta környezeti hatásain és a potenciális megoldásokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr10013200037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása