Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Jönnek a mesterségesen intelligens okostelefonok

2018. március 02. - ferenck

Az okostelefon-ipar összes meghatározó szereplője elmondja, hogy készülékeik használják a mesterséges intelligencia, egész pontosan a gépi tanulás adta lehetőségeket. Ezzel szemben viszont egyelőre kevés telefonon fut saját MI-szoftver.

Hamarosan változhat a helyzet, mert jön egy kifejezetten mobileszközökre fejlesztett gépitanulás-alapú processzor. Térhódításával szabvánnyá válhatnak az MI-vel működő okostelefonok.

aismartphone.jpg

A mostani okostelefonos chipek zöme mögött álló brit ARM ugyanis eldöntötte, hogy minden mobileszközbe tesz mesterséges intelligenciát. Trillium projektjével sokat segítene, mert a ma MI-algoritmusokat futtató készülékek teljesítménye a számítási felhőben lévő szerverektől függ, amellyel korlátozódik az algoritmusok kihasználtsága.

A projekt hatékonyabbá tenné az információáramlást. Beépített MI-chippel az eszközök offline is folyamatosan futtatnák a gépitanulás-algoritmusokat, csökkentve az adatforgalmat, felgyorsítva a feldolgozást, és egyben az energián, az áramon is spórolhatnánk. Helyben futtatott algoritmusokkal adatok sem tűnnének el.

ai_smartphone1.jpg

„Elemezzük a számítási munkaterhelést, megfejtjük, hogy melyik bit mennyi időt és energiát vesz el, és tanulmányozzuk, hogy javíthatunk-e meglévő processzorainkon” – jelentette ki az ARM gépitanulás-csoportját vezető Jenn Davies.

A brit chipfejlesztő nincs egyedül és még csak nem is az első – az Apple az iPhone X chipszetjének része a telefon kép- és beszédfeldolgozást végző mesterséges ideghálóit kezelő „neurális motor.” A Google Pixel 2 chipszetje szintén rendelkezik hasonló funkcióval, és a Huawei Mate 10-ében is van neurális feldolgozóegység. Az Amazon követheti a példát, és az Alexához fejleszthet MI-chipet.

Az ARM energiatakarékos mobilprocesszorai miatt úgy tűnik előnyben van a többiekkel szemben, és valószínűsíthető, hogy a brit cég MI-megoldását fogadják el és adaptálják legszélesebb körben. Az általuk tervezett chipet egyébként nem ők, hanem az ipari partnerek gyártják, köztük az okostelefonos chipgyártó Qualcomm is.

A gépitanulás-alapú processzor már 2019 elején készülékekbe kerülhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2913674162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása