Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A Google MI-je megmondja, mikor halunk meg

2018. június 25. - ferenck

A Google kutatói szerint mélytanulás-modellek a beléjük táplált egészségügyi információk alapján minden eddiginél pontosabban meg tudják jósolni betegségek kimenetét. Két amerikai kórház adatait használva az algoritmusok képesek voltak előrejelezni betegek várható tartózkodási idejét az intézményekben, de azt is, hogy mikor halnak meg.

A hatalmas adatmennyiséggel dolgozó idegháló egy új algoritmussal időrendbe rakja a betegre vonatkozó információkat, köztük kézzel írt jegyzeteket, kommenteket, régi táblázatokat stb. Ezt követően nagyon rövid idő alatt, rekordgyorsasággal készíti el az előrejelzést.

google_ai.jpg

A prognózis alapján kórházak új prioritásokat alakíthatnak ki, javíthatnak kezelési terveiken, bekövetkezésük előtt tudhatnak sürgősségi esetekről, és az alkalmazottaknak is kevesebbet kell adatok szabványosított formába hozásán dolgozni.

Mesterséges intelligenciát eddig is használtak az egészségügyben, de a Google új projektjénél még nem volt nagyobb léptékű kezdeményezés.

google_ai0.jpg

Tendencia, hogy egyre több adatot töltenek fel központosított számítógéprendszerekre, az adatbázisok zöme viszont egymástól független, különféle egészségügyi szervezetek és kormányzati ügynökségek között oszlanak meg.

Az egyik megoldás az lehetne, ha ezeket a személyes adatokat mind egyetlen prediktív modellbe rendeznék, amelyet a legnagyobb magánszervezet birtokol. Ebben az esetben azonban a komoly információbiztonsági aggályok mellett például a Google monopolhelyzetbe kerülhetne. Az Alphabethez tartozó és a goprogram AlphaGoról ismert londoni DeepMindot a brit kormány máris ezzel gyanúsítja, mert 2017-ben a páciensek egyértelmű hozzájárulása nélkül szerzett bet róluk adatokat.

Egészségügyi szakemberek is egyre többet foglalkoznak az MI szerepével. Az Amerikai Orvosi Szövetség szerint ember és gép együttműködése komoly előnyökkel jár, de ehhez az MI-eszközöknek még a használat előtt változatos kritériumoknak kell megfelelniük: szabványok, átláthatóság, előítélet-mentesség.

Ha nincs az átláthatóságot erősítő szabályozási környezet, cégek sem tehetők felelőssé, és pontosan nekik kellene garantálniuk, hogy az MI előnyeiből ne csak ők, hanem a páciensek is hasznot húzzanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2914067023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása