Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

A világ legkisebb számítógépe?

2018. június 26. - ferenck

Az IBM márciusban jelentette be, hogy megelőzve az addigi listavezető Michigan Egyetemet (MU), kutatói elkészítették a világ legkisebb komputerét. Az MU visszavágott, és a napokban előállt egy 0,3 milliméteres rizsszem-szerű szerkezettel, egy hőmérsékletérzékelővel.

A fejlesztések felvetik a kérdést, hogy tulajdonképpen mi egy számítógép, és nem kellene-e újraírni az eddigi definíciókat.

legkisebb_komputer.jpg

Az MU korábbi 2x2x4 milliméteres Micro Mote-ja például desktop gépekhez hasonlóan külső áramforrás nélkül is megőrzi a programokat és az adatokat. A két új mikroeszköz viszont az áramellátással együtt a programokat és az adatokat is elveszíti.

„Nem vagyunk biztosak, hogy számítógépekről kell beszélnünk vagy sem. A minimális szükséges funkciók mibenléte megítélés kérdése” – nyilatkozta az MU legújabb eszközének fejlesztését vezető David Blaauw.

legkisebb_komputer0.jpg

A RAM (közvetlen hozzáférésű memória) és a napelemes (fotovoltaikus) rendszer mellett az új eszközöknek vannak processzoraik, vezeték nélküli adóvevőik. Mivel hagyományos rádióantennához túl kicsik, az adatokat látható fénnyel kapják és továbbítják. Az áramhoz és a programozáshoz alapegység szolgáltatja a fényt, és ugyanez az egység fogadja az adatokat is.

A kivitelezéshez újféle áramkör-tervezést kellett kitalálniuk, hogy az eszköz fogyasztása alacsony legyen, de a fényt is tűrje. Többek között apró napelemekként működő cserélhető diódákkal oldották meg a problémát.

A sok elektronikus jelet zajossá tevő alacsony fogyasztás melletti jó teljesítmény megvalósítása szintén komoly kihívásnak bizonyult.

A kifejezetten flexibilis eszköz rendeltetés szerint, különféle céloknak megfelelően tervezhető újra. A kutatók tanulmányozzák, hőmérsékletérzékelésen kívül mire használható még a mikrokütyü.

„Amikor az első milliméter-léptékű gépen, a Micro Mote-on dolgoztunk, fejlesztés közben nem tudtuk pontosan, hogy mire lehet még jó. Aztán egyre többen kezdtek érdeklődni iránta” – magyarázza Blaauw.

Könnyen lehet, hogy még mindig a Micro Mote a világ legkisebb komputere, amely máris több területen alkalmazható: nyomásérzékelés a szem belsejében, rákkutatás, biokémiai folyamatok monitorozása, hang- és képalapú megfigyelés.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6614067035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berelhetoreklamfelulet 2018.06.27. 11:03:14

Mikrokontroller.
Csak pr fogást ezt számítógépnek nevezni. Ha általános célú feladatokat is eltud látni normálisan, na akkor lesz számítógép. Egyébként meg nem az.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.27. 12:36:12

"A két új mikroeszköz viszont az áramellátással együtt a programokat és az adatokat is elveszíti"

Nem hinném, hogy a számítógép definíciójába belefér az áramellátás nélküli adatmegőrzés képessége.

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · http://elmenyparkpro.blogspot.hu 2018.06.27. 13:32:24

Mikroműanyagok a tengerekben, mikroszámítógépek az emberekben.

Lusuka 2018.07.04. 23:10:29

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/