Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Menekülés a visszhang-szobából

2017. december 13. - ferenck

Napjainkban a közösségi média az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb információ- és hírforrás. Általános kifogás a Facebookkal és a többi platformmal kapcsolatban, hogy segítenek létrehozni az úgynevezett visszhang-szobákat (echo chambers).

A jelenség a pszichológiából ismert kognitív, gondolati torzításokhoz, az információfeldolgozás sajátos, célirányos torzításaihoz, befolyásoltságához, azon belül is a megerősítéses torzításhoz kapcsolódik: nézeteinket, elképzeléseinket támogató információkat keresünk és fogadunk el igaznak.

echochambers0.jpeg

A visszhang-szobákban pont ilyen infókat olvasunk, véletlenül sem szembesülünk más, a miénkkel például ellentétes nézőpontokkal. A jelenség leginkább ellentmondásos, megosztó témáknál áll fenn, amikor két elképzelés annyira elszigetelődik és annyira kizárja egymást, hogy csak a saját véleményünket osztó információkat vagyunk hajlandók észrevenni.

A finn Aalto és a Római Tor Vergata Egyetem kutatói az információhoz való hozzáférést kiegyensúlyozó algoritmust fejlesztettek, hogy a közösségimédia-felhasználók mindkét vitázó fél véleményét megismerjék.

Az algoritmust mozgató alapelv, hogy minden egyes szakaszban az optimális választásokat keresi. Jelen esetben befolyásos felhasználók sikeres kiválasztásával próbál eredményt elérni. Ezek a felhasználók nyitottabbak a másik álláspontra, és meggyőzhetők, hogy a másik oldallal kapcsolatos infókat elterjesszék az övéik között. Az algoritmus maximalizál, célja mindkét nézőpont legszélesebb körű ismerete.

„Szófelhőket használtunk kvalitatív esettanulmányként, hogy kiegészítsük a kvantitatív eredményeket. A felhőben lévő szavakat a felhasználók profiljában találtuk. Például a #russiagate hashtag-hez kapcsolódó szavakból nemcsak az derült ki, hogy a két ellentétes véleményt megjelenítő szófelhő nagyon különbözik egymástól, hanem az is, hogy a felhasználók vagy támogatják, vagy utálják Donald Trumpot” – magyarázza Kiran Garimella, az Aalto Egyetem kutatója.

echochambers.jpg

Az olyan témákkal kapcsolatban, mint például a nyersanyag-kitermelés, az ellentétes véleményeket megerősítve, a két oldal szintén önmagában beszélget.

„Az adatokból kiviláglik, hogy a hálózat két oldalra szakadt. Az egyik támogatja a kitermelést, és olyan szavakat használ, mint az olaj, energia, gáz; a másik viszont ellenzi, náluk a környezeti, zöld, energia szavak dominálnak. A kulcsszavak között olyan kicsi az átfedés, hogy egyértelmű: a felhasználók visszhang-szobában vannak” – szemlélteti a jelenséget Aristides Gionis (Aalto Egyetem).

Pontosan ezért fontosak a hídszerepet játszó befolyásos userek, akik segíthetnek társadalmi viták kezdeményezésében, mindkét nézőpont megismertetésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7413482487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2017.12.13. 17:00:29

orbán...BUKNI FOG !!! :_o))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Szalay Miklós 2017.12.13. 17:03:33

Akit érdekel ennek kapcsán egy alapos kis összefoglaló az önigazolásról, annak ajánlom ezt:

egyvilag.hu/temakep/058.shtml

Illetve a következő lineken számos egyéb szociálpszichológiai jelenségről is olvashatok még, tömören, érthetően. (Pl. konformitás, sztereotípiák és előítéletek, agresszió, stb...):

egyvilag.hu/temak.shtml#csoportok1

(A felső sorokat nézzétek a kép tetején. Az írások doc és pdf formátumban tölthetők le. Ezek egyébként egy nagyobb mű darabjai, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

steery 2017.12.13. 17:24:12

Ez mind nagyon szép, de a gyakorlatban mégis folyamatosan azt tapasztalom, hogy szinte lehetetlenség bárkit is meggyőzni a neten keresztül bármi olyanról, amivel nem ért egyet. És ez független a témától, annak igazságától, a felsorolt érvektől, gyakorlatilag bármilyen tényezőtől. Az internet csak arra jó, hogy mindenki elmondja a magáét, aztán az ütköző vélemények szócsatákhoz, szájkaratézáshoz, trollkodáshoz, sértegetéshez, gyűlölködéshez és anyázáshoz vezetnek, majd egymás kiközösítéséhez a különféle csoportokból emiatt. Konszenzus, egyetértés nincs. Mindebből világosan kiderül, hogy az internet nem összehozza az emberiséget, hanem csak megmutatja, hogy mennyire nem vagyunk egységesek és kitűnő terepet nyújt a nagy, globális eszmeharchoz a végtelenségig. Találóan megfogalmazva: Az internet a világháború folytatása más eszközökkel.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.13. 17:30:06

A legtöbb helyről, különösen a liberálisakról ki is tiltják azt, akinek más az álláspontja.

s 2017.12.13. 17:44:31

"Félek az egykönyvű embertől." /Aquinoi Szt. Tamás/

Bolshevik 2017.12.13. 18:00:58

@steery: találó, nagyon igaz.

Azonban bár meggyőzni a másikat tényleg szinte lehetetlen, arra jó egy ilyen eszmecsere, hogy ha nagy hülyeséget állítasz, azt beláthasd, vagy megismerkedj, milyen legit ellenérvek vannak az álláspontoddal szemben. Mégha nem is változtatja meg senki álláspontját, árnyalni pl. árnyalhatja.

steery 2017.12.14. 11:36:18

@Bolshevik: Ez a dolog egy esetben nem működik: ha szponzorált az ellenzék. Azaz fizetett bérkommentelőkkel kell vitatkozni, akik anyagilag érdekeltek bizonyos hírek eltorzításában és az olvasók manipulálásában. Jó példa erre a homeopátia elleni gyűlöletkampány, amit a nagy gyógyszergyárak folytatnak egy ideje. Hogy ott mekkora gyűlölködés, gúnyolódás, trollkodás és anyázás ment a homeopátiát támogató, védelmező kommentelők ellen! Hihetetlen. Bazi sok pénz lehet a dologban, ha a magukat tudósnak képzelő okoskák képesek voltak ilyen gyalázatos módon leszerepelni érte mindenki előtt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.25. 23:13:53

@steery: Te komolyan elhiszed, hogy vízzel hígítva erősebb lesz egy hatóanyag, a víznek emlékezete van és nem kell bizonyíték egy gyógyszer hatásosságára? Vagy azt, hogy a homeopátia nem milliárdos bevételű óriáscégek üzlete?

steery 2017.12.26. 11:48:02

@Online Távmunkás: Nem elhiszem, hanem tudom. Amúgy pontatlanul írtad a dolgot. A vízzel hígítva nem lesz erősebb a hatóanyag, hanem gyengébb. Hisz pont ez a lényege a hígításnak: közel nullára csökkenteni a hatóanyag hatását. A hatóinformáció viszont nem lesz gyengébb a vízmolekulákba való átíródás és megsokszorozódás miatt. Mivel az információ jól másolható. Olcsóbban, mint a hatóanyag. Viszont nincsenek káros, kémiai mellékhatásai, mert nem avatkozik be a sejtek kémiai folyamataiba. Pont ez az a fizikai jelenség, amit a kémikusok nagyon nem akarnak felfedezni, mert túlságosan messzire vezetne (filozófiailag, tudományosan, pénzügyileg, össztársadalmilag egyaránt) és rosszul érintené a kémiai gyógyszergyártókat (főleg), akik tényleg milliárdos bevételű óriáscégek, ellentétben a periférián mozgó homeopátiás cégekkel, amik mérete eltörpül ezek mellett (minden fejlődés, bővülés és gyarapodás ellenére is). És bizony rengeteg bizonyíték gyűlt össze 200 év alatt a homeopátia hatásosságára, csak ezekről szándékosan megfeledkeznek a gyűlölködő, fizetett bérkommentelők, makacsul azt hazudva, hogy nincs semmi bizonyíték. Látod, te is milyen simán bedőltél a hazug göbbelsi propagandának! Ékes példája vagy a megvezetett embereknek. Hacsak nem vagy te magad is fizetett bérkommentelő, valamelyik óriáscég vagy titkosszolgálat vagy párt fizetési listáján. :-D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.26. 21:22:10

@steery: A nagyjából 200 milliárd forintos bevételű Boiron nem elég nagy cég?
A tudományos bizonyíték olyan, amit független emberek ellenőrizni tudnak és megismételt kísérletekkel is ugyanaz lesz az eredmény, nem csak akkor, amikor kizárólag a homeopátiás szerek gyártója van jelen. Ilyet tudsz mutatni a légbőlkapott elméleti fejtegetés mellett?
Nem véletlen az sem, hogy soha senki se találkozott még olyan információval, ami nem kémiai vagy fizikai formában volt tárolva...

steery 2017.12.27. 11:59:06

@Online Távmunkás: Látom, nem vagy képben a témában. A 200 milliárd Forint csak alamizsna a kémiai gyógyszerek irdatlan forgalmához képest. Mivel a gyógyszeripar a világ legjövedelmezőbb üzletága. De ha 200 billió Forint lenne a homeopátia forgalma, az sem számítana semmit, mivel egy módszer hatásossága kapcsán nem lehet érv az, hogy mekkora üzlet. A fizetett bérkommentelők szándékosan keverik össze a szezont a fazonnal, arra építve a manipulációjukat, hogy irigységet keltsenek az emberekben. Fúj, hogy ezek mennyit keresnek! Nosza, akkor biztos csalók! Gyűlöljük őket! Tiltsuk be őket, mert rontják az üzletünket és így nekünk kevesebb jut a nagy zséből! Ugye te sem hiszed el, hogy ez a fajta hazudozás bárkinél is működni fog?
A tudományos bizonyítékokkal csínján kell bánni, mivel rendszeresen manipulálják és hamisítják őket. Sok ilyen példa volt-van-lesz ezügyben, a gyógyszeriparban is. Csak nem dicsekszenek vele a szaklapokban, ahogy a vatikáni rádióban sem dicsekszenek a pedofil papok bűneivel. Főként, mivel nincsenek "független emberek". Csak érdekcsoportok vannak, akik a mindig a maguk szájíze szerint manipulálják az általuk megrendelt kutatásokat, elvárt eredményeket. Ezért a tudomány ugyanolyan bűnös, mint bármi más a világon, amit ember eddig kitalált, hogy pénzt csináljon belőle.
Én nem vagyok homeopátiás orvos, gyógyszergyártó vagy forgalmazó és nem férek hozzá ezen adatokhoz, amiket kérsz tőlem. Az egész cikk és a komment nem erről szól. Ne kérj számon rajtam olyasmit, ami nem az én asztalom.
Az informatikai és informetriai ismereteid láthatóan erősen hiányosak. Az információ sokféleképp tárolható, nem csak anyagi formában, mivel az információ maga nem anyagból van! Nézz utána, ha ennyire érdekel. Amúgy meg tökéletesen igazad van, mert tényleg így van: kémiai vagy fizikai formában is lehet tárolni az információt. Az atomokban. Az atomok különféle szerkezeti jellemzőiben. Lásd: homeopátia.
És még egy apróság, amivel lazán szétzúznám előre a további érveidet, amikkel majd elő fogsz hozakodni: A homeopátia nem tuti megoldás a betegségek hatékony, biztonságos kezelésére. Ez csak egy első, picinyke lépés egy hosszú úton a jó irányba, amitől még piszok messze vagyunk. Kémiai vegyszerekkel gyógyítani a beteg sejteket, szerveket olyan, mint buldózerrel javítani egy mikroprocesszort. Ezer baj van vele. A homeopátia annyival jobb módszer, hogy helyette egy nehéz kalapáccsal akarja javítani a mikroprocesszort. Kifinomultabb, de nem a kívánt mértékben. Remélhetőleg pár száz éven belül sikerül olyan szinten megérteni a homeopátia működését, hogy továbbléphetünk tőle a még sokkal jobb, információ módosításon alapuló gyógyítás felé, ami jelenleg a varázslat, misztikum és csoda kategóriába tartozik. De persze abból is pénzt fognak majd csinálni, mint minden másból az emberek. Ezen csak a pénzrendszer teljes megszüntetése segíthet, amihez viszont olyan fejlett, mobil teremtéstechnológia kéne, amilyennel csak az istenek rendelkeznek. Addig viszont marad az érdek alapú manipuláció és a hazudozás vég nélkül a visszhang szobákban...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.27. 14:09:41

@steery: Ha ennyire nem érted se a kémiát, se a fizikát, se a biológiát, akkor nem kellene az orvoslásról butaságokat írogatnod. Esetleg az orosz gyógyító számokban, az akupunktúrában és a tévés távgyógyítókban is hiszel?
A gyógyszerek természetesen nem mindenhatóak, sok enyhe betegség magától is meggyógyul (ezekben az esetekben ugyanilyen hatásos egy pohár víz vagy a homeopátia) vagy akár gyógynövényekkel is kezelhető. A mellékhatásokat pedig senki se titkolja el, ott van a gyógyszerek használati útmutatóján. Talán nem véletlen, hogy az igazi gyógyszereken szerepel a hatóanyag és hogy milyen betegség esetén segít bizonyítottan, míg a homeopata bogyókról ez hiányzik...

steery 2017.12.28. 11:12:26

@Online Távmunkás: Ha ennyire nem érted se a kémiát, se a fizikát, se a biológiát, akkor nem kellene az orvoslásról ilyen butaságokat írogatnod. Miért kevered ide a többi módszert? Most nem azokról van szó.
A homeopátiás készítményeknél sem titkolják el a mellékhatásokat. És le van írva hozzájuk, milyen hatóanyagból készültek és milyen problémákra jók. Azért nem a csomagoláson olvashatod ezeket, mert túl kicsi a méretük, nem fér rá a szöveg még olvashatatlan méretben sem. Ezért érdemes homeopátiás orvoshoz menni vagy megvenni egy homeopátiás gyógyszerkönyvet, ahol részletesen le vannak írva az adatok. Amik persze a neten is megtalálhatók. Nem titok.
Legközelebb nézz már utána a dolgoknak, mielőtt megint ilyen elképesztő ostobaságokat írkálgatsz ide! Ne égesd már magad ezzel mindenki előtt!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.28. 14:20:43

@steery: Tévedsz, azért nincs a csomagoláson, mert akkor bizonyítaniuk kellene az állításokat.

steery 2017.12.30. 11:58:08

@Online Távmunkás: Nem unod még a saját hülyeségeidet?
Komolyan azt hiszed, hogy a kapitalista nagytőkés gyógyszergyárak egy csomó időt, energiát, erőforrást beleölnének abba, hogy 200 éven át fejlesszenek egy eljárást, kiépítsenek rá kutatólaborokat, gyártósorokat, aztán meg világszerte forgalmazzák úgy, hogy az nem működik és kamu az egész? Szerinted hányszor buktak volna le akkor már ennyi idő alatt? Hisz az ennél sokkal kisebb stiklikkel is folyton lebukik mindenki, még a gyógyszergyáraknál ezerszer profibb maffiák és titkosszolgálatok is! Mert mindig vannak kirúgott munkatársak, kisemmizett cégtulajdonosok és átvert részvényesek, akik boldogan köpnének bosszúból, ha lenne mit! Tényleg azt hiszed, hogy akik ebbe fektették a vagyonuk egy részét, azok nem győződtek meg róla nagyon alaposan, hogy működik a dolog és nem vizsgálták szét ezerszeresen a témát? Meg nem használják saját magukon is a módszert? Nem beszélve arról, hogy a kémiai gyógyszergyárak az elmúlt 200 évben nem pofáztak ellene. Csak az utóbbi 1-2 évben indítottak rágalomhadjáratot, mert kezd túl nagyra nőni a bolt és már veszélyeztetve érzik a hasznukat.
Hát semmi ész nem szorult abba az egy szem agysejtedbe, ami ott lötyög a fejed közepén? :-D
Na jó. Látom, hogy reménytelen vagy. Többet írok. Pá!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.31. 16:17:57

@steery: Már rég lebuktak a homeopátiával, de a sok tudatlant megtévesztik a hazug marketinggel. Ennél csak a hatástalan vagy éppen mérgező "rákgyógyszerek" rosszabbak, azokkal is átverik az embereket...

steery 2018.01.01. 13:41:12

Ha lebuktak volna vele, a gyógyszerfelügyelet lépett volna és betiltották volna, a bizonyítékok alapján. És tilos lenne bármilyen marketing. Nos: ilyesmi nem történt. Se itt, se máshol. És olyan beteg érdekvédelmi csoportokról sem tudok, akik közösen perelnék a gyártókat a homeopátiás készítmények káros mellékhatásai vagy épp a hatástalanságuk miatt. Míg a kémiai gyógyszereknél ez többször előfordult már. Viszont a rákgyógyszerek bizonyítottan mérgezőek, ez általában rájuk is van írva és erről tud mindenki, így igazából senkit nem vernek át vele, ahogy az alkohol és dohány reklám sem átverés, hisz rá van írva, hogy káros.