Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

A jó öreg szilícium lehet a kulcs a kvantumszámítógéphez

2018. március 05. - ferenck

A szilícium még nem ideális kvantumgépek készítéséhez, léteznek e célra sokkal alkalmasabb anyagok, de az évtizedek óta a számítást végző összes eszköz szívét jelentő szilícium chipek olyan hatalmas ökoszisztémát alkotnak, hogy egyes kutatók és cégek, köztük az Intel, elhatározták: ezen a területen is megpróbálkoznak vele.

A kvantumszámítógépről köztudott, hogy masszívan párhuzamos feldolgozásával a leghatékonyabb hagyományos komputereket is felülmúlja majd.

kvantumkomp.jpg

Elméletileg a szilícium kiváló jelölt következőgenerációs gépekhez. Minden adott hozzá: múlt, tapasztalat, infrastruktúra stb. Kvantumbitek (qubitek) generálásához is dolgoztak már ki szilíciumalapú módszert. Csakhogy ezek a megközelítések népszerűségben meg sem közelítik az alternatív lehetőségeket – extrém hőmérsékleten lehűlő szupervezető anyagokat, például az alumíniumot és társait. Ráadásul szilíciummal nehéz a qubiteket kontrollálni, és az sem derült ki egyértelműen, hogy a belőle készülő kvantumgépek mennyire méretezhetők.

Az Intel azonban bizakodik, hogy az úgynevezett „spin qubit” segít megoldani a problémát. (A spin a kvantummechanikában a részecskék saját, belső impulzusmomentuma, azaz impulzusnyomatéka/perdülete.)

kvantumkomp0.jpg

Az alapötlet, hogy apró mikrohullámú impulzusokkal vezérelhető, kontrollálható a szilíciumeszközön lévő elektron spinje, amivel aztán qubitek hozhatók létre.

Felsőoktatási intézmények, köztük a holland Delfti Műszaki és a Wisconsin-Madison Egyetem, utóbbi kettő közösen dolgoznak az ötlet hatékony megvalósításán. Tanulmányban fejtették ki, hogy spin qubiteken alapuló két qubites gépeken futtathatók tipikusan kvantumgépek hatékonysági tesztelésére (például adatbázisban való keresésre) használt algoritmusok.

Az egyik kutató, Thomas Watson elmondta, hogy az előrelépés a gépen belüli „kapuk”, a kvantum áramkörök jobb kalibrálásának köszönhető. Szerinte szilíciummal sűrűbben helyezhetők el a qubitek, és ha közelebb vannak egymáshoz, a számítási kapacitást növelő egymás közötti kölcsönhatások is erősebbek.

Ha egy qubit távolabbi qubitre is ugyanúgy hat, mint a szomszédjára, akkor még masszívabb a számítási potenciál – derül ki a Princeton és a német Konstanz Egyetem, valamint egy marylandi kvantumintézet mikrohullámú fotonokkal végzett közös kutatásából.

Egyelőre rengeteg a munka a szilíciumalapú qubitek elfogadásához, de az első eredmények bíztatóak: tovább őrzik meg kvantumállapotukat, mint a szupervezetős kvantumbitek, és így több művelet is végezhető velük. Magasabb hőmérsékleten is működnek.

Az Intel szerint mindezek a kereskedelmi forgalomba kerülő rendszerekhez nélkülözhetetlen méretezési problémát is megoldják. A cég azonban biztosra megy, mert szilícium mellett szupervezető-alapú qubitekkel szintén foglalkozik.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9813679014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$pi$ 2018.03.06. 08:09:36

Három nappal ezelőtt beszélgettünk a kvantumszámítógépekről. Azt találtam mondani, hogy kvantumszámítógép előállítására bármelyik pillanatban találhatnak valami praktikus módszert, mondjuk félvezetők felhasználásával és az átrendezheti az egész világot. Frankón mondom, nem kamuzok. :)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2018.03.06. 08:16:45

Ezt is régen halljuk, mint a fúzió. Ami elméletileg működik, azt még nem biztos hogy laborban össze is tudják rakni.
Amit a laborban pedig össze lehet rakni, az még nem biztos hogy ipari körülmények között is működni fog.

midnightcoder2 2018.03.06. 09:12:31

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Pontosan. A fúziós reaktor is mindig 30 év múlva lesz. Már 40 éve is 30 év múlva volt.

Hivatásos Beszólóművész 2018.03.06. 09:43:11

Fúzió+kvantumszámítógép: Elméletben már készen van, csak még nem találták ki milyen anyagokat felhasználva lehet a valóságban is megvalósítani.

Olyan lesz ez is mint a mai számítógépek alapjául szolgáló mikroprocesszor feltalálása, először kellett hozzá a szilíciumlapka, majd a miniatürizálás. Mindkettő alapvetően új anyagok és technológiák felhasználásával tud csak létrejönni, az elmélet már korábban megvolt.

Szalay Miklós 2018.03.06. 10:06:19

Egy egész érthető összefoglaló a kvantumfizikáról:

egyvilag.hu/temakep/024.shtml

GyMasa 2018.03.06. 10:15:55

@midnightcoder2:
Ja, mint a szen nanocsovek!
Azok is mindenre kepesek, egy dolgot kiveve, hoyg elhagyjak a labort...

Jakab.gipsz 2018.03.06. 10:47:07

@$pi$: @Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Sziaztok, már-már hiányoztatok.
Amíg nem tisztázzuk a szingularitás (T=0) és a hierarchia problémát, addig a legjobb koponyáink is csak a sötétbe tudnak tapogatózni.

Ez csak egy matek probléma, nyugi, matematikai filozófiai probléma, nincs benne semmi különleges, elegendő tízig "tudni" számolni.

szepipiktor 2018.03.06. 11:58:12

Ja fúziós rektor, kvantumszámítógép, mestersééges intelligencia, és a űrkutatás...
Ezek mind kutatási területek és adott szinten állnak.
Ami miatt itt habzik a tér, az a bulvár, ami mögött jellemzően nem reál-tudásúak állnak, akik egy internetes posztból, cikkből fikciós álomvilágot jöbendőlnek, szinte naponta másikat.
Nekik ez egy nek értelmezhető terület, észlelik, hogy fontos, de fogalmuk sincs egy ilyen dolog fejlesztési-kutatási folymatairól.
Elektromos autók, önvezető autók,,, de hogy éppen hol tart a jelenlegi ipar és fejlesztési vonal, ahhoz nem is konyítanak.
A blog és ezek a írások hasznosak egy általnos célú bulvár-tudományos kiadványban, a középhalmaz naná, hogy pak utána.
De törvényszerűségeket, valós jövőképeket prognosztizálni?

$pi$ 2018.03.06. 12:13:31

@Jakab.gipsz: "Amíg nem tisztázzuk a szingularitás (T=0) és a hierarchia problémát, addig a legjobb koponyáink is csak a sötétbe tudnak tapogatózni. "

Hát ezt jobban kifejthetnéd, mert kontextus nélkül nem sok értelme van.

"Ez csak egy matek probléma, nyugi, matematikai filozófiai probléma, nincs benne semmi különleges, elegendő tízig "tudni" számolni."

A matematika nem szokott problémát okozni, megnyugodhatsz. Próbáld meg kontextusba helyezni a mondandódat, akkor szeriuntem megbírkózom vele. :D

altimus 2018.03.06. 12:16:05

@$pi$: a nobel dij bizottsag vette az adast!

altimus 2018.03.06. 12:17:14

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ellenben amivel nem is probalkoznak az biztosan saha nem is fog mukodni.

altimus 2018.03.06. 12:18:56

@midnightcoder2: ehhez kepest a NER tundervilagahoz mindig epp csak egy ciklusnyi miniszterelnokur hianyzik. mo ebben is jobban teljesit!

$pi$ 2018.03.06. 12:25:45

@altimus: "a nobel dij bizottsag vette az adast!"

A Nobel Díjnak meglehetősen kevés köze van a matematikához. Amúgy elég sok időt töltöttem a matematika tanulásával, ezért mondhatom, hogy az ilyen "csak tízig kell tudni számolni" lekicsinylő megjegyzések nem szoktak célba találni.

Ami viszont nem világos, hogy a kvantumszámítógép kérdésében miért tapogatóznánk a sötétben? Kvantumbiteket tudunk csinálni, kvantumszámítógépet is, csak nem túl praktikusak. Praktikus megoldásokra van szükség komolyabb kvantumszámítógép készítéséhez, akkor hogyan jön ide, hogy "sötétben tapogatóznak"?

Azt gondolom, hogy talán a kvantumalgoritmusokra gondolt, de az is fura, mert az meg hogyan jön ide?

altimus 2018.03.06. 12:34:19

@$pi$: tisztaban vagyok a nobel dij es a matematika kapcsolataval. sot mi tobb meg az egykori pletykakkal is, amik ezzel kapcsolatban szulettek.

$pi$ 2018.03.06. 12:36:43

@altimus: "tisztaban vagyok a nobel dij es a matematika kapcsolataval"

Szuper.

FayRodisz 2018.03.06. 12:37:53

"A kvantumszámítógépről köztudott, hogy masszívan párhuzamos feldolgozásával a leghatékonyabb hagyományos komputereket is felülmúlja majd."

Csak szólok, hogy az összes számítógép prociszinten masszívan párhuzamos feldolgozással működik. A kvantumbitek állapotára és a hozzájuk kapcsolható működési metódusra nem a párhuzamos szó a megfelelő. Valami jobban a működést modellező kifejezést kell ide kitalálni, már egy Z80 is párhuzamos adatfeldolgozással üzemelt anno 40 évvel ezelőtt.

nem várt fordulat 2018.03.06. 12:47:19

@$pi$: Pihen a trollkodás közben, biztos nem talált megfelelő Czeglédy topikot.

moletty 2018.03.06. 13:09:50

@nem várt fordulat: A matematika a Soros műve ! A quantum számítógép pedig a Párhuzamosé !

$pi$ 2018.03.06. 13:24:16

@FayRodisz: "Csak szólok, hogy az összes számítógép prociszinten masszívan párhuzamos feldolgozással működik."

Nem hinném. A masszívan párhuzamos azt jelenti, hogy több ezerszeresen párhuzamos, a hatmagos kétprocesszoros gépek nem masszívan párhuzamosak.

"már egy Z80 is párhuzamos adatfeldolgozással üzemelt"

Az, hogy több biten végez műveleteket nem jelenti azt, hogy párhuzamos.

moletty 2018.03.06. 13:32:18

@$pi$: Figyelj , Te ugyanaz vagy aki politikai topikokban vadbarom fideszes szart tolsz mindig ?
Mert itt minden értelmes volt amit beírtál, logikus és igaz.

$pi$ 2018.03.06. 13:35:38

@moletty: "Mert itt minden értelmes volt amit beírtál, logikus és igaz."

Bárhol, bármilyen témában logikus és igaz dolgokat írok. Sajnos politikai témákban a legtöbb ember elfogult és nem látja be milyen okos és igaz dolgokat írok. :D

moletty 2018.03.06. 13:36:57

@$pi$: Akkor most Te vagy a fidess-es bértroll vagy nem ?

$pi$ 2018.03.06. 13:49:24

@moletty: "Akkor most Te vagy a fidess-es bértroll vagy nem ?"

Nem vagyok bértroll, mindig csak a saját véleményemet mondom.

moletty 2018.03.06. 14:03:29

@MikeBoy: Ha ő az akkor szégyellje magát amiért értelmes ember létére nép és nemzetellenes ordas eszméket szajkóz és nemzetáruló maffiózók malmára hajtja a vizet !
2xeres a bűne, mert ha hülye gyomagyú lenne, akkor még menthető lenne a bűne, de így nem , sajnálom :(

$pi$ 2018.03.06. 14:27:32

@moletty: "nemzetellenes ordas eszméket szajkóz"

Ha vádolsz, akkor illene konkrétumokat is mondani, különben csak rágalmazol és az tényleg "ordas".

2018.03.06. 15:34:13

@moletty:

Szerintem túltolod ezt a pi gyereket.
Valójában egy elég buta ember.
Mutatok egyet tőle, jó? ezt írta itt néhány sorral feljebb, nem kellett messzire menni az aktuális butaságáért:

" A masszívan párhuzamos azt jelenti, hogy több ezerszeresen párhuzamos,"

Ennek a mondatnak önmagában semmi értelme, mert egyszerűen a párhuzamos működés sem igazán definit ebben a helyzetben.
De ha lenne, akkor sem nehéz belátni, hogy a "masszívan" jelzőt a "több ezerszeresennel" kvázi ekvivalenssé tenni egy teljesen önkényes bullshit.

Voznyák Pista 2018.03.06. 15:38:26

@moletty:

"Ha ő az akkor szégyellje magát amiért értelmes ember létére nép és nemzetellenes ordas eszméket szajkóz és nemzetáruló maffiózók malmára hajtja a vizet !"

Az fel sem merült benned, hogy éppen azért kormánypárti, mert pragmatikusan gondolkodik ?

Voznyák Pista 2018.03.06. 15:39:48

:)) Egyszerűen eldobom az agyam. Rövíd úton eljutottunk a kvantumbitektől a politikáig.

Voznyák Pista 2018.03.06. 15:41:52

:) A lényeg a lényeg, a jövő nem a "Soros" adatfeldolgozásé.

FayRodisz 2018.03.06. 15:44:01

@MikeBoy:

Kösz, egész jól összefoglaltad. Láthatóan nem fogta fel, hogy a "párhuzamos adatfeldolgozás" egy nagyon régi fogalom a számítástechnikában és köze nincs az egy darab kvantumbit egy időpillanatban lekérdezhető állapotához ami ráadásul a qbitek számának növelésével elég szép exponenciális egyenlet mentén pörög felfelé.

$pi$ 2018.03.06. 18:16:13

@MikeBoy: "Ennek a mondatnak önmagában semmi értelme, mert egyszerűen a párhuzamos működés sem igazán definit ebben a helyzetben."

Ó, megpróbálod elmesélni, hogy nem lehet tudni, mert nincs igazából definiálva. Aranyos.

A valóságban a szakmában igen jól ismert dologról van szó, mindenki igen jól érti, hogy mit jelent a masszívan parallel kifejezés. A "párhuzamos" azt jelenti, hogy az algoritmusod több példányban fut egymástól függetlenül. Ez nyilván azt jelenti, hogy több processzor van jelen. Ez nem "több mikroporocessor", mert egy processzorban lehet több mag és hyper-threading is lehet, egy processzorral is lehet párhuzamos a rendszer.

De nem is time-sharingről van szó, mert az csak a párhuzamosság látszatát biztosítja.

"De ha lenne, akkor sem nehéz belátni, hogy a "masszívan" jelzőt a "több ezerszeresennel" kvázi ekvivalenssé tenni egy teljesen önkényes bullshit."

Nem, nem önkényes, bár igaz, nincs olyan konkrét szám, amitől azt mondjuk, hogy ez a határ. A "több ezer" egy gyakorlati érték, masszívan parallel rendszerek általában ilyenek.

Egy processzorban mondjuk lehet négy/hat mag, akár hyper-threadinggel együtt, tehát mondjuk 12 szál. Nem masszívan párhuzamos. SMP-vel lehet kettő/négy processzor, mondjuk 24 - 48 szeres párhuzamosság elterjedt. NUMA technológiával lehet több processzor is, mondjuk egy gépben 8 processzor, tipikusan 64+ szállal. Még mindig nem masszívan parallel. Egyszerűen nem mondják, hogy masszívan parallel, hanem azt mondják, hogy van egy 8 proceszoros gépem 32 threaddel.

Amikor sok gépet beáldoznak egy feladatra szuperszámítógépként rendezve vagy monkjuk önkéntesek összeállnak a neten, akkor viszont masszívan párhuzamos számításról szoktak beszélni, ott meg nem igazán van ezernél kevesebb szál. Ezért írtam azt, hogy a masszívan párhuzamos azon általában több ezerszeres párhuzamosságot értünk. De persze csinálhatsz ezzel a technológiával 99 szálat is, miért is ne. Csak nem szokás, ezért általában nem ezt értjük alatta.

Egy példának ott a seti@home (setiathome.berkeley.edu/). Én is betettem pár napra pár gépemet, kíváncsiságból. Nézd meg, itt, setiathome.berkeley.edu/cpu_list.php, azt írja, hogy cirka 145 000 számítógép van benne. Na ez egy tipikus masszívan párhuzamos rendszer.

$pi$ 2018.03.06. 18:19:59

@Voznyák Pista: "Az fel sem merült benned, hogy éppen azért kormánypárti, mert pragmatikusan gondolkodik ?"

Az én véleményem tényleg meglehetősen pragmatikus: arra szavazok, aki szerintem a legjobb. Nem biztos, hogy jó, nem biztos, hogy elfogadható, de ha nincs nála jobb, akkor á szavazok. Nem vagyok túlságosan eldőlve a fidesztől, de a többit rosszabbnak tartom. Az egyik böszme volt, a másik nevetséges dolgokra készül, a harmadik csak acsarkodik és így tovább. Abban a pillanatban, hogy látok valami jobbat rájuk szavazok.

Ezért gyaláznak, ezért tartanak erkölcstelennek, ezért mocskolnak. Fura világ ez.

$pi$ 2018.03.06. 18:26:44

@FayRodisz: "Láthatóan nem fogta fel, hogy a "párhuzamos adatfeldolgozás" egy nagyon régi fogalom a számítástechnikában"

Nem akarlak elkeseríteni, de elég sokat tudok a témáról. A saját szerverszobámban több szerverem is fut, összesen körülbelül 200 threadet tudok bekapcsolni. A legnagyobb gépem ebből a szempontból 32 threades, de van sok 16-os, amikkel párhuzamos programot szoktam futtatni. Olyanokat, amiket magam írtam. :)

"és köze nincs az egy darab kvantumbit egy időpillanatban lekérdezhető állapotához"

De, hogyan ne lenne?! Amikor a kvantumszámítógépet szimulálod, azaz megpróbálod klasszikus von Neumann gépekkel kiszámolni mit számolna ki egy kvantumszámítógép, akkor az qubit-et több párhuzamos számítással tudod helyettesíteni.

"ami ráadásul a qbitek számának növelésével elég szép exponenciális egyenlet mentén pörög felfelé."

Ha tényleg olyan nagy ász lennél mint amilyen gyökérnek engem beállítasz, akkor azt mondtad volna, hogy a kvantumszámítógép polinomidőben nem szimulálható. :D

$pi$ 2018.03.06. 18:29:34

@$pi$: "de van sok 16-os"

Meh, 8-as. A legtöbb gépem kétprocesszoros xeon 2x4 maggal, nem 16-os. Ezek a megfizethető gépek.

midnightcoder2 2018.03.06. 19:04:29

@szepipiktor: A MI már rég nem kutatási terület, hanem ipari technológia. Még valóban az elején jár, kb. ott tart, ahol a 60-es években a számítógépek. Már vannak, sőt élesben használják is, de a tömeges alkalmazás még nem érkezett el.

És ezt ne úgy képzeld el, hogy holnap jön a Terminátor. Az intelligencia (a természetes is!) részképességek halmaza. Látás, hallás, motoros képességek, kognitív képességek. Ezek mögött más-más technológia van, és külön-külön elég szépen fejlődnek, néha együtt is alkalmazzák őket, és ma már mindegyikhez vannak kész standardizált fejlesztőeszközök amikkel a programozók aztán különféle alkalmazásokat tudnak építeni.

Irbisz 2018.03.06. 19:54:39

@Voznyák Pista:
"Az fel sem merült benned, hogy éppen azért kormánypárti, mert pragmatikusan gondolkodik ?"

Akkor meg szimpla haszonélvezője a rendszernek (benne van a brancsban), és leszarja mi lesz a nemzet jövöjével. Ez is logikus döntés és pragmatikus értékelés a részéről, többet nyom a latban neki évi x tizmillió HUF, mint hogy lerohad az ország és feléli a jövöjét, mert addig is eleget összeszed ahhoz, hogy ne érdekelje mi lesz a következménye ennek a balkáni félmommunista kormányzásnak, mottója lehetne utánam az özönvíz.
Nincs itt semmi ellentmondás, csak lelkiismeretlenség.

Ja, a témához is valamit: elméletben rengeteg dolgot meg lehet csinálni, ami nem ellentétes a fizika törvényeivel, még a fekete lyukakból is lehet energiát kinyerni - na de a gyakorlati megvalósítás az teljesen más kérdés. Az anyagtudomány pl. szük keresztmetszetet jelent a gazdaságosan működtethető fúziós reaktorok területén is.

$pi$ 2018.03.06. 21:11:43

@Irbisz: "leszarja mi lesz a nemzet jövöjével."

Azt hiszed, hogy te tudod mi a jó a "nemzetnek", aki meg nem ért egyet veled, az nyilván rosszat akar vagy nem tudja megérteni mi lenne a jó. Az fel sem merül benned, hogy másoknak más lehet a véleménye, esetleg még igazuk is lehet?

Csak a kíváncsiság kedvéért, szerinted kik lennének jók a "nemzet jövője" szempontjából: Az mszp? A dk? A momentum? Nyilván minden kétséget kizáró bizonyossággal tudod, hogy ők jobbak lennének, sőt, azt is tudod, hogy a te igazságod nyilvánvaló, hogy azt másoknak is látniuk kellene... szóval kik azok?

igazi hős 2018.03.06. 21:49:26

@$pi$: Ha már kérdezed, bárki (beleértve Magyar Bálintot) jobb ennek az országnak, mint a jelenlegi kamukeresztény-kamukonzervatív kormányzat, amelyik nem csak többet lop mint az összes elődje együtt, de még jövőjét is tönkre teszi azzal, amit az oktatással csinál. És erre nem mentség, hogy Gyurcsányék is, mert egyrészt ha a szomszéd félredug, attól még nincs jogom megcsalni az asszonyt, másrészt (és ez a Fidesz legnagyobb bűne) azzal, hogy mindent még nagyobb mértékben elkövettek, amit az elődeik, gyakorlatilag legitimálták a szoci kormányokat és párt(ok)at.
Hogy jön ahhoz Orbán Viktor, hogy miatta nekem, egy igazi konzervatív polgárnak egy MSZP-s jelöltre kelljen szavaznom, holott MSZP-nek nem a magyar parlamentben, hanem a feledés jótékony homályában kéne lenni legalább 10 éve?!?

H?P? 2018.03.06. 23:05:25

Szart se er a kvantum szamitogep, ha egyszerre szamol ki mindent.
Azt mondom neki mennyi 5x5 erre kiirja plusz vegtelentol minusz vegtelenig az osszes szamot.
Hat ezzel nem megyek semmire, talalgatni en is tudok.

fidesz maszop dk egykutya 2018.03.07. 00:04:21

@$pi$: az semmi, a hitelkártya méretű A20-as SOC-os gépemen több thread fut. Meg a telefonomon is szerintem ;)

Az meg egyértelmű már több száz éve, hogy a nemzetnek az oktatás jó, sok éve az is, hogy az egészségügy is. De ezek züllesztése, és az szovjet-orosz modellek is rosszak, az is jó rég óta egyértelmű. A lopás meg a korrupció negatív hatásait pedig már 2000 éve is ismerték ;)

2018.03.07. 00:11:32

@$pi$:

OMG!
Tort ül a sötétség a fejedben!
Beképzelt majom vagy és össze-vissza mellébeszélsz.

Ezt írta a srác:
@FayRodisz: "Láthatóan nem fogta fel, hogy a "párhuzamos adatfeldolgozás" egy nagyon régi fogalom a számítástechnikában"

Erre ezt válaszoltad:
Nem akarlak elkeseríteni, de elég sokat tudok a témáról. A saját szerverszobámban több szerverem is fut, összesen körülbelül 200 threadet tudok bekapcsolni. A legnagyobb gépem ebből a szempontból 32 threades, de van sok 16-os, amikkel párhuzamos programot szoktam futtatni. Olyanokat, amiket magam írtam. :)

MI A F.SZ KÖZE VAN A VÁLASZODNAK A FELVETÉSHEZ? SEMMI!!!
ÍRTÁL EBBEN A VÁLASZBAN OLYAT, AMI EGYÉBKÉNT A TÉMÁHOZ KÖTŐDIK? NEM!
AKKOR MEG KI A TÖKÖM FOGLALKOZZON VELED, HA EGYSZERŰ FELVETÉSRE OLYAN SÜKET RIZSÁT TOLSZ, AMI SENKIT NEM ÉRDEKEL?

Medgar 2018.03.07. 00:29:54

@midnightcoder2: Szerintem, ha a quantumszámítógépet megszórnánk egy kis grafénnel létrejönne egy fúziós reaktor...

Kunhalmi Ágnest megkurnám de nem szavaznék rá 2018.03.07. 02:18:50

@Medgar: hamarosan kvantum szamitogeppel vezerelt fuzios reaktorok lesznek, amit a kezdeti dragasag utan 5 dollaert fognak arulni az ibejen, es bele is fog ferni egy vastagabb boritekba.

$pi$ 2018.03.07. 07:32:43

@fidesz maszop dk egykutya: "az semmi, a hitelkártya méretű A20-as SOC-os gépemen több thread fut. Meg a telefonomon is szerintem ;)"

Az time-sharing, nem egyszerre futnak, csak látszólag. Amikor processzorok kapcsán előjön a thread fogalma, akkor azt értjük alatta, hogy egy időben hány thread tud futni.

Világos, hogy van "hitelkártya méretű" számítógéped, világos, hogy van mobiltelefonod, ezek nekem is vannak. Én a tele rack szekrényekről beszéltem. Ugye nem gondolod, hogy a mobiltelefonod is ugyanannyit tud? :D

$pi$ 2018.03.07. 07:34:29

@MikeBoy: "ÍRTÁL EBBEN A VÁLASZBAN OLYAT, AMI EGYÉBKÉNT A TÉMÁHOZ KÖTŐDIK? NEM!"

Én igen, de te a hozzászólásodban kizárólag engem gyaláztál. Remélem jól érzed magad tőle, mert ha miattam csinálod, akkor abba is hagyhatod. Én nem érzem rosszabbul magam most, hogy az interneten egy ismeretlen személy rossz magyarsággal sértegetett. ;)

$pi$ 2018.03.07. 07:45:37

@igazi hős: "Ha már kérdezed, bárki (beleértve Magyar Bálintot) jobb ennek az országnak, mint a jelenlegi kamukeresztény-kamukonzervatív kormányzat, amelyik nem csak többet lop mint az összes elődje együtt, de még jövőjét is tönkre teszi azzal, amit az oktatással csinál."

Honnan tudod ezt? Onnan, hogy az interneten olvastad. Nos, én is olvastam, én viszont nem foigadom el valóságnak mindenféle bizonyíték nélkül.

2010 előtt például lehúztam 20 évet a felsőoktatásban. El kell mondjam, hogy nem a fidesz tette tönkre, a "tönkretétel" minden egyes kormány alatt folyamatos volt. Már a Bokros csomag alatt azt mondták a felsőoktatásban dolgozók, hogy minden év rosszabb volt mint előtte. Nyilvánvalóan nem igaz, hogy bármelyik másik párt jobb lenne az oktatásnak, amikor ők voltak, akkor is ment a "tönkretétel".

Látod? Te olvasod, hogy a fidesz tönkreteszi az országot és elhiszed, az ellenzéknek hiszel és ki vagy akadva, hogy mások miért nem azt gondolják amit te. Mások nem hisznek az ellenzéknek, mások mást hisznek. Te azt mondod, hogy a tanárok panaszkodnak, nincs kréta, nincs papír, kevés a fizetés. Én azt mondom, hogy papír már 2006-ban sem volt, kréta már az mszp alatt sem volt, a fizetés már az mszp alatt is alacsony volt. Erre te azt mondod, hogy az nem számít, ne foglalkozzunk már azzal az mszp mit csinált.

Ugyanakkor azt mondod, hogy "erre nem mentség, hogy Gyurcsányék is", de közben azt is, hogy "bárki (beleértve Magyar Bálintot) jobb ennek az országnak". Próbáld meg felfogni, hogy mit jelent ez! Azt mondod, hogy a másikak jobbak lennének és tilos azzal érvelni, hogy azok sem voltak jobbak, mert az nem számít? Tudod ez mit jelent?

$pi$ 2018.03.07. 07:47:01

@$pi$: Azt jelenti, hogy átvettél egy csomó panelt a blogokból és nem gondoltad végig őket, nem vetted észre, hogy ellentmondásban vannak egymással.

Akkor pláne nem ellenőrizted le az igazságtartalmukat, nem tudod, hogy igazak -e. Ugye?

2018.03.07. 08:53:35

@$pi$:

Mivel egy mellébeszélő beképzelt majom vagy.
És akkor még egyszer.

Ezt írta a srác:
@FayRodisz: "Láthatóan nem fogta fel, hogy a "párhuzamos adatfeldolgozás" egy nagyon régi fogalom a számítástechnikában"

Erre ezt válaszoltad:
Nem akarlak elkeseríteni, de elég sokat tudok a témáról.
MELLÉBESZÉLÉS, SENKIT NEM ÉRDEKEL.
A saját szerverszobámban több szerverem is fut, összesen körülbelül 200 threadet tudok bekapcsolni.
MELLÉBESZÉLÉS, SENKIT NEM ÉRDEKEL.
A legnagyobb gépem ebből a szempontból 32 threades, de van sok 16-os, amikkel párhuzamos programot szoktam futtatni.
MELLÉBESZÉLÉS, SENKIT NEM ÉRDEKEL.
Olyanokat, amiket magam írtam. :)
MELLÉBESZÉLÉS, SENKIT NEM ÉRDEKEL.

A SRÁC EREDETI MEGJEGYZÉSÉT NEM CÁFOLTAD, NEM BÓLINTOTTÁL RÁ, NEM ÍRTÁL OLYAT, AMI KÖTŐDIK HOZZÁ, CSAK MELLÉBESZÉLTÉL.

$pi$ 2018.03.07. 09:07:27

@MikeBoy: "Mivel egy mellébeszélő beképzelt majom vagy."

Rendben. Most már akár békén is hagyhatsz.

2018.03.07. 09:18:53

@$pi$:

Ugye ostoba majom.
Egy mukkot sem tudsz reagálni érdemben arra, amit írtam.
Ugye-ugye.
Na most röhögj bakker!

Elképzelem ahogy hülye PI vizsgázik!
Tanár: Beszéljen nekünk a párhuzamos adatfeldolgozásról!
Hülye PI: Nem akarom elkeseríteni tanár úr, de elég sokat tudok a témáról.
Tanár: Rendben, mondana valamit róla!
Hülye PI: A saját szerverszobámban több szerverem is fut, összesen körülbelül 200 threadet tudok bekapcsolni.
Tanár: Na jó, de mégis mondjon már valami a párhuzamos....
Hülye PI: A legnagyobb gépem ebből a szempontból 32 threades, de van sok 16-os, amikkel párhuzamos programot szoktam futtatni.
Tanár: Értem-értem, de....
Hülye PI: Olyanokat, amiket magam írtam. :)
Tanár: ????????????????????????????????

$pi$ 2018.03.07. 09:46:01

@MikeBoy: "Elképzelem ahogy hülye PI vizsgázik!"

Ez egy blog és nem azért vagyok itt, hogy vizsgázzak. Nem kívántam bebizonyítani semmit, nem érveltem, teljesen feleslegesnek tartom azt bizonygatni, hogy tudom mi az a párhuzamos adatfeldolgozás.

"Egy mukkot sem tudsz reagálni érdemben arra, amit írtam."

