Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Álvideókat készít a mesterséges intelligencia

2017. december 12. - ferenck

A Nvidia októberben mutatott be egy soha nem létezett személyekről zavaróan élethű képeket generáló mesterséges intelligenciát. A techcég most továbbment, legújabb MI-jük ugyanis álvideókat hoz létre.

Meglepően jól dolgozik, nappalt éjszakára, telet nyárra, házimacskát gepárdra és vice versa változtat. Szintén figyelemreméltó, hogy eredményeit sokkal kevesebb gyakorlással éri el, mint a meglévő hasonló rendszerek.

fake.jpg

Az arcgenerátorhoz hasonlóan, a képfordító MI szintén „generatív ellenséges hálózatot” (generative adversarial network, GAN) használ. Az algoritmusban két idegháló dolgozik együtt, de egymás ellen. Az egyik képet vagy videót generál, a másik „megkritizálja” a munkáját.

Egy GAN hatékony működéséhez általában sok felcímkézett adat kell, hogy megtanuljon belőlük saját adatot készíteni. Például, a rendszernek képpárokat kell látnia egy utcáról hóval és hó nélkül ahhoz, hogy aztán magától alkosson mindkettőről képet.

A Nvidia új képfordító MI-jének viszont nem kell látnia, hogyan néz ki a hó borította utca, mert el tudja képzelni.

fake2.jpg

Ming-Yu Liu, az egyik fejlesztő a rendszer konkrét hasznosításáról semmit nem árult el, viszont több izgalmas alkalmazási lehetőséget villantott fel.

„Kaliforniában például ritkán esik az eső, és természetesen szeretnénk, ha önvezető autóink esőben is szabályosan működnének. Ezzel a módszerrel a napsütötte kaliforniai vezetési jelenetsorok esősekké alakíthatók át, és önvezető járműveink gyakorolhatnak rajtuk” – magyarázza.

Az MI a nagyon praktikus alkalmazások mellett más célokra is használható: képzeljük el, hogy házat akarunk vásárolni, és a szokásos tavaszi-nyári háttér után megnézzük, hogyan mutat ősszel vagy télen a kiszemelt épület. Esetleg szabadtéri esküvőt is megcsodálhatunk őszi esőben…

Fantáziánkat nem kell különösebben elereszteni ahhoz, hogy a technológia árnyoldalait is észrevegyük. Ha széles körben elterjed, még kevésbé bízunk meg a hírekben, videókban, és végül csak a saját szemünkkel látottakat hisszük el. De nemcsak mi, hanem a bíróságok sem biztos, hogy elfogadják a videókat, az álhírek pedig még kevésbé lesznek különböztethetők meg az igaziaktól.

Az Nvidia MI képességei egyelőre azonban csak néhány alkalmazásra korlátozódnak, és amíg nem kerül a fogyasztók kezébe, nem tudhatjuk, milyen társadalmi hatásai lesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr513470297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duna Dráva 2017.12.13. 10:36:49

Jó lenne ha az MI kapcsán újság cikket, blogot író ismeretterjesztő "műkedvelő szakértők" kicsit pontosabban tisztában lennének azzal amiról írnak. Ők maguk előszeretettel fantázialnak arról, hogy milyen veszélyeket rejthetnek ezek a gépi algoroitmusok, azonban azt nem veszik figyelembe, hogy a rosz megfogalmazások, az MI algoritmusokra nem teljesen helytálló emberi tulajdonságok rávetítésével sokkal nagyobb kárt okozhatnak. Felvetik az álhír veszélyeit, miközben maga a cikk -ezeknek a rossz konotációknak - köszönhetően maga is átverés. Pár szabály amit be kéne tartani:
1) Ne használják az MI fogalmát mintha az valami egyszeri Isten lenne: Az MI megtanult sakkozni, fordítani, nyáron téli hónapokat álmodni stb. NEM! Készült egy olyan gépi tanulásos algoritmus ami képes egy speciális feladatra, meg készült egy másik, harmadik, ezredik.
2) Nagyon óvatosan szabad csak ezekre az algorimtusokra emberi viselkedés leírókat aggatni! Azt írja pl a Qubit: Fogta magát az MI és megtanult fordítani. Hülye az író? Egy rakat informatikus dolgozott azon, hogy összerakjanak egy algoritmust és összekészítsék az adatokat, majd megtalálják a megfelelő tanító algoritmust. Egy random vizet köpő szökőkútat is fel lehet ruházni azzal, hogy "na most próbálj meg szembe köpni", "hehe túl jártam az eszeden",

plokmi 2017.12.16. 03:27:05

@duna Dráva: Az informatika, az emberiség egyik legújabb tudományága. Néhány évtizedes múltja miatt nem tudják sokan a helyén kezelni. Hiányos és/vagy részinformációk birtokában születnek az olyan kijelentések, amiket te is írtál.
Itt vannak pl. az okosnak nevezett eszközök. Egyik sem tud többet mint egy átlagos pc, vagyis emberek által megírt alkalmazásokat tud futtatni. De mégsem mondjuk a laptopunkra, hogy okos laptop.
Amiben valóban 'több' egy ilyen telefon a pc-nél, az a beépített szenzorok. De még ezektől sem lesz 'okosabb' mint egy pc.