Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

5G robotokhoz

2017. november 24. - ferenck

A robotok hamarosan vezeték nélkül, bármiféle emberi beavatkozást mellőzve léphetnek interakcióba egymással. Skót és kínai kutatók legalábbis ezen dolgoznak, mivelhogy az Edinburgh Egyetem és a Hongkonghoz közeli Senzsen-székhelyű Huawei a 2017-es Globális Mobil Szélessáv Fórumon, Londonban bejelentette: közösen fejlesztenek következőgenerációs vezeték nélküli hálózatok, azaz 5G által támogatott robotokat.

A Huawei Vezeték Nélküli X Laborja és az Edinburgh Egyetem Bayes Központja mostantól 5G hálózatokon működő eszközökre összpontosít. Ezeket a hálózatokat adatvezérelt újítások megsegítésére fejlesztik olyan területeken, mint például a dolgok internete (Internet-of-Things, IoT). Az „ember nélküli interneten” mesterségesen intelligens tárgyak autonóm interakciókat folytatnak egymással, amihez kell az 5G.

5grobot.jpg

„Kutatócsoportunk vizsgálja, hogy MI-rendszerek hogyan használják a vezeték nélküli 5G hálózatokat az összekapcsolt robotika és az autonóm rendszerek támogatására. Ezzel a megközelítéssel a hálózatok és az alkalmazások teljesítménye is javítható” – olvasható a felsőoktatási intézmény közleményében.

A potenciál óriási, és nem véletlen, hogy az egészségügyi robotikát (automatizált sebészeti eszközöket) és a mobilvideós-megoldásokat (intelligens kamerákat) jelölték meg első alkalmazási területekként.

5grobot0.jpg

Az egyetem és a Huawei eddig az adattudomány területén működött együtt, júniusban közös labort hoztak létre a felsőoktatási intézmény kampuszán. Jelen megállapodással tovább mélyül a partneri viszony.

„Szakértőink ismereteit arra szeretnénk felhasználni, hogy teljesen megértsük MI és robotikus rendszerek mobilhálózatokkal folytatott interakcióit. Az együttműködéssel az 5G hálózatok szakértői valós problémákat oldhatnak meg, olyan iparágakat támogatva, mint az egészségügy vagy a sürgősségi ellátással kapcsolatos szerteágazó szolgáltatások” – nyilatkozta Charlie Jeffery professzor.

„Nagyon örülünk, hogy folytatjuk a munkát az Edinburgh Egyetemmel, és segítünk megérteni, hogyan járul hozzá a mobil szélessáv javulása a vezeték nélküli robotika újításaihoz. Az MI kulcsfontosságú az 5G hálózatépítésben, hálózati kapcsolatoknál” – jelentette ki Peter Zhou, a Huawei Vezeték Nélküli Megoldások marketinges szakembere.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4413346963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2017.11.25. 19:30:38

A jövő hackerei képesek lehetnek az eltérített robotokból szabotőr hadsereget felállítani...

VadMacs 2017.11.25. 20:05:10

@Alick:
Ezt magyarázom én is: a jövő tömegbehajtós terrorizmusához már nem kell majd kellően labilis barmokat beszervezni, elég lesz egy jól képzett programozó. Szép új jövő...

Jazo 2017.11.25. 20:21:33

Ma is képesek kommunikációra a "robotok". Az 5G ezen semmit sem fog változtatni. Egy gyártócsarnokon belül 10 év múlva is zárt vezetékes kommunikációt használnak majd a gépek egymás közt, kivéve azok amik kényszerből vezeték nélküliek (pl. anyagmozgató gépek, targoncák) Azoknál van esély az 5G-re, de lehet hogy inkább olyan kommunikációt választanak, amik függetlenül működnek a szolgáltatótól.

A kommunikációt sem úgy kell elképzelni, hogy milliónyi gép közös hálózatban kommunikál egymással, hanem a többségük lokális kliens-szerver, vagy csak 1 v 1 kommunikációban vesz részt. Nem szükséges, nem hatékony és nem biztonságos mobilnetre kötni a "robotokat"

A kivételek pl. az önvezető autók lehetnek pár évtizeden belül. Ott szükség van egy nagy kiterjedésű vezeték nélküli hálózatra, ami jó eséllyel 5G lesz (vagy 6-7-8...G)

A scifi-s robotokat még jó ideig el lehet felejteni, de nincs is rájuk szükség. A munkát a butább "robotok" is "el tudják venni" az emberektől, főleg a fizikai munkákat egy gyárban. Ott most is egyszerűbb részfeladatokra vannak bontva a folyamatok, így egyszerűbben automatizálhatóak. Ha viszont az beindul, elég hamar dominószerűen gépesítve lesz minden, mert úgy hatékony.

Természetesen a legtöbb "robot" nem humanoid kinézetű lesz, mert arra sincs szükség.

csakférfi 2017.11.25. 21:10:43

@Jazo:
Nem az a problémám hogy robotokkal leszünk tele és MI .-t használunk.......hanem az hogy mennyire kiszolgáltatottá válunk mi emberek.Valamint az életvezetesünk.
Egyre jobban függünk a technológiától.
Nem vészmadár akarok lenni.
A "fejlődés" gyenge pontjainak gyakorlati kihasználása nagyon fájdalmas .......a kényelemhez szokott embernek.
Lásd Atombomba ledobása és annak utóhatása.

". Pusztító hatást a besugárzott körzeten belül található
elektronikai és számítógéprendszerekre gyakorol. Korábban említett indukált áramok és
feszültségek mindenekelőtt a legérzékenyebb eszközök, és legnagyobb elemsűrűségű
áramköri alkatelemeket teszi tönkre. Ilyenek a memóriák, mikrovezérlők és
mikroprocesszorok. Ezek a manapság minden eszközben előfordulnak. A védelemmel kell és
lehet is foglalkozni, de a tökéletesen zárt Faraday-kalitkán kívül kellően hatékony megoldás
nem ismert. Egyrészt azért, mert rendkívül költséges ilyen védelmi megoldásokat
eredményezne, másrészt az impulzusfegyver bevetésének gyakorisága még nem teszi
indokolttá, hogy a fejlesztők ezen gondolkodjanak"

IRÁNYÍTOTT ENERGIÁJÚ FEGYVEREK
ÉS VESZÉLYEIK A SZÁMÍTÓGÉPES RENDSZEREKRE.

Jazo 2017.11.25. 22:33:48

@csakférfi: Egy atomtámadás, vagy 3. világháború esetén a legkisebb gondunk az lenne, hogy mi lesz az elektronikákkal.

A populációnak csak egy kisebb része válik kiszolgáltatottá a technológia hiányában és ez még sokáig így lesz. A túlnépesedés és a fejlődés miatt amúgy sem probléma, ha történik néha valami, ami jobb irányba tereli a túlélőket.

csakférfi 2017.11.26. 15:03:03

@Jazo:
No igen....azért szeretnénk ha működnének a robotjaink amik az autóinkat vezetik vagy éppen megsütik a kenyerünket...felszántják a földeket és bevetik.
Míg a katonáink harcolnak.
Olvastam hogy ha sztratoszférában robbantanák fel a koreaiak amerika felett az atombombát akkor gyakorlatilag az ősszes kommunikációs csatorna tönkremenne.
Valmi 2 hónapra elegendő tartalékuk van .Mivel összeomlana a gazdasági rendszer.
Ha mindent a robotokra bízunk a jövőben ....ezért írtam egyre kiszolgáltatotabbá válunk.
Sebezhetővé.

“Félek attól a naptól amikor a technológia fontosabb lesz,mint a személyes kapcsolattartás.A világon lesz egy generációnyi idióta.”

― Albert Einstein
Ezt nem véletlenül állította rólunk ez a zseni.
:)