Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Testet ölt a gépi intelligencia

2017. november 16. - ferenck

Elon Musk 2015-ben alapította a San Francisco székhelyű nonprofit mesterségesintelligencia-kutatócéget, az OpenAI-t. Az eltelt két évben fejlesztett programjaik és algoritmusaik jól teljesítenek, többek között a világ legjobb e-sport versenyzőiből fektettek néhányat két vállra, amikor a Defense of the Ancients (Dota) 2-t játszották.

Egye kutatók szerint viszont túl szertágazók és absztraktak az OpenAI céljai, és hárman elhagyták a céget, majd megalapították az Embodied Intelligence startupot. Sok helyett egyetlen célra, a robotok magasabb szintű automatizálására összpontosítanak. Korábban azt vizsgálták, hogy mennyire tudnak bonyolult emberi cselekvéseket utánozni. Megszerzett ismereteikkel javíthatnak a mai ipari, sőt, otthoni robotokon is.

embodied.jpg

A szilícium-völgyi kockázati tőkés Amplify Partners 7 millió dollárt már be is fektetett az ambiciózus startupba.

Nem meglepő módon a gépi tanulásra specializálódnak – a robotok tanulják meg, hogyan készítsenek maguktól dolgokat. A téma ugyan részletkérdésnek tűnik, de pontosan ez a képesség előlegezi meg a mesterségesen intelligens robotok további fejlődését.

embodied0.jpg

A gépi tanulás rengeteget segít, hogy az ember által speciális feladatok elsajátítására programozott gépektől eljussunk emberszerűen tanuló és viselkedő szerkezetekig. Ezek a szerkezetek bonyolultabb tevékenységeket kiviteleznek, és az árnyalatokra, részletekre is jobban odafigyelnek majd.

„A mai ipari robotok összes mozdulatát milliméterig pontosítják. A valódi problémák zöme viszont nem így oldható meg. Nemcsak azt kell tudnunk megmondani a robotnak, hogy mit tegyen, hanem azt is, hogy hogyan tanuljon” – nyilatkozta Sunil Dhaliwal, az Amplify Partners alapítója.

A kutatók az úgynevezett utánzásos tanulással próbálják ezt megvalósítani. Módszerük a következő: egy virtuálisvalóság-headsetet és mozgáskövetőket viselő személy digitális közegben többször elvégzi ugyanazt a feladatot, amit a robot a közben összegyűjtött adatokból tanul meg a valóságban kivitelezni.

„Most már vannak tanítható robotjaink” – büszkélkedik Pieter Abbeel, az Embodied Intelligence-t alapító három korábbi OpenAI-kutató egyike.

Ez a következő szint.

A mai robotok sokszor ember által kivitelezhetetlen dolgokat visznek véghez, például megközelíthetetlen helyekre jutnak el, radioaktív hulladékot takarítanak stb. Csakhogy mindegyikre programozzuk őket. Minőségi ugrás lesz, ha programozás nélkül, megfigyeléssel és tanulással jutnak el eddig, az Embodied Intelligence céljáig.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1713276281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása