Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

MI-vel élesítenék kínai tengeralattjáró-parancsnokok elméjét

2018. február 16. - ferenck

Kína atom-tengeralattjárói felújítását, a vízi járművek számítógépes rendszereinek (velük kompatibilis) mesterséges intelligenciával való megerősítését tervezi. Az MI együttműködne a parancsnokokkal – a döntéstámogató rendszer feladatok végrehajtásában és a legénység pszichés problémáinak kezelésében segítené őket.

 „Egy tengeralattjáróban ugyan óriási a pusztítási potenciál, számítógépes agya viszont nagyon kicsi” – vázolta fel a jelenlegi helyzetet a programban résztvevő egyik kutató.

nuclear_submarine.jpg

Képzeljük el, ha 2-300 embernek hónapokat kell víz alatt, összezárva eltölteni, milyen lelkiállapotba kerülnek ők és a parancsnokok is. Ilyenkor hárulhat nagyon komoly szerep a jármű gépagyának kapacitását megsokszorozó mesterséges intelligenciára.

Úgynevezett konvolúciós ideghálókkal (convolutional neural network, CNN) az MI-rendszer a kínai haditengerészet terebélyesedő megfigyelési hálózatáról érkező, a tengeralattjáró szenzorai által gyűjtött és a személyzet napi interakcióira vonatkozó, összességében óriási adatmennyiséget dolgozna fel. (Ezt az idegháló-típust pont ilyen feladatok abszolválására találták ki.)

nuclear_submarine0.jpg

Az MI-asszisztens harci környezetek, a jármű hangrendszerét befolyásoló tényezők, például az óceán sótartalmának kiértékelésével, percre kész időjárási adatokkal stb. dolgozna alá a parancsnoknak. Szintén komoly segítség, hogy a veszélyt és a potenciális ellenséget hamarabb észreveszi, pontosabb képet alkot róla, mint a humán operátor. Csata közben is képes elemezni egy-egy lépés előnyeit és kockázatait, majd az értékelés alapján döntési javaslatot tesz.

Az egyik legfontosabb prioritás, hogy az MI-nek mindig módjában álljon követni és megérteni a bonyolult és folyamatosan változó vízalatti műveleteket.

Ha a program sikerrel jár, Kína és a technológia számára is mérföldkő lehet. Az atom-tengeralattjárók az 1950-es évek óta szelik az óceánok mélyét, és mindig az egyik legkomplexebb, legkifinomultabb hadieszköznek tartották őket. Egy árulkodó szám: akár 20 év is eltelhet az első tervrajz és a vízre bocsátás között. MI-ben viszont lemaradtak… A gép „gondolkodó” funkcióit emberek látták el eddig, ez lesz az első eset, hogy a mesterséges intelligencia fontos szerephez jut a kényes területen.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8013652714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2018.02.18. 14:29:00

Most akkor egy létező dolgot egy kínai terv miatt teszel a fókuszba?
Már az is problémás, ahogy az MI-t a bloggervilág és a internetes portálok humán bloggerei megközelítik.
Az MI-ben ott egy apróság: mesterséges...
Tehát nem a roboturalom, a SkyNet életrekelése és a többi számtalan ostobaság, ami ezeken a blog.hu-s írásokban megjelenik (és sajnos az ellenzéki pártok "szakértői" is sokszor nyilatkoznak erre alapozva oktatási terveket...) a lényeg, pontosabban a valóság, hanem az információ- és számítástechnika egy új, hatékonyabb jelenét és jövőjét mutatja csak meg.
Ugye a autógyárakban mióta is van robot? De most az MI miatt ezzel (is) riogatják az olvasókat. Az alkalmazásfejlesztés területén csak nálunk oktatják még a régit, modert országokban mér abban is az MI veszi át a szerepet. De nem lézerkarddal, hanem azzal, hogy már nem azt kell megmondanunk, hogy HOGYAN, hanem azt hogy MIT!
.
A jelzett kínai terv propaganda, az Mi jelen van a modern haditechnikában, már elég sok ideje alkalmazáák a döntések megkönnyítésére, a irányítás egyszerűsítésére, az elemzésekhez. Ne gondolja a szerző, hogy az amerikai és orosz szupertengeralattjárókat még kézzel, a csapok csavargatásával működtetik.
A mai, hálózatalapú hadviselés alapja az MI!
Csak most a szó leért bulvár szintjére, így most sok cikk írható róla, és sem a bulvárban, sem a blogtérben nem megengedett a hitelesség, hogy valaminek utánajárjanak.
.
Az egyébként mit jelent, hogy MI-vel élesítik valakinek az elméjét???
Ha MI, akkor az azért kell, hogy ne kelljen az emebri elmét élesíteni, hanem hogy az emberi elmét kisegítve, annak sokszors számítási, elemzési képességét kisegítse és vagy működtessen valamit, vagy megfelelő információt szolgáltasson.
De elmét élesíteni?
Az MI tehát egy oktatógép?