Egyszerűen sértegetsz. Nem kívánok reagálni rá, nem érdekel a véleményed.

2018.03.07. 10:20:17

@$pi$:

Kit érdekel, hogy téged mi érdekel?
Azért alázlak, mert megérdemled!
HÜLYE BEKÉPZELT MAJOM VAGY!
MELLÉBESZÉLSZ!
NEM TUDSZ EGY ÉRTELMES MONDATOT KINYÖGNI MAGADBÓL!
Leírtam neked, hogy ez egy bullshit:
"Nem akarlak elkeseríteni, de elég sokat tudok a témáról. A saját szerverszobámban több szerverem is fut, összesen körülbelül 200 threadet tudok bekapcsolni. A legnagyobb gépem ebből a szempontból 32 threades, de van sok 16-os, amikkel párhuzamos programot szoktam futtatni. Olyanokat, amiket magam írtam. :) !
Ez a te szöveged
Egy senkit sem érdeklő bullshit.
De te olyan hülye vagy, hogy érvként próbáltad meg eladni!

Azóta csak kussolsz erről, mint a nyuszika!
NYUSZIKA! MIÉRT NEM VÉDED MEG EZEKET A MONDATAIDAT?
Miért nem írod, HOGY MENYIRE TÉMÁBA VÁGÓ, HOGY NEKED SZERVERSZOBÁD VAN!
Miért nem írod, HOGY MENYIRE TÉMÁBA VÁGÓ, HOGY NEKED 200 THREADED VAN!
Miért nem írod, HOGY MENYIRE TÉMÁBA VÁGÓ, HOGY NEKED A LEGNAGYOBB 32 THREADES!

Csak nem azért, mert semmi közük a témához és egyébként meg senkit nem érdekel!?
MOST RÖHÖGJ KICSI PÖCS! ;)

$pi$ 2018.03.07. 10:36:42

@MikeBoy: "Azért alázlak, mert megérdemled!
HÜLYE BEKÉPZELT MAJOM VAGY! "

Nem, te magadat alázod. :D

"Egy senkit sem érdeklő bullshit."

Ha nem érdekel, akkor minek erőlködsz?

"MOST RÖHÖGJ KICSI PÖCS! ;)"

Tudtam, hogy előbb utóbb felhozod a nemiszervek méretét. :D Gondolod, hogy ez "témába vágó" és ez sokakat érdekel? Engem speciel nem...

2018.03.07. 11:08:16

@$pi$:

Azóta csak kussolsz erről, mint a nyuszika!
NYUSZIKA! MIÉRT NEM VÉDED MEG EZEKET A MONDATAIDAT?
Miért nem írod, HOGY MENYIRE TÉMÁBA VÁGÓ, HOGY NEKED SZERVERSZOBÁD VAN!
Miért nem írod, HOGY MENYIRE TÉMÁBA VÁGÓ, HOGY NEKED 200 THREADED VAN!
Miért nem írod, HOGY MENYIRE TÉMÁBA VÁGÓ, HOGY NEKED A LEGNAGYOBB 32 THREADES!

Csak nem azért, mert semmi közük a témához és egyébként meg senkit nem érdekel!?
MOST RÖHÖGJ KICSI PÖCS! ;)

$pi$ 2018.03.07. 11:33:31

@MikeBoy: "Azóta csak kussolsz erről, mint a nyuszika!"

Az, hogy az emberek nem beszélnek veled nem azért van, mert kifogytak az érvekből, hanem mert nam tartanak érdemesnek arra, hogy hozzád szóljanak.

2018.03.07. 11:34:19

@$pi$:

Azóta csak kussolsz erről, mint a nyuszika!
NYUSZIKA! MIÉRT NEM VÉDED MEG EZEKET A MONDATAIDAT?
Miért nem írod, HOGY MENYIRE TÉMÁBA VÁGÓ, HOGY NEKED SZERVERSZOBÁD VAN!
Miért nem írod, HOGY MENYIRE TÉMÁBA VÁGÓ, HOGY NEKED 200 THREADED VAN!
Miért nem írod, HOGY MENYIRE TÉMÁBA VÁGÓ, HOGY NEKED A LEGNAGYOBB 32 THREADES!

Csak nem azért, mert semmi közük a témához és egyébként meg senkit nem érdekel!?
MOST RÖHÖGJ KICSI PÖCS! ;)

2018.03.07. 11:38:08

@$pi$:

Írj már valamit erről a szerverszobáról!
Milyen a fal színe? Szerintem az is fontos lehet.

2018.03.07. 11:39:46

@MikeBoy:

Esetleg a 32-es THREAD-ről megtudhatunk valami izgalmasat?
A sarokban van vagy középen?