Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Minimalista robot lesz a jövő sebésze?

2018. február 02. - ferenck

A Max Planck Intelligens Rendszerek Intézetében (Stuttgart) fejlesztett pirinyó – rizsszem-méretű, 4 milliméter hosszú –, szó szerint „minimalista” robot komplex mozgássorokat képes végrehajtani. A stuttgarti központ kutatói szerint ez a képessége lehetővé teszi, hogy a jövőben az emberi testben, a szervezet belsejében tevékenykedjen.

A gépecske tervezőit sok más robothoz hasonlóan a biológia ihlette, a természeti lények közül puhább testű bogárlárvákról és hernyókról mintázták, de a medúza tulajdonságait is figyelembe vették.

microbot.jpg

A hernyószerű mozgás mellett jár, csúszik, ugrik, sőt még úszni is tud. Nedves környezetből probléma nélkül átmegy szárazba, vagy egyszerűen kilép egy parányi medencéből. Nagyon komoly teljesítmény egy alig látható, de szerfelett rugalmas robottól.

A gép másik különlegessége, hogy nincsenek végtagjai, tehát a mozgásokat karok és lábak nélkül kivitelezi. A kutatók külső mágneses mezőkkel gyakorolnak nyomást a robot belsejében lévő részecskékre, és a nyomás hatására alakot vált. Ez az elváltozás teszi lehetővé, hogy akadályokat ugorjon át, alagútszerű járatokban kússzon és így tovább.

microbot0.jpg

Mihelyst képes lesz az emberi testben mozogni és navigálni, el is kezdik tesztelni. Például sebészi beavatkozás nélkül nehezen elérhető vagy elérhetetlen célpontokra (testrészekre) szállíthat gyógyszereket. E tevékenységhez fel kell tudnia venni tárgyakat, amelyeket aztán megmozgat, szállít és a kijelölt helyen természetesen el is enged.

Ha sikerül, közelebb kerülünk a nanotechnológia egyik kitalálója, K. Eric Drexler jövőképhez, amelyben a szervezetbe juttatott nanorobotok szállítanak gyógyszereket, „helyben” végeznek sebészi beavatkozást, elhalt sejteket regenerálnak…

„Úgy fogja az óhajtott testrészre vinni a gyógyszert, mint ahogy a megrendelt termékeket is házhoz szállítják. Minimálisan invázív, azaz csekély beavatkozással járó orvosi alkalmazásokhoz használnánk. Vagy lenyeljük vagy a bőrön keresztül jut a szervezetbe, és az emésztőszerveken vagy a húgyúton, a hasüregen vagy a szív felszínén keresztül mozog” – nyilatkozta Metin Sitt, a kutatást ismertető tanulmány szerzője.

Eddig csak mesterséges gyomormodellen és csirkeszöveten tesztelték. A kutatók azonban bizakodnak, hogy idővel bevett orvosi gyakorlattá válik.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5213623228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